Απάντηση έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Χανίων και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων στην αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας κ. Γκαγκά.
Ντράπηκε και η ντροπή ακούγοντας την αναπληρώτρια Υπουργό υγείας η οποία επέρριψε τις ευθύνες τόσο για τη δυσλειτουργία των κλινικών covid ,όσο και για τα προβλήματα των παθολογικών και της πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού νοσοκομείου Χανίων στην πρόεδρο της επιτροπής λοιμώξεων .
Από την έναρξη της πρωτόγνωρης αυτής κατάστασης για το νοσοκομείο η πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων έχει αναλάβει το βάρος της οργάνωσης των κλινικών covid από το μηδέν, την εφαρμογή των πρωτοκόλλων λειτουργίας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, την ενημέρωση των πολιτών με θετικό covid, ενώ παράλληλα ασκούσε τα καθήκοντα της στη Β παθολογική που ανήκει κάνοντας επιπλέον εφημερίες στην covid κλινική. Είχε και έχει την ευθύνη της λειτουργίας του ιατρείου post_covid αφιερώνοντας όλο το χρόνο της και ξεπερνώντας τις ανθρώπινες δυνάμεις παρούσα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο στο νοσοκομείο.
Ερωτούμε την αναπληρώτρια υπουργό έως προσφάτως μάχιμη γιατρό του ΕΣΥ
-Eίναι στις αρμοδιότητες του εκάστοτε προέδρου επιτροπής λοιμώξεων η διαχείριση Οικονομικών πόρων;
-Eίναι στην ευθύνη του προέδρου λοιμώξεων οι προσλήψεις μετακινήσεις ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού;
Μήπως αυτή ευθύνεται για τις παραιτήσεις των συναδέλφων μας; << Το νοσοκομείο Χανίων δεν υπολειτουργεί μια χαρά πηγαίνει >> λόγια δικά σας κυρία Υπουργέ που μας προσβάλλουν όλους!
Εφεξής, οι σύλλογοι εργαζομένων θα πρέπει να απευθυνόμαστε στην Πρόεδρο επιτροπής λοιμώξεων παρακάμπτοντας τη διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας;
Καλούμε την αναπληρώτρια Υπουργό να ανακαλέσει .H απάντηση που δόθηκε ήταν άστοχη και αποτελεί ξεκάθαρα μετακύλιση και αποποίηση πολιτικών ευθυνών σε υπηρεσιακούς παράγοντες.
Σήμερα στα Χανιά φταίει η Πρόεδρος επιτροπής λοιμώξεων, στην Πάτρα φταίει η νοσηλεύτρια, στην Κέρκυρα φταίει ο ιατροδικαστής που εξέταζε covid. Αύριο ποιος άραγε θα φταίει;
Τι είχε δηλώσει η κ. Γκαγκά
Στην απάντησή της στην ερώτηση του Π. Πολάκη για το νοσοκομείο Χανίων, η κα Γκάγκα σημείωσε πως «ήρθα στο Νοσοκομείο Χανίων πριν από λίγους μήνες, δεν ήρθα τώρα τελευταία. Είδα προσωπικό, είδα πολλές αλλαγές που γίνονται με τον ψηφιακό φάκελο κι ένα Νοσοκομείο που πηγαίνει μπροστά.
Πράγματι έχουμε θέμα με τον Covid και πράγματι οι πνευμονολόγοι είναι πολύ καιρό μέσα, όπως και στο δικό μου Νοσοκομείο, που δυόμισι χρόνια τώρα ουσιαστικά οι πνευμονολόγοι δεν έχουμε κάνει τίποτε άλλο εκτός από Covid. Είναι δύσκολες οι συνθήκες, είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για τους πολίτες της Ελλάδας και αυτό κάνουμε».
Στη συνέχεια, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, τον Ιούλιο του 2019 που παραλάβαμε εμείς, είχε 1.073 άτομα προσωπικό. Σήμερα, Ιούλιο του 2022, έχει 1.268 άτομα προσωπικό.
Όσον αφορά το μόνιμο ιατρικό προσωπικό, τον Ιούλιο του 2019 είχε 144 άτομα και 25 επικουρικό ιατρικό προσωπικό, σήμερα έχει 149 άτομα και 24 επικουρικό ιατρικό προσωπικό, δηλαδή είναι λίγο περισσότεροι. Προσλήψεις έγιναν 41 αυτό το διάστημα μόνιμων και αποχωρήσεις έγιναν 36. Έχουμε αποχωρήσεις.
Το ΕΣΥ γερνάει κι έχουμε μαζικές αποχωρήσεις, όπως ξέρετε. Έχουμε ήδη δώσει μόνιμα αποτελέσματα για όλες τις κατηγορίες και ολοκληρώνεται η διαδικασία πρόσληψης για την κάλυψη 23 θέσεων από την προκήρυξη του ΑΣΕΠ του 2020, έχουν προβλεφθεί 58 θέσεις νοσηλευτών, ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ, που είναι ήδη στο ΑΣΕΠ και θα έχουμε την πλατφόρμα τέλος Αυγούστου και προσωρινά αποτελέσματα τον Δεκέμβριο, έχουμε βάλει αρκετές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο Χανίων».
Η κα Γκάγκα παραδέχθηκε ότι «η Κλινική που έχει μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η Ορθοπεδική και δίνουμε δύο θέσεις επικουρικών. Στις δύο Παθολογικές Κλινικές έχουμε 13 ειδικούς και 4 επικουρικούς. Από αυτούς τους ειδικούς, 4 είναι σε άλλα τμήματα.
Στις Χειρουργικές Κλινικές έχουμε 11 μόνιμους και 3 επικουρικούς, από τους οποίους ένας είναι σε άλλο τμήμα, έχουμε και δύο θωρακοχειρουργούς. Τα χειρουργεία που γίνονται τον χρόνο νομίζω ότι είναι γύρω στα 1.200 για τις δύο Χειρουργικές Κλινικές, τακτικά και έκτακτα. Χίλια περίπου τακτικά και 250 έκτακτα, από τα στοιχεία που έχω από το Νοσοκομείο Χανίων. Άρα, δεν είναι ότι υπάρχει πρόβλημα ούτε πολύ μεγάλος αριθμός χειρουργείων ανά χειρουργό -είστε γιατρός, είστε χειρουργός, τα ξέρετε- ούτε πρόβλημα πραγματικά στελέχωσης των Κλινικών.
Δίνουμε νέες θέσεις στα Χανιά. Δίνουμε δύο θέσεις ορθοπεδικών, γιατί πράγματι οι ορθοπεδικοί είναι λίγοι. Γενικά, όσον αφορά το σύνολο των γιατρών που έχουν τα Χανιά και το σύνολο των επεμβάσεων και των εισαγωγών που κάνει το Νοσοκομείο Χανίων, δεν είναι υποστελεχωμένο. Έχει 11 αναισθησιολόγους, αν δεν έχει περισσότερους, στο Αναισθησιολογικό Τμήμα όταν άλλα νοσοκομεία, με παρόμοια δυναμικότητα, έχουν τους μισούς.
Και αυτό, βέβαια, είναι ένα θέμα που κληρονομήσαμε, το θέμα των αναισθησιολόγων, γιατί, όπως ξέρετε, οι αναισθησιολόγοι για να γίνουν αναισθησιολόγοι θέλουν μίνιμουμ μια πενταετία κι ενώ έχουμε αυτή τη στιγμή περισσότερους ειδικευόμενους, θέλουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να τους έχουμε. Στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα είναι 4 μόνιμοι γιατροί και μία επικουρικός σε 3 προβλεπόμενες θέσεις. Είχαμε περίπου 700 επεμβάσεις όταν ήσασταν εσείς υπουργός κι έχουμε πάνω από 2.000 τώρα. Άρα οπωσδήποτε δεν υπολειτουργεί το Νοσοκομείο Χανίων. Μια χαρά πηγαίνει. Ο δε προϋπολογισμός έχει επίσης αυξηθεί».
Στη δευτερολογία της η κ. Γκαγκά σημείωσε ότι:
«Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Χανίων το 2018 ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ και τελικά κατέληξε στα 27 εκατομμύρια. Το 2021 ξεκινήσαμε από τα 31,9 εκατομμύρια ευρώ και φτάσαμε στα 39,5 εκατομμύρια. Άρα και χρήματα δόθηκαν. Εγώ αυτό που είδα και χρειάζεται άμεσα ανανέωση στο κτήριο του Νοσοκομείου Χανίων, εκτός από τα ΤΕΠ που θέλουμε να τα φτιάξουμε παντού, είναι σαφώς τα πατώματα, τα οποία έχουν χαλάσει πάρα πολύ. Όσον αφορά το Πνευμονολογικό, η Διευθύντρια του Πνευμονολογικού είναι φίλη και συνάδελφος.
Πράγματι έχουν κουραστεί, δεν είναι όμως θέμα τού κ. Μπέα, είναι θέμα της συναδέλφου που είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων. Εκείνη κανονίζει ποιοι βλέπουν τα Covid και ποιοι δεν βλέπουν τα Covid και πιθανώς μαζί της είναι που πρέπει να συνεννοηθούμε. Άρα, το Νοσοκομείο Χανίων αυτή τη στιγμή έχει και τη στήριξή μας, και οικονομικά και από άποψη προκηρύξεων – δίνονται καινούριες θέσεις νοσηλευτών, δίνονται καινούριες θέσεις γιατρών εκεί που το Νοσοκομείο “πονάει”.
Γίνονται και πάρα πολλά άλλα πράγματα, τα οποία είναι εξαιρετικά για το Νοσοκομείο. Δίνονται ήδη απαντήσεις ηλεκτρονικά, έχει γίνει μια “επανάσταση” στο ψηφιακό κομμάτι, είναι όλα συνδεδεμένα. Θεωρώ ότι το Νοσοκομείο Χανίων είναι από τα καλύτερα στη χώρα πραγματικά, δουλεύουν πάρα πολύ καλά όλοι οι συνάδελφοι και το κλίμα είναι καλό», κατέληξε η κα Γκάγκα.