Θέση για το καυτό θέμα των ημερών, την ανάρτηση Πολάκη και τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε παίρνει ο τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Φίλης μιλώντας στο topontiki.gr.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι η συμπεριφορά του Παύλου Πολάκη που «έδωσε την εντύπωση ότι πάει στις εκλογές με προσωπική στρατηγική» δεν είναι αποδεκτή και θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα, από κει και πέρα όμως δηλώνει ότι θεωρεί πως δεν υφίσταται θέμα διαγραφής και σημειώνει πως η κυβέρνηση την αξιοποιεί παραποιώντας την για να θέσει ένα συνολικό ζήτημα ρεβάνς σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που χρεώνει στον πρωθυπουργό ως δική του «δηλητηριώδη» και «διχαστική επιλογή», η οποία, υποστηρίζει, «θα σφραγίσει αρνητικά την προεκλογική αντιπαράθεση, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την προεκλογική αναμέτρηση». Επίσης, στο άλλο κρίσιμο ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ, την καταδικαστική απόφαση για τον Νίκο Παππά από το Ειδικό Δικαστήριο ο Νίκος Φίλης καταθέτει την αρνητική του έκπληξη για την απόφαση δεδομένων των όσων είχαν προηγηθεί, δηλαδή της πλήρως απαλλακτικής πρότασης της Εισαγγελέως και της αθώωσης του Λευτέρη Κρέτσου για την ίδια υπόθεση.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την κυβέρνηση ως την «χειρότερη και πιο επικίνδυνη της μεταπολίτευσης» τονίζει πως αν ο λαός επιτρέψει με την ψήφο του την επανεκλογή της οι συνέπειες θα είναι «μη αντιστρέψιμες» για την Ελληνική Δημοκρατία. Σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές διαμηνύει πως η «πραγματική διερεύνηση» του σκανδάλου θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές, εφόσον υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση. Εκτιμά ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση είναι «τεράστια» και αποτυπώνεται και στις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις, αν και αυτό θα γίνει πιο καθαρό με την προκήρυξη των εκλογών. Όσον αφορά την απλή αναλογική και τις δυνατότητες που δίνει δια συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων αναφέρει πως εφόσον μια κυβέρνηση εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην Βουλή θα είναι «κυβέρνηση των νικητών». Σημειώνει επίσης πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όσο και αν διαφωνεί κανείς στα επιμέρους, ήταν μια σταθερή κυβέρνηση που βασίστηκε σε προγραμματική συμφωνία. Όσον αφορά την προοπτική συνεργασίας με άλλες προοδευτικές δυνάμεις δηλώνει ότι είναι περίεργο που το ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρίζει αν υπάρχουν περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ. Τέλος, αποδομεί την πολιτική της κυβέρνησης και της κ. Κεραμέωςς στον τομέα της Παιδείας μιλά για «βεντάλια θετικής νομοθέτησης» του ΣΥΡΙΖΑ αφού καταργήσει τις αρνητικές ρυθμίσεις ΝΔ και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η «πιο εχθρική» απέναντι στους νέους σε όλη τη Μεταπολίτευση.
Αναλυτικά η πλήρης συνέντευξη του Νίκου Φίλη:
Πώς σχολιάζετε την ανάρτηση του Παύλου Πολάκη και τις αντιδράσεις που προκάλεσε; Θα κοστίσει εκλογικά το θέμα στο ΣΥΡΙΖΑ;
Ο Πολάκης επανέλαβε απόψεις που είχε διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν, με το γνωστό ύφος του, το οποίο ορισμένες φορές ξενίζει και συχνά προκαλεί αμηχανία σε μεγάλο μέρος των μελών και ψηφοφόρων του κόμματος. Η τελευταία ανάρτησή του, σε μια ουσιαστικά προεκλογική περίοδο, έδωσε την εντύπωση ότι θέλει να πάει στις εκλογές με προσωπική γραμμή, έξω από τη συλλογική εκπροσώπηση του κόμματος. Οι υποψήφιοι βουλευτές όμως δεσμευόμαστε από τη συλλογικά επεξεργασμένη πολιτική του κόμματος. Συνεπώς η συμπεριφορά του συντρόφου Παύλου δεν είναι αποδεκτή και ορθώς του ασκείται πολιτική κριτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει συντεταγμένες δημοκρατικές λειτουργίες, όπου πρέπει να συζητηθεί το θέμα…
Πρέπει να διαγραφεί;
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι με τη μέχρι τώρα συμπεριφορά του υφίσταται θέμα διαγραφής. Επειδή γνωρίζω τον Παύλο, πιστεύω ότι ο ίδιος με τη στάση του θα διευκολύνει να μην δημιουργηθούν περαιτέρω ψυχικά και άλλα ρήγματα στο χώρο. Προέχει η πανστρατιά για την νίκη στις εκλογές. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί, παραποιώντας την μάλιστα, την ανάρτηση Πολάκη για να θέσει ένα συνολικό ζήτημα ρεβάνς σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν του συγχωρεί ότι έδωσε τη μάχη για να βγει η χώρα από τα μνημόνια, τη ρύθμιση του χρέους και τη δημιουργία προϋποθέσεων δημοκρατικής, κοινωνικής και οικολογικής ανάπτυξης της χώρας. Για αυτό, με αφορμή την υπόθεση Πολάκη ξανακούμε το αφήγημα των μνημονιακών, για τις πλατείες των αγανακτισμένων που δήθεν υπονόμευαν τη Δημοκρατία, για το ότι οποιαδήποτε κριτική προς τους θεσμούς συνιστά «λαϊκισμό» και «φασισμό», για το ότι το παλαιό πολιτικό σύστημα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία, είχε δίκιο!
Αυτή η δηλητηριώδης και διχαστική επιλογή Μητσοτάκη θα επιχειρηθεί να σφραγίσει αρνητικά την προεκλογική αντιπαράθεση, οδηγώντας σε δεύτερη μοίρα την αναγκαία προγραμματική αναμέτρηση. Οι σκοπιμότητες της κυβέρνησης είναι βρώμικες αλλά κατανοητές. Η αιφνίδια ενεργοποίηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, με την οποία επιχειρείται ποινική παρέμβαση στον πολιτικό διάλογο της χώρας, ανησυχεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η ανάρτηση Πολάκη δεν καλεί σε βία, δεν συνιστά ποινικό αδίκημα. Μπορεί να διαφωνεί κανείς με τις απόψεις του, αλλά αλίμονο εάν αποτελούν αντικείμενο εισαγγελικής διερεύνησης. Πόσο μάλλον που αυτή η αιφνίδια δικαστική παρέμβαση είναι επιλεκτική. Θα σας θυμίσω ότι ο γραμματέας της ΝΔ Μαρινάκης, είχε γράψει σε ανάρτησή του προ καιρού, ότι αν ζούσε στην εποχή του εμφυλίου θα σκότωνε τον Τσίπρα. Ο Γεωργιάδης, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, δήλωνε ότι η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή, ενώ ήταν σε εξέλιξη η δίκη. Κι ακόμα, την εποχή της Συμφωνίας των Πρεσπών, φωτογραφίες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε αγχόνη και με την ένδειξη «προδότες» αναρτώνταν στους δρόμους και στο διαδίκτυο. Δεν είναι παράδοξο που τότε δεν είχε υπάρξει παρέμβαση της Δικαιοσύνης; Να θυμίσουμε και την βραδυπορία της ηγεσίας της Δικαιοσύνης στην διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών; Τόσους μήνες μετά δεν έχει ακόμα κληθεί μάρτυρας να καταθέσει, ενώ από την Ευρωβουλή συνεχίζεται η έρευνα. Ούτε καν τα πολιτικά πρόσωπα που απομακρύνθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν έχουν κληθεί! Αντιθέτως ακούμε ότι θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας του Πολάκη για να καταθέσει ανωμοτί, δηλαδή κατ’ ουσίαν ως κατηγορούμενος.
Υπάρχει ένα θεσμικό θέμα το οποίο δυστυχώς κανένα κόμμα δεν έθεσε κατά τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο τρόπος διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την εκάστοτε κυβέρνηση δημιουργεί εξαρτήσεις που είναι δυνατόν να επηρεάσουν τη συνολική λειτουργία της τρίτης εξουσίας. Μόλις προχθές ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος επισήμανε αυτή την ελληνική ιδιορρυθμία, που «καθιστά τη Δικαιοσύνη επιρρεπή σε πιθανή επιρροή από την εκτελεστική εξουσία». Αντί λοιπόν να συζητάμε την ανάγκη βαθιών δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από τη βουλή με αυξημένη πλειοψηφία, καταναλωνόμαστε σε προσωπικές διαμάχες και στοχοποιήσεις.
«Αρνητική έκπληξη από την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για Νίκο Παππά»
Από την άλλη έχουμε μια ομόφωνη καταδίκη του Νίκου Παππά για παράβαση καθήκοντος στο θέμα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες…
Από τη συγκεκριμένη απόφαση εξεπλάγην αρνητικά. Είχα πειστεί από την απαλλακτική αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, αλλά και από την αθώωση του στενού συνεργάτη και Γ.Γ. που χειρίστηκε το θέμα του διαγωνισμού, Λευτέρη Κρέτσου. Είχα ακούσει επίσης ιδιοκτήτες καναλιών που είχαν καταθέσει στο δικαστήριο ότι ο διαγωνισμός ήταν νόμιμος, απόδειξη ότι οι ίδιοι πήραν άδεια, ενώ ο Καλογρίτσας όχι. Κι ακόμη, ενώ για τον Παππά το δικαστήριο εξάντλησε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για ένα πλημμέλημα, χάιδεψε τον Καλογρίτσα με την ειρωνική ποινή των… 5.000 ευρώ. Άξιος ο συνήγορός του, ο κ. Λοβέρδος, που είχε ψηφίσει στη Βουλή την παραπομπή του Παππά!
Ο Παππάς πλήρωσε ότι εφάρμοσε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν επιτέλους άδειες στον άναρχο τηλεοπτικό χώρο. Πιθανόν να έγιναν λάθη. Αλλά αυτά δεν αναιρούν τη βασική επιδίωξη να υπάρξει ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και της ανάγκης να πληρώνουν οι καναλάρχες το αναγκαίο ενοίκιο για τη χρήση ενός δημόσιου αγαθού, της συχνότητας.
«Η πραγματική διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές»
Να πάμε λοιπόν στις εκλογές. Βέβαια δεν έχουν προκηρυχθεί ακόμη, αλλά η προεκλογική εκστρατεία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι η «χειρότερη και πιο επικίνδυνη» της μεταπολίτευσης. Μήπως υπάρχει μια υπερβολή προεκλογικού χαρακτήρα σε αυτό;
Από πού θέλετε να ξεκινήσουμε; Είναι η κυβέρνηση που μέσω ενός παραμάγαζου στο Μαξίμου, με επικεφαλής τον εξ απορρήτων του πρωθυπουργού και τον ΕΥΠάρχη που είχε διορίσει ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, δηλαδή ο Μητσοτάκης, έστησε το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης: ένα πολυπλόκαμο δίκτυο παρακολούθησης των πολιτικών της αντιπάλων, υπουργών, ως και του αρχηγού του στρατεύματος. Κατόπιν, αξιοποίησε την εξουσία της και τον έλεγχο των μηχανισμών της Δικαιοσύνης για ένα δεύτερο μεγάλο σκάνδαλο, τη συγκάλυψη αυτού του μαφιόζικου μηχανισμού υποκλοπών… Ώστε, τελικώς, να μην τιμωρηθεί κανείς. Αυτό, βέβαια, μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση και να ξεκινήσει η πραγματική διερεύνηση. Συνεπώς, αν υπάρχει κάποια υπερβολή στο «χειρότερη και πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης», θα χαρώ να μου εξηγηθεί. Μα δεν υπάρχει. Και είναι σε τέτοιο βαθμό επικίνδυνη, ώστε, αν ο λαός επιτρέψει την επανεκλογή της, οι συνέπειες για την Ελληνική Δημοκρατία θα είναι μη αναστρέψιμες.
Η κυβέρνηση κατηγορεί το κόμμα σας ότι τα παρουσιάζει όλα «μαύρα» και ότι επενδύει, εκτός από την κινδυνολογία, και στην παροχολογία. Πώς απαντάτε;
Αν είναι δυνατόν! Κάνουν το άσπρο, μαύρο! Μιλάμε για την κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε ουσία της πολιτικής της τα διάφορα πρόσκαιρα «pass», με τα οποία δίνει ψίχουλα στο λαό. Από τον οποίο παίρνει πολλαπλάσια χρήματα, μέσα από την ίδια τσέπη, με την υπερφορολόγηση. Προσέξτε: Η κυβέρνηση που «θα μείωνε τους φόρους» εισέπραξε φέτος 7,1 δισ. ευρώ παραπάνω από πέρσι, με τους μισθούς σταθερούς και καθηλωμένους στα επίπεδα του 2019. Μάλιστα, από αυτή την εξοντωτική υπερφορολόγηση, τα δύο τρίτα ήταν έμμεσοι φόροι, δηλαδή φόροι στην καθημερινότητα του πολίτη με το πιο χαμηλό εισόδημα. Ενώ λοιπόν επιστρέφουν ένα ελάχιστο μέρος των παραπανίσιων φόρων με κουπόνια χρονικά περιορισμένου ορίζοντα, χρησιμοποιούν τα υπόλοιπα για απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων ή για χρηματοδότηση του καρτέλ της Ενέργειας και της Ενημέρωσης. Γιατί, να μην ξεχνάμε, η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση τη λίστα Πέτσα τη στηρίζει εξόφθαλμα και ξεδιάντροπα. Από την άλλη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που για μια πενταετία διαχειρίστηκε με προσοχή τα οικονομικά, δημιούργησε το μαξιλάρι, κράτησε σταθερό το χρέος και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Και τώρα θα κυβερνήσει προς όφελος των πολλών, χωρίς τους μνημονιακούς καταναγκασμούς που μας υποχρέωσαν σε συμβιβασμούς το 2015-2019.
Είναι ένα ζήτημα το πώς αξιολογείτε εσείς την κυβέρνηση κι ένα άλλο πώς την αξιολογεί η κοινωνία. Θεωρείτε ότι αντιστοιχίζεται το ένα με το άλλο; Εσείς τι εντοπίζετε από τις επαφές σας με τον κόσμο; Υπάρχει αδιαφορία, υπάρχει έκδηλη μαζική δυσαρέσκεια ή είναι πιο «βουβά» τα πράγματα;
Η δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση είναι τεράστια. Και μην ξεγελιέστε, αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, όπου οι αρνητικές κρίσεις στις πολιτικές ή στα περισσότερα κυβερνητικά πρόσωπα υπερτερούν κατά πολύ των θετικών. Ναι, σε κάποιες δημοσκοπήσεις η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Όμως καμία τους, όπως γνωρίζετε, δεν έχει γίνει μέσα στον εκλογικό χρόνο, μέσα δηλαδή στις τέσσερις πέντε εβδομάδες που προηγούνται των εκλογών, ώστε να είναι ακριβής. Βρίσκουν επίσης ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές και τώρα ταλαντεύεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα της Κεντροαριστεράς ή της Αριστεράς. Νομίζω ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος αυτών των ψηφοφόρων θα αποφασίσει τη μέρα των εκλογών έχοντας στο μυαλό το μεγάλο, το κεντρικό διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης. Όπως βλέπετε, αφήνω κατά μέρος το πραγματικό γεγονός των ιδιαίτερων σχέσεων των ΜΜΕ που παραγγέλνουν τις δημοσκοπήσεις με την κυβέρνηση αλλά και τις χρηματοδοτήσεις κάποιων εταιρειών δημοσκοπήσεων, που τις διερευνούν η Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ. Αυτά ας τα αξιολογήσει ο ενημερωμένος αναγνώστης σας.
«Η πιο εχθρική κυβέρνηση απέναντι στη νεολαία κατά τη Μεταπολίτευση»
Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διακηρύσσει ότι, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση, θα ξηλώσει πολλές ρυθμίσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας. Ως τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ποιες θεωρείτε βασικές κυβερνητικές προτεραιότητες;
Η επίθεση της ΝΔ στο δημόσιο σχολείο και το δημόσιο πανεπιστήμιο ήταν πρωτίστως μια επίθεση στους νέους. Με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής η κυβέρνηση περιόρισε τον αριθμό εισακτέων κλείνοντας τη στρόφιγγα προς το πανεπιστήμιο και τη μόρφωση. Ποιος ήταν ο λόγος; Αφού ως γνωστόν η πολιτική περιορισμού των πτυχιούχων έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της Ε.Ε. για στόχο 50% αποφοίτων πανεπιστημίου στον πληθυσμό. Στην Ελλάδα της ΝΔ, με τις ρυθμίσεις Κεραμέως, έως και 40.000 απόφοιτοι Λυκείου μέσα σε δύο χρόνια έμειναν έξω από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Θα αφήσουμε την κυβέρνηση να τους τριπλασιάσει μέσα σε άλλα τέσσερα χρόνια; Να τους κάνει 120.000;
Να προσθέσω ότι δεν είναι μόνο ο περιορισμός των εισακτέων: η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής περιόρισε επίσηςτις επιλογές σχολής των αποφοίτων Λυκείου τελείως παράλογα, αφού την ίδια στιγμή μένουν χωρίς φοιτητές παραγωγικές σχολές σε όλη την Ελλάδα. Με αυτές τις ρυθμίσεις και επιπλέον με την Τράπεζα Θεμάτων αυξήθηκε η ανάγκη για φροντιστήρια, η οικογένεια εξοντώνεται για να σπουδάσει το παιδί και εκείνο περνά μια παραμορφωτική εφηβεία, που δεν λαμβάνει υπόψη την ανάγκη για πολύπλευρη ανάπτυξη του 16χρονου και 17χρονου. Πολλές ώρες φροντιστήρια μετά το σχολείο, παπαγαλία αντί για ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, εξετάσεις επί εξετάσεων όλο τον χρόνο. Αλλά δεν είναι μόνο οι ιδεολογικές και παιδαγωγικές επιλογές της ΝΔ: πρόσφατα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός για το 2023 που μειώνει τις δαπάνες για την Παιδεία ως ποσοστό, όταν στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις μετρήσεις γνώμης η κυβέρνηση βαθμολογείται αρνητικά για την εκπαιδευτική πολιτική της. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ανατρέψει ολόκληρο το πλέγμα αντιδημοκρατικών, οπισθοδρομικών και αυταρχικών ρυθμίσεων της ΝΔ για την Παιδεία – αλλά αυτό θα είναι μόνο η αρχή. Η πολιτική μας πολύ γρήγορα θα αναπτυχθεί σε μια βεντάλια θετικής νομοθέτησης σε όλους τους τομείς: χρηματοδότηση, στελέχωση, νέα προγράμματα σπουδών και βιβλία, επιστροφή στη Δημοκρατία στο Σύλλογο και στο Πανεπιστήμιο, με πραγματικό αυτοδιοίκητο.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους ο ΣΥΡΙΖΑ συχνά αναφέρεται στον κίνδυνο της αποχής στις επικείμενες εκλογές. Τι είναι αυτό που θεωρείτε ότι μπορεί να κινητοποιήσει τους νέους να πάνε να ψηφίσουν;
Οι νέοι έχουν υποστεί από την παρούσα κυβέρνηση τη μεγαλύτερη κοινωνική υποτίμηση και υποβάθμιση της ζωής τους. Πέρα από όσα μόλις πριν σας ανέφερα, να θυμίσω τις συνθήκες της πανδημίας. Που έκλεισε και απομόνωσε τους νέους στο σπίτι, παραδίδοντας μάλιστα τα προσωπικά τους δεδομένα στην Cisco (πρακτική για την οποία το υπουργείο Παιδείας δέχτηκε τις γραπτές επιπλήξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα). Και κατόπιν, με την πρώτη χαλάρωση μετά από μήνες, τους περίμενε η αστυνομία στις πλατείες να τους περιποιηθεί επειδή… έπιναν μια μπύρα αργά το βράδυ ακούγοντας μουσική. Να θυμίσω όλο το πλέγμα της επίθεσης στους νέους: τα ΜΑΤ στους δρόμους, τον περιορισμό των διαδηλώσεων, την πανεπιστημιακή αστυνομία – που οι ίδιοι οι φοιτητές απέτρεψαν να μπει στα πανεπιστήμια. Και τώρα επιτίθεται στους καλλιτέχνες, των οποίων η πλειονότητα είναι νέοι που αναζητούν μια διέξοδο στην έκφραση. Πρόκειται για την πιο απόλυτα εχθρική στη νεολαία κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης. Από την άλλη ο κίνδυνος της αποχής είναι υπαρκτός. Όλες οι συντηρητικές δυνάμεις στην Ευρώπη επιδιώκουν με έναν πρωτόγνωρο alt right συντηρητισμό να κερδίσουν και να χαλυβδώσουν το κοινό τους και την ίδια στιγμή να περάσουν τη γραμμή «όλοι ίδιοι είναι» σε εκείνους τους νέους που δεν μπορούν να φτάσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με καθαρές και ριζοσπαστικές πολιτικές, οφείλει να κερδίσει τη νεολαία και να πετύχει να φτάσει αυτή στις κάλπες.
«Η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας»
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να πετύχει μια «καθαρή νίκη» στην κάλπη της απλής αναλογικής ώστε να μπορέσει να συγκροτήσει μια προοδευτική κυβέρνηση πλειοψηφίας. Μάλιστα αναφέρεται σε «κυβέρνηση των νικητών». Ωστόσο στον δημόσιο διάλογο έχει ακουστεί και μια επιχειρηματολογία κυρίως αξιακού περιεχομένου υπέρ της κυβέρνησης μειοψηφίας, αν και πρακτικά δεν θεωρείται εφικτό αυτό το σενάριο. Πώς τοποθετείστε;
Η απλή αναλογική είναι το εκλογικό σύστημα που αντανακλά καλύτερα τις προτιμήσεις και τις διαθέσεις του λαού και συμβάλλει σε σταθερές κυβερνήσεις συνεργασίας, με προγραμματικές συμφωνίες και έλεγχο της εξουσίας. Σκεφτείτε ότι το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών ή οι απευθείας αναθέσεις δισεκατομμυρίων σε ολιγάρχες θα ήταν πολύ δύσκολο να έχουν λάβει χώρα αν υπήρχε κυβέρνηση συνεργασίας. Η μανία με την οποία η ΝΔ και η Δεξιά εν γένει επιτίθενται στην απλή αναλογική οφείλεται ακριβώς στις δημοκρατικές συνθήκες κυβερνησιμότητας που δημιουργεί. Μιλούν για αστάθεια, αλλά υπάρχει ένα παράδειγμα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, είτε συμφωνεί κανείς με τα πεπραγμένα της είτε διαφωνεί, ήταν μια σταθερή κυβέρνηση συνεργασίας, που προέκυψε από προγραμματική συμφωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει στις εκλογές μια κυβέρνηση της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς πάνω σε ένα πρόγραμμα προοδευτικής αλλαγής της χώρας, που θα ήταν καλό να συζητηθεί εκ των προτέρων. Από σήμερα. Αυτή, εφόσον εξασφαλίζει την πλειοψηφία στη Βουλή, θα είναι μια κυβέρνηση «νικητών». Για να ξεκινήσει την ανάταξη της χώρας, με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα που διαρκώς εξαγγέλλεται και εξειδικεύεται.
Για παράδειγμα, στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, θα ανασταλούν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, θα υπάρξουν ρυθμίσεις και όχι εκποιήσεις βιοτεχνικών ακινήτων και αγροτικών γαιών και βέβαια, όπως είπα, πρώτης κατοικίας. Οι ρυθμίσεις θα περιορίζουν την αισχροκέρδεια των funds, που αγοράζουν έναντι πινακίου φακής τα κόκκινα δάνεια και αξιώνουν την αποπληρωμή τους στο ακέραιο.
Χρειάζεται επίσης να φορολογηθούν τα κέρδη των funds. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει μια πλήρη πρόταση προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών και αποφυγής του ενδεχομένου να χάσουν την περιουσία τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Κι όλα αυτά χωρίς να διαταράσσεται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, το οποίο τρεις φορές ανακεφαλαιοποίησε ο ελληνικός λαός. Στη διαχείριση των στεγαστικών δανείων έχει σημασία αν μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα περνούσε υπό δημόσιο έλεγχο, αν περιοριζόταν η σκανδαλώδης απόσταση ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, αν επιβαλλόταν φορολόγηση των τραπεζικών υπερκερδών.
Ποια είναι η πραγματική προοπτική συνεργασίας με τα κόμματα στα οποία ουσιαστικά απευθύνεστε; Με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένταση τον τελευταίο καιρό, ενώ και ο κ. Βαρουφάκης διεμήνυσε ουσιαστικά ότι έκλεισε το παράθυρο για τον προεκλογικό προγραμματικό διάλογο που είχε προτείνει και πως μετά τις εκλογές, πάνω στην πίεση των διερευνητικών, δεν γίνονται τέτοιες συζητήσεις.
Σε αρκετές περιπτώσεις, όπως πρόσφατα με την πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης καταψήφισαν κυβερνητικές πρωτοβουλίες και νομοσχέδια. Στην υπόθεση των υποκλοπών, που συνιστά μέγιστο πρόβλημα αντιδημοκρατικής εκτροπής, υπήρξε μετωπική σύγκρουση όλων των κομμάτων με τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ενορχηστρώσει το σύστημα παρακολούθησης πολιτικών του αντιπάλων, της στρατιωτικής ηγεσίας, δημοσιογράφων, ακόμα και υπουργών. Μου φαίνεται λοιπόν περίεργο ότι το ΠΑΣΟΚ τον τελευταίο καιρό δεν ξεκαθαρίζει αν υπάρχουν περιθώρια κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ, παρότι ο κ. Ανδρουλάκης υπήρξε προσωπικά θύμα των υποκλοπών. Υπάρχει όμως ένα ευρύτερο θέμα, αν θα αφήσουμε τη ΝΔ με μια πιθανή δεύτερη τετραετία, να εγκαταστήσει στη χώρα μας ένα καθεστώς ακραίου νεοφιλελευθερισμού και τραμπισμού. Καταλαβαίνω ότι τα κόμματα θέλουν να δώσουν μάχη της καλύτερης δυνατής καταγραφής των εκλογικών τους ποσοστών. Μια δήλωση όλων όμως ότι απορρίπτουν τη συνεργασία με τη ΝΔ και αναζητούν τρόπους συνεργασίας και συγκλίσεων ή ανοχής μεταξύ τους θα έδινε άλλη δυναμική στη λαϊκή αξίωση για δημοκρατική ανατροπή. Όλοι θα κριθούμε στις εκλογές.