Την συνέχιση της πολιτικής συνοχής, δηλαδή των διαρθρωτικών ταμείων, που διασφαλίζουν τις χρηματοδοτήσεις και την ανάπτυξη των Περιφερειών της Ευρώπης και μετά το 2020, ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του CPMR που για δεύτερη ημέρα συνεδριάζει στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Χερσόνησο, με την συμμετοχή Ευρωβουλευτών, Περιφερειακών Αρχών, ανώτερων στελεχών της Κομισιόν, και εκπροσώπων από όλη την Ευρώπη.
Στην ίδια «γραμμή» και ο Πρόεδρος της CPMR και Κυβερνήτης των Αζορών, (Πορτογαλία) Vasco Cordeiro ο οποίος τόνισε ότι η CPMR θα πιέσει ώστε η πολιτική συνοχής να έχει συνέχεια και μετά το 2020. Μάλιστα επεσήμανε, ότι, το πακέτο «Γιούνγκερ» δεν πρέπει να συνδέεται με την πολιτική συνοχής-διαρθρωτικά ταμεία και θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα.
Παράλληλα η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη σε δηλώσεις της εξήρε το ρόλο-λειτουργία της Περιφέρειας Κρήτης που καταφέρνει, όπως είπε, να προσκαλεί τέτοιους είδους σημαντικές συνεδριάσεις στην χώρα μας όπως του CPMR. Το συνέδριο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον μετέχουν με ομιλίες και εισηγήσεις τους σύνεδροι από την Ελλάδα και τις παράκτιες Περιφέρειες της Ευρώπης, ενώ αργά το απόγευμα αναμένεται να βραβευτούν 4 πρώην δήμαρχοι της Κρήτης που πριν από 35 χρόνια βοήθησαν-οργάνωσαν την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης ως την πρώτη Ελληνική Περιφέρεια στον CPMR.
Πρόκειται για τους πρώην δημάρχους Ανωγείων Γιώργο Κλάδο, Νεάπολης Αντώνη Χουρδάκη, Αρχανών Μαρία Πλουμίδου και τον πρώην Κοινοτάρχη Τυλίσου Σταύρο Χαλκιαδάκη.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τους ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες της Ευρώπης, στελέχη της Κομισιόν, και τους εκπροσώπους από όλες τις χώρες της Ευρώπης που βρίσκονται από χθες στην Κρήτη για την συνεδρίαση του CPMR, ανέφερε:
«Η πολιτική συνοχής, δηλαδή τα διαρθρωτικά ταμεία, είναι αυτά που φέρνουν την ανάπτυξη και την Ευρώπη πιο κοντά στον απλό πολίτη.
Σημαντικά έργα που αφορούν για παράδειγμα την ύδρευση, την αποχέτευση, τους βιολογικούς, την εκπαίδευση, μπορούν να υλοποιηθούν μέσα από χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων. Αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2020, δεν πρέπει να παραπλανούμαστε από το πακέτο «Γιούνγκερ» που είναι πόροι 40 δις. Η Ευρώπη επιβάλλεται να συνεχίσει την πολιτική συνοχής. Η αγροτική πολιτική μαζί με την πολιτική συνοχής είναι δυο πολιτικές που βιώνει θετικά ο πολίτης της Ευρώπης όπου και αν μένει».
Ο Πρόεδρος της CPMR και Κυβερνήτης των Αζορών Vasco Cordeiro επεσήμανε : «Υπάρχει πρόταση στην Ευρώπη για μια «στροφή» σε σχέση με την πολιτική συνοχής, και ο CPRM είναι αντίθετος με την περικοπή της. Ο CPRM θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια όσον αφορά στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών για την ανάπτυξη των Περιφερειών. Εμείς υποστηρίζουμε ότι η πολιτική συνοχής θα πρέπει να παραμείνει αυτόνομη, και να μην συνδέεται με το πακέτο βοήθειας «Γιούνγκερ». Και οι δυο πολιτικές θα πρέπει να συνυπάρχουν, και να είναι αυτόνομες» είπε ο κ. Vasco Cordeiro.
Από την πλευρά της η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη μιλώντας με θερμά λόγια για την Περιφέρεια Κρήτης τόνισε: «Μακάρι όλες οι Περιφέρειες να λειτουργούσαν όπως η Περιφέρεια Κρήτης. Μακάρι να μπορούσαν να προσκαλέσουν τέτοιου είδους συνεδριάσεις, να προσκαλέσουν ανθρώπους από όλη την Ευρώπη να συνδυάσουν δυνάμεις, να ανταλλάξουν εμπειρίες».
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αναφερόμενη στις καθυστερήσεις αποπληρωμής χρηματοδοτήσεων από πλευράς ΕΕ στις χώρες μέλη είπε: «Η ΕΕ καθυστερεί να πληρώσει προγράμματα που έχουν εκτελεστεί από το προηγούμενο πλαίσιο, έχουμε μια συσσώρευση πληρωμών που φτάνει τα 24 δις. 700 εκ. ευρώ. Η Κομισιόν μας έχει δώσει ένα πλάνο αποκλιμάκωσης αυτών των πληρωμών που θα φτάσει στα 2 δις στο τέλος του 2016, είναι ένα πολύ φιλόδοξο πλάνο. Αυτό έχει άμεση επίδραση σε οικονομίες όπως η Ελληνική.
Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για Ευρωπαϊκά θέματα-Αντιπρόεδρος του CPMR Γιώργος Αλεξάκης αναφέρθηκε σε θέματα πολιτικής συνοχής, στο πρόβλημα της συνδεσιμότητας των μεταφορών στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, σε θαλάσσια θέματα, της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας πως επηρεάζουν τις παράκτιες Περιφέρειες. Επίσης, είπε, «σήμερα ως καλή πρακτική παρουσιάζουμε το ΕΛΚΕΘΕ και τις δραστηριότητες του, ενώ σε μια ειδική συνεδρίαση θα αναδείξουμε το ρόλο των Συνεταιριστικών Τραπεζών της Κρήτης στη βοήθεια και βελτίωση της Περιφερειακής Οικονομίας του νησιού μας.
Τέλος, σήμερα, τιμούμε 4 πρώην δημάρχους της Κρήτης που πριν από 35 χρόνια βοήθησαν-οργάνωσαν την συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης ως την πρώτη Ελληνική Περιφέρεια στον CPMR. Πρόκειται για τους πρώην δημάρχους Ανωγείων Γιώργο Κλάδο, Νεάπολης Αντώνη Χουρδάκη, Αρχανών Μαρία Πλουμίδου και τον πρώην Κοινοτάρχη Τυλίσου Σταύρο Χαλκιαδάκη».