Σήμερα, ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή του κ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1, υπενθύμισε την επιστολή που είχε στείλει, λίγο πριν παραιτηθεί, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Σουλτς, με το αίτημα να παρακολουθεί, ως πέμπτος θεσμός επιτήρησης, την εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι, τυχόν διορθωτικές κινήσεις στο μνημόνιο, θα βρουν “ευήκοα ώτα” και συμμαχίες, εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Ας μην καλλιεργούμε ψεύτικες προσδοκίες στον ελληνικό λαό. Ο κ. Τσίπρας, προφανώς, προσπαθεί να ερμηνεύσει πολύ διασταλτικά το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση τον Καν. 472/2013, στον οποίο όμως, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφεται με απόλυτη σαφήνεια ως διακοσμητικός, χωρίς καμία ουσιαστική αρμοδιότητα.
Οι αποφάσεις, για το ποιος θα επιτηρεί την εφαρμογή του μνημονίου, έχουν ήδη ληφθεί και τις έχει αποδεχθεί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας. Είναι η παλιά τρόικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν), με την προσθήκη του εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Προκαλεί όμως εντύπωση ότι, ενώ ο κ. Τσίπρας επικαλείται, καταχρηστικά κατά τη γνώμη μου, το ρόλο που μπορεί να παίξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν εκμεταλλεύθηκε τη δυνατότητα που ο ίδιος ο Καν. 472/2013 δίνει με την παρ. 9 του άρθρου 7, διενέργειας λογιστικού ελέγχου του χρέους για τον εντοπισμό πιθανών παρατυπιών, αλλά και πλήρους ελέγχου των δημόσιων οικονομικών για τον προσδιορισμό του καθαρού χρέους, στο πλαίσιο των οποίων θα έπρεπε, αφ’ ενός να αξιοποιηθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθεια Δημοσίου Χρέους της Ελληνικής Βουλής, αφ’ ετέρου να είχε ήδη αποσταλεί η έκθεση της Ελληνικής Βουλής και όλα τα σχετικά επίσημα στοιχεία με τις απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο, προκειμένου να υπολογιστεί επακριβώς η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας. Για το θέμα αυτό όμως, δυστυχώς το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν αναφέρει ούτε λέξη.