13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Νέο «άνοιγμα» Μητσοτάκη στην Παλαιστινιακή Αρχή, εν μέσω πενιχρών αποτελεσμάτων στο Παρίσι

Ημερομηνία:

Μπορεί τα αποτελέσματα της συνόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα που διοργάνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, να κρίνονται ως πενιχρά.

Ωστόσο η σύνοδος στο Παρίσι έδωσε την ευκαιρία στον Έλληνα πρωθυπουργό να κάνει ένα νέο «άνοιγμα» στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Οκτωβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στον οποίο και είχε υπογραμμίσει ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή υπενθυμίζοντας τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών, αλλά και επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Αθήνας, ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Περίπου στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο διάλογος του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μοχαμάντ Ιμπραχίμ Σταγιέ, στο περιθώριο της συνόδου του Παρισιού, με τον Κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή, ότι η Ελλάδα παγίως στηρίζει τη λύση δύο κρατών και την πολιτική λύση σε αυτή τη βάση, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να παίξουμε πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της δυστυχίας των ανθρώπων στη Γάζακαι θέλουμε να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες».

Αλλά και κατά την τοποθέτησή του στη σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας να συνδράμει στη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα, στηριγμένη πάνω σε σχετική κυπριακή πρόταση, αν και επισήμανε ότι «η πιο δύσκολη πτυχή είναι να προσδιοριστεί μια κατάλληλη ζώνη αποβίβασης στη νότια Γάζα, να δημιουργηθούν οι απαραίτητες λιμενικές υποδομές και, φυσικά, να διασφαλιστεί η ασφάλεια της διαδρομής, κάτι που θα απαιτήσει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων.

Εάν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να παράσχει ακτοπλοϊκά μέσα για να συνδράμει σε αυτό το σχέδιο».

Βέβαια, η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει – κάτι που έκανε εκ νέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «μιλάμε για παροχή και μόνο ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως έχει περιγραφεί από τον πρωθυπουργό και τίποτα άλλο». Αυτό σημαίνει ότι το τρίπτυχο της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή (δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα – σεβασμός και προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου – μόνιμη λύση με τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών) δεν έχει αλλάξει και ότι τα προσεκτικά «ανοίγματα» προς την πλευρά των Παλαιστινίων γίνονται εντός του πλαισίου αυτού.

Είναι σαφές, πάντως, ότι η Αθήνα επιδιώκει όσο μπορεί να ευθυγραμμιστεί με τη γενικότερη θέση της Δύσης, όσον αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή, χωρίς, από την άλλη, να πλήξει τις καλές της σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και τους παραδοσιακούς δεσμούς της με τους Παλαιστινίους.

Το βέβαιο είναι ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις από την αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, σχετικά με μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Λωρίδα της Γάζας, σε ένα κείμενο που δεν υπήρχε αναφορά στη Χαμάς.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ