11.8 C
Chania
Tuesday, December 24, 2024

Να αναστηλωθούν οι παλιές παιδικές εξοχές των Αγίων Αποστόλων

Ημερομηνία:

Στη συζήτηση που άνοιξε για τη φροντίδα της δημόσιας έκτασης των Αγίων Αποστόλων μετά την απόκτησή της από το Δήμο Χανίων δεν πρέπει να λείψει και η μέριμνα για την αναστήλωση των Παλιών Παιδικών Εξοχών που στέκουν ερειπωμένες στο ακρωτήρι απέναντι από το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων.

Οι Παλιές Παιδικές Εξοχές δημιουργήθηκαν με κόπο και αγώνα φωτισμένων δασκάλων όπως ο Μάνος Μασούρης στη δεκαετία του ’30, ο οποίος αργότερα, στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε από τους Ναζί για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Ο Μάνος Μασούρης και άλλοι δάσκαλοι πήραν την πρωτοβουλία να δημιουργήσουν μια κατασκήνωση για να μπορούν να πηγαίνουν στην εξοχή τα παιδιά, να μαθαίνουν για τη φύση αλλά και να τρέφονται σωστά, κι αυτά όλα σε μια περίοδο μεγάλης φτώχειας, με πάρα πολλά παιδιά να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας από τον υποσιτισμό και την κακή διατροφή. Ανάγλυφα όλα αυτά περιγράφονται στο Ημερολόγιο του Μάνου Μασούρη, μαζί με την προσπάθεια να πρασινίσει ο χώρος με δενδροφυτεύσεις που ξεκίνησαν τα σχολεία και συνέχισαν οι πρόσκοποι κι ο στρατός αλλά και να βρεθούν χρήματα. «Για τα παιδιά όλα γίνηκαν και στα παιδιά ανήκουν» έγραψε χαρακτηριστικά ο Μασούρης στο Ημερολόγιό του όταν είδε να κατεβαίνουν τα πρώτα παιδιά στις κατασκηνώσεις των Αγίων Αποστόλων και την περιοχή και τη θάλασσα να γεμίζουν από το «παιδομάνι».

Στη συνέχεια πέρασαν γενιές ολόκληρες παιδιών από εκείνες τις κατασκηνώσεις, τις Παιδικές Εξοχές, οι οποίες αργότερα χρησιμοποιήθηκαν μετά την εγκατάλειψή τους και ως στρατόπεδο. Πρόκειται για κτήρια που έχουν συνδεθεί με τη νεώτερη Ιστορία των Χανίων, όπως και η ίδια η περιοχή των Αγίων Αποστόλων, όπου υπήρξε νοσοκομείο στη Μάχη της Κρήτης, στρατόπεδο συγκέντρωσης αιχμαλώτων των Ναζί αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης, τόπος κράτησης αντιφρονούντων στη δικτατορία.

Αυτά όλα συνηγορούν στο να υπάρξει μια προσπάθεια αναστήλωσης και νέας χρήσης των κτηρίων αυτών. Μια πρόταση που και παλιότερα είχαμε κάνει είναι να λειτουργήσει στο χώρο αυτό μετά την αναστήλωση ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Η λειτουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα αναστηλωμένα κτήρια (χωρίς κανένα νέο κτήριο) θα έφερνε χιλιάδες Χανιωτόπουλα αλλά και μαθητές από άλλες περιοχές στους Αγίους Αποστόλους το χειμώνα, μια περίοδο που η περιοχή δε δέχεται τις χιλιάδες κόσμου που πηγαίνουν για κολύμπι εκεί το καλοκαίρι. Παράλληλα, τα αναστηλωμένα κτήρια θα μπορούν να χρησιμοποιούνται για πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και ως Κέντρο Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης το καλοκαίρι.

Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων προσφέρεται για Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, μιας και συνδυάζει θάλασσα, ακτές και δάσος και μπορούν να γίνονται αρκετές εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πεδίο, έξω στη φύση. Ήδη αρκετά σχολεία επιλέγουν το χώρο αυτό για τις εκδρομές τους και υπάρχουν δραστηριότητες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί παραλιών κ.ά.) με τη φροντίδα του Δήμου, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και οικολογικών οργανώσεων όπως η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων.

Η δημιουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο χώρο αυτό θα δώσει τη δυνατότητα τέτοιες δραστηριότητες να πολλαπλασιαστούν και να γίνονται πιο οργανωμένα, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στα Χανιά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς κόστος να βρεθούν εκεί μαθητές κι εκπαιδευτικοί από το πολεοδομικό συγκρότημα των Χανίων.

Η όλη προσπάθεια θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί κι από ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ, αν προταθεί προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, από το Δήμο Χανίων, θα μπορούσε να ιδρυθεί επίσημα ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εκεί που να λειτουργεί συμπληρωματικά σε αυτό του Βάμου, το οποίο δεν προλαβαίνει αυτή τη στιγμή να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει από σχολικές ομάδες για επισκέψεις. Η επίσημη λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σημαίνει απόσπαση εκεί 5 εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων και χρηματοδότηση της λειτουργίας του με ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία δε θα αφαιρεθούν από αυτά που δίνονται στο ΚΠΕ Βάμου και στα άλλα ΚΠΕ, αλλά θα προστεθούν, μιας και υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης από ευρωπαϊκά κονδύλια, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση στο Δήμο και στην κυβέρνηση.

Ας ατενίσουμε λοιπόν το μέλλον της περιοχής εμπνεόμενοι από το παρελθόν και την ιστορία της, ας ξεπεράσουμε δημιουργικά τη μιζέρια της οικονομικής κρίσης, κι ας σκεφτούμε: Αφού καταφέραμε –εν μέσω οικονομικής κρίσης- να σώσουμε από την τσιμεντοποίηση και την ιδιωτικοποίηση και να πάρουμε στα χέρια μας, στα χέρια του Δήμου, με την κινητοποίηση και τις υπογραφές 11.500 πολιτών, δε θα μπορέσουμε να φροντίσουμε το πράσινο και να αναστηλώσουμε τα κτήρια και την Ιστορία μας;

Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ