Η πιθανότητα ενός Grexit, κυριάρχησε στην ειδησεογραφία τους τελευταίους μήνες καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της σχετικά με την παροχή ενός νέου προγράμματος βοήθειας και ενώ την ίδια ώρα ετίθετο υπό αμφισβήτηση το μέλλον της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ. Μάλιστα πολλοί ηγέτες της Ευρωζώνης, ιδίως στη Γερμανία, καλωσόριζαν αυτή την προοπτική.
Όμως ορισμένοι οικονομολόγοι λένε πως οι υποστηριχτές του Grexit κάνουν λάθος και αν κάποια χώρα πρέπει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα τότε αυτή είναι η Γερμανία.
Η βασική υπόθεση που υποστηρίζουν αυτοί οι οικονομολόγοι είναι ότι οι οικονομίες της Ευρώπης που βρίσκονται σε ύφεση και στις οποίες εκτός από την Ελλάδα συμπεριλαμβάνονται η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία, θα ωφεληθούν τα μέγιστα από ένα φτηνότερο νόμισμα. Η υποτίμηση του ευρώ θα συνέδραμε όχι μόνο στην αύξηση των εξαγωγών, αλλά θα ενθάρρυνε και την εγχώρια κατανάλωση. Όμως προς το παρόν αυτά νοτιοευρωπαϊκά κράτη είναι κολλημένα με την αξία ενός νομίσματος η οποία ελέγχεται από τη Γερμανία και άλλα πλούσια ευρωπαϊκά κράτη. Η υψηλή επενδυτική ζήτηση για ένα ενιαίο νόμισμα που συμπεριλαμβάνει το Γερμανικό μεγαθήριο κρατά την αξία του ευρώ σχετικά υψηλά.
Μία γερμανική αποχώρηση από τη ζώνη του ευρώ και η επιστροφή της στο γερμανικό μάρκο θα μείωνε την αξία του ευρωπαϊκού νομίσματος δραματικά, παρέχοντας έτσι στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης ένα φθηνότερο νόμισμα το οποίο έχουν ανάγκη ώστε να αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητά τους. Ο οικονομολόγος του Πρίνστον Ashoka Mody φαντάζεται ότι τα υπόλοιπα πλούσια Κράτη-Μέλη όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Φινλανδία θα έφευγαν επίσης και πιθανότατα να ενώνονταν με τη Γερμανία σε μία νέα Ένωση. Οι αποχωρήσεις τους αυτές θα χαμήλωναν την αξία του ευρώ περαιτέρω, κάτι το οποίο θα ωφελούσε τα ευρωπαϊκά οικονομικά αδύναμα Κράτη-Μέλη περισσότερο.
Από μια τέτοια κίνηση και η Γερμανία θα βγει κερδισμένη, καθώς το γερμανικό μάρκο θα αξίζει περισσότερο από το ευρώ, γεγονός που θα επιτρέψει στους Γερμανούς καταναλωτές να ωφεληθούν από φθηνότερα καταναλωτικά αγαθά.
«Η αναστάτωση από μια γερμανική έξοδο θα ήταν ήσσονος σημασίας» δήλωσε o Mody στο Bloomberg την Παρασκευή. «Από τη στιγμή που το γερμανικό μάρκο θα μπορεί να αγοράζει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες στην Ευρώπη (και στον υπόλοιπο κόσμο) συγκριτικά με το ευρώ, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να γίνουν πλουσιότεροι αυτομάτως» υποστηρίζει ο ίδιος.
Μια γερμανική έξοδος από το ευρώ θα καταστήσει τα γερμανικά εξαγώγιμα είδη λιγότερα ανταγωνιστικά, όμως όπως σημειώνει ο Mony με το να καταστέλλεται η καταναλωτική ζήτηση, το σημερινό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας βλάπτει την παγκόσμια οικονομία.
Ο πρώην επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Ben Bernanke χρησιμοποίησε το ίδιο επιχείρημα για το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας σεανάρτηση άρθρου του στην ιστοσελίδα του Brooking Institution, στο οποίο και εργάζεται. Ο Bernanke τόνισε πως το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας το οποίο συνοδεύεται από αυστηρές δημοσιονομικές πολιτικές έχουν περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ζήτησε δε νέους κανόνες στην Ευρωζώνη για την αντιμετώπιση των εμπορικών ανισοτήτων.
Παρά τις συστάσεις αυτών των οικονομολόγων, η Ελλάδα παραμένει η χώρα εκείνη η οποία είναι πιθανότερο να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαρακτήρισε το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης μη εφαρμόσιμο, από τη στιγμή που αποτυγχάνει να αναδιαρθρώσει τα υψηλά επίπεδα του μη βιώσιμου χρέους της Ελλάδας ενώ είναι υπερβολικά αισιόδοξο ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να χρειάζεται περισσότερα δάνεια ώστε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της και ότι η επιστροφή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι θέμα μηνών ή μερικών χρόνων το πολύ.
Οι αρχηγοί των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης αντιστάθηκαν να βοηθήσουν τη χώρα έως το τέλος των διαπραγματεύσεων και την τελευταία στιγμή πρότειναν την αποχώρηση της χώρας από το ευρώ. Ήταν μονάχα διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα με αντάλλαγμα βαθύτερων μέτρων λιτότητας. Είναι απίθανο ότι η ζώνη του ευρώ θα έχει περισσότερη πολιτική διάθεση να δανείσει στην Ελλάδα εάν η τρέχουσα συμφωνία οδηγηθεί στο κενό.
«Η εκτίμησή μου είναι ότι έξοδος από το ευρώ θα αποδεικνυόταν αναγκαία» έγραψε ο νομπελίστας Paul Krugman τη Δευτέρα στους The New York Times και τόνιζε: Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους».
*Το άρθρο αυτό μεταφράστηκε από την αμερικάνικη έκδοση της The Huffington Post
http://www.huffingtonpost.gr/2015/07/21/politiki-oikonomia-germania-euro-ellada_n_7841006.html