Ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ Νίκος Χουντής σε συνέντευξη του στη ΕΡΤ Χανίων καλούμενος να σχολιάσει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Τουρκία και τη στάση της ΕΕ δήλωσε :
«Καταδικάζουμε τέτοιες απόπειρες, η δημοκρατία δεν αποκαθίσταται με στρατιωτικά πραξικοπήματα έναντι αυταρχικών διακυβερνήσεων αλλά προφανώς δεν μπορεί κανείς να μην παρακολουθεί με ανησυχία αυτή τη πολιτική του κου Ερντογάν στη πορεία οικοδόμησης ενός τέτοιου αυταρχικού, επιθετικού καθεστώτος . Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη των πραγμάτων.
Ελπίζω στην εποχή που ζούμε, να μάθουμε γρήγορα, πως ακριβώς κινήθηκαν τα πράγματα. Ποιος το έκανε ,ποιοι κρύβονται πίσω από αυτό, ποια ήταν η σκοπιμότητα , και τι θα σημάνει η απόπειρα πραξικοπήματος στη στάση και στη θέση της Τουρκίας στα προβλήματα της περιοχής».
Στη συνέχεια της συνέντευξης καλούμενος να σχολιάσει τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΚ κου Σούλτς κατά του κου Ερντογάν ο Νίκος Χουντής τόνισε :
«Δεν εμπιστεύομαι καθόλου αυτούς τους ανθρώπους. Είναι υποκριτές κάνουν καριέρα σε εύκολα θέματα, σε εύκολους στόχους. Όταν είναι όμως κρίσιμα τα πράγματα οι δηλώσεις και η στάση τους υπαγορεύονται από άλλα πράγματα και συμφέροντα.
Για παράδειγμα στη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ για το προσφυγικό έκλεισαν τα μάτια οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ στο τι συμβαίνει στη Τουρκία, ώστε να χαρακτηριστεί ασφαλής χώρα , μιλάμε για τη Τουρκία του Ερντογάν , αυτή που περιγράφει ο κος Σούλτς.
Και αυτό έγινε για να «λυθεί» το πρόβλημα , δηλαδή να προστατευτεί η Κεντρική Ευρώπη από την ροή προσφύγων και μεταναστών.
Δεν τους εμπιστεύομαι , δεν δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα από μια ρητορική που αναπτύσσουν ηγετικά πρόσωπα στη σημερινή ΕΕ και για τα ζητήματα της οικονομικής κρίσης και των διεθνών σχέσεων διότι υπακούουν σε συγκεκριμένες σκοπιμότητες.
Ο κος Σούλτς λέει το αυτονόητο σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά στις κρίσιμες στιγμές υπαγορεύει και πιέζει προς άλλες κατευθύνσεις προκειμένου να περάσουν πολιτικές που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντακαι όχι τις αρχές της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.
Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει η κοροϊδία του κόσμου , όπου εμφανίζονται ηγέτες της ΕΕ , όπως ο πρόεδρος του ΕΚ ως υπερασπιστές της Δημοκρατίας, των δικαιωμάτων και των λαών.
Έχουν γίνει της μόδας τέτοιες τοποθετήσεις , αυτοί έκαναν καριέρα με τον Φάρατζ, αλλά για παράδειγμα , μιλώντας για την Ελλάδα, η στάση τους απέναντι στα προβλήματα παραβίασης του Συντάγματος με την υπογραφή του Μνημονίου, οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν καθόλου από την πλευρά του Δίκαιου , του Ηθικού και του σεβασμού της Δημοκρατίας».