24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Ντροπή! Προχωρούν τον σχεδιασμό για μετατροπή της Κρήτης σε “μπαταρία” για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης – Καμία διαβούλευση με δήμους και …ιθαγενείς

Ημερομηνία:

Οι φόβοι για προσπάθειες μετατροπής της Κρήτης σε “μπαταρία της Ευρώπης” είχαν εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν με αφορμή τα φαραωνικά έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που είχαν σχεδιαστεί στο νησί, χωρίς διαβούλευση και χωρίς ενημέρωση των πολιτών.

Οι ειδικοί επισήμαιναν εδώ και πολλά χρόνια πως η σχεδιαζόμενη παραγωγή είναι περίπου πενταπλάσια από τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης και καταθέτουν τη διαφωνία τους με την κατασπατάληση των φυσικών πόρων του νησιού προκειμένου να ευνοηθούν κάποιες άλλες περιοχές, χωρίς περίσκεψη, με μόνο κριτήριο το κέρδος, αλλά και με πενιχρά αντισταθμιστικά οφέλη.

Πριν λίγες ημέρες ο πολιτικός μηχανικός και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κοντεζάκης με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα μας ενημέρωσε για τις αθέμιτες κινήσεις μεγάλων εταιρειών σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτών “που προέκυψαν εκβιαστικά και αναγκαστικά λόγω των υποχρεωτικών μεταρρυθμίσεων της χώρας μας τα προηγούμενα χρόνια”, που θεωρούν ότι επειδή και λόγω μνημονίων έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για αυτές, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν δίχως να δίνουν καμία σημασία στη βούληση των ανθρώπων που ζουν στο νησί, στις συνέπειες των δράσεών τους για τη διαβίωση και την υγεία τους.

Όπως λοιπόν αναφέρει ο κ. Κοντεζάκης αποφασίστηκε δίχως να υπάρξει ενημέρωση σε κάποια γραφεία του ΑΔΜΗΕ για τη δημιουργία ενός φαραωνικού δίκτυυ μεταφοράς ενέργειας Υψηλής Τάσης από την Κρήτη προς την υπόλοιπη χώρα. Εφόσον η ΜΠΕ εγκριθεί η Κρήτη θα γεμίσει πυλώνες και καλώδια με τις πτώσεις να είναι σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του νησιού, όσο – και πιο σημαντικά – στην υγεία.

Το έργο θα περιλαμβάνει κατασκευή νέας εναέριας Γραμμής Μεταφοράς (Γ.Μ.) Υψηλής Τάσης 150 kV διπλού κυκλώματος βαρέως τύπου Β, μήκους 101,3 km και θα αποτελείται από 269 νέους πυλώνες με όλα τα απαραίτητα υποέργα τους (70 χιλιόμετρα νέους χωματόδρωμους σε ημιορεινές περιοχές, κατασκευές κτιρίων μετασχηματιστών, υποστηρικτικών δομών κλπ.), η οποία Γ.Μ. θα περιδιαβεί από την Π.Ε. Χανίων ως την περιοχή Δαμάστας Π.Ε.Ηρακλείου.

Οι δήμοι που θα επηρεαστούν κυρίως είναι οι δημοτικές ενότητες Ελ. Βενιζέλου, Κεραμιών και Σούδας στο Δήμο Χανίων, όλος ο Δήμος Αποκορώνου και κυρίως οι δημοτικές ενότητες Αρμένων, Φρε, Κρυονερίδας, Γεωργιούπολης, πολλές περιοχές του Ρεθύμνου, και κάποιες περιοχές στο Ηράκλειο.

Όλα αυτά προχωράνε χωρίς καμία απολύτως διαβούλευση με τους δήμους και τους πολίτες με τον κ. Κοντεζάκη να αναφέρει ότι μέσα στη Μελέτη αναφέρεται ψευδώς ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Και πώς άραγε να υπάρξουν αφού δεν υπήρξε ποτέ καμία ενημέρωση;

Σημειώνουμε ότι θα υπάρξουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στις θέσεις που θα κατασκευαστούν οι πυλώνες υψηλής τάσης με τον κίνδυνο οι ιδιοκτήτες να μην λάβουν οποιαδήποτε αποζημίωση αν και εφόσον οι εκτάσεις τους έχουν κριθεί δασικές.

Την ίδια στιγμή θα υπάρξουν μεγάλη υποβάθμιση του φυσικού τοπίου από τους πυλώνες ύψους 35 μέτρων, πέραν του αυξημέου κινδύνου πυρκαγιών αλλά και την καταστροφή 400 στρεμμάτων δασικής γης για την κατασκευή του έργου.

Όμως το πιο σημαντικό είναι ότι όλες αυτές οι μέγα κατασκευές θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Όπως αναφέρει και ο κ. Κοντεζάκης υπάρχουν πολύ σοβαροί και τεκμηριωμένοι επιστημονικά κίνδυνοι για τον άνθρωπο από τα ηλεκτρομαγνητικά και μαγνητικά παιδία και άλλα φαινόμενα που σχετίζονται με τέτοιες μέγα-κατασκευές.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα Επιστημονική Επιτροπή SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks), η οποία συστάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC, 2008)  σε περιοχές πλησίον των Γραμμών Μεταφοράς Υψηλής Τάσης παρουσιάζονται οι εξής κίνδυνοι για την υγεία: Νευρική και μυϊκή διέγερση, μεταβολή στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και εκφυλισμός αυτού, κίνδυνος εμφάνισης παιδικού καρκίνου, κατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας, δυσλειτουργίες στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη, επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, επίδραση στη λειτουργία βηματοδοτών ή άλλων ηλεκτρικών εμφυτευμάτων κλπ.

Σημειώνουμε ότι το έργο γίνεται σε συνδυασμό με την μεγάλη και μικρή θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, και κρίνεται άκρως απαραίτητο για την Κρήτη για λόγους σταθερότητας του δικτύου σε περίπτωση υπερφόρτωσης, αλλά κυρίως θα έχει όπως λέει επι λέξη : “μακροπρόθεσμες θετικές επιδράσεις λόγω ασφαλής ενσωμάτωσης της μελλοντικής παραγόμενης αιολικής ενέργειας”, ή σε άλλο σημείο “διότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ στο νησί τα επόμενα χρόνια καθιστά το υφιστάμενο δίκτυο ανεπαρκές ως προς τη μεταφορική του ικανότητα…”.

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια κάτοικοι σε ορεινά χωριά της Κρήτης αγωνίζονται ενάντια στη μετατροπή των τόπων τους σε φάρμες αιολικών. Εδώ και πάνω από 10 χρόνια άνθρωποι αγωνίζονται ενάντια στη μετατροπή της Κρήτης σε μπαταρία της Ευρώπης. Μιλούν για την απώλεια της βιοποικιλότητας, για την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, για τα ζητήματα που αφορούν την υγεία των κατοίκων, για την απουσία οφελών.

Τώρα, αυτός ο προγραμματισμός προχωρά, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συνεννόηση με τους πολίτες, χωρίς ενημέρωση των δήμων, με παράκαμψη των δημοκρατικών διαδικασιών.

Οφείλουμε όλοι να αντιδράσουμε…

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ