14.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Ν.Δ. ισχυρή, αλλά όχι… ανεξέλεγκτη

Ημερομηνία:

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Μια μεγάλη νίκη για τη Ν.Δ., ένα πολύ καλό – τηρουμένων των αναλογιών – αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής. Αυτά ήταν τα τρία σημαντικότερα στοιχεία των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, στις οποίες τα μόνα εκ των προτέρων βέβαια στοιχεία ήταν η πρωτιά της Ν.Δ. με αυτοδυναμία και η αύξηση του αθροίσματος του δικομματισμού.

Σε ό,τι αφορά αυτό το τελευταίο στοιχείο, αρκεί να πούμε ότι το άθροισμα των δύο μεγάλων κομμάτων ανήλθε στο 63,56% στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου 2015, στο 56,87% στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 και στο 71,38% στις χθεσινές βουλευτικές (στο 99,22% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων). Δείγμα σαφές του τέλους της εποχής των διαρκών πολιτικών ανακατατάξεων που επέφερε η χρεοκοπία της χώρας το 2010.

Πλέον το μόνο νέο είναι η ανακατανομή της ψήφου διαμαρτυρίας αποκλειστικά μεταξύ σχημάτων τα οποία διασυνδέονται απολύτως ιδεολογικά και πολιτικά…

Τα κέρδη της Ν.Δ.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το κόμμα του το αποτέλεσμα ήταν πολλαπλώς σημαντικό:

● Διότι νίκησε άνετα και πήρε μια πολύ σημαντική αυτοδυναμία.

● Διότι, σε ένα εκλογικό σώμα με ελάχιστες αριθμητικές διαφορές από αυτά του Σεπτεμβρίου του 2015 και του Μαΐου του 2019 (ευρωεκλογές), πήρε περίπου 700.000 ψήφους περισσότερες από ό,τι το 2015 και σχεδόν 400.000 περισσότερες από ό,τι στις ευρωκάλπες.

● Διότι το ποσοστό του πλησίασε κατά πολύ το 40% και παραλίγο να φτάσει αυτό του 2017, το τελευταίο μεγάλο ποσοστό που είχε λάβει η Ν.Δ. πριν από την κρίση. Συνεπώς ανέκτησε το στάτους της μεγάλης παράταξης, το οποίο είχε απολέσει την περίοδο Σαμαρά υποχωρώντας και παραμένοντας κάτω από το 30%.

Από την άλλη πλευρά η συνολικά μικρή υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και η σταθεροποίησή του άνω του 30% είναι αμφίβολο αν επιτρέπει στη Ν.Δ. να ξεδιπλώσει όλες τις πτυχές του προγράμματός της, ιδιαίτερα αυτό που αφορά την απομείωση του κοινωνικού κράτους. Άλλωστε η σοβαρή ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ κατά περισσότερους από 400.000 ψηφοφόρους συγκριτικά με τις ευρωεκλογές οφείλεται πιθανότατα στις αποκαλύψεις που έλαβαν χώρα για το πρόγραμμα της Ν.Δ. σε αυτούς ακριβώς τους τομείς.

Τα οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η απώλεια 580.000 ψήφων από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως τις ευρωεκλογές του 2019 προϊδέαζαν για μια συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές βουλευτικέ κάλπες. Αντ’ αυτής προέκυψε μια σημαντική ανάκαμψη άνω των 430.000 ψήφων, η οποία πιθανότατα προκλήθηκε από τον φόβο μιας ανεμπόδιστης επέλασης της Ν.Δ. Το δε 31,5% που έλαβε – με απώλεια 150.000 ψήφων από τον Σεπτέμβριο  του 2015 – τον καθιστά πολύ ισχυρό παίκτη στον νέο δικομματισμό.

Ένα ακόμη κέρδος – παρά την προεξοφλημένη από καιρό ήττα του – είναι ο συσχετισμός με το ΚΙΝΑΛΛ, από το οποίο έχει λάβει σχεδόν τετραπλάσιο ποσοστό και ψήφους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το ποιος είναι το αφεντικό όχι μόνο στην αντιπολίτευση, αλλά και στον χώρο της κυβερνώσας Κεντροαριστεράς.

Η χθεσινή μετεκλογική δήλωση του Τσίπρα είναι ενδεικτική της συνέχειας που θα δοθεί το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν ας σημειωθεί ότι το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛΛ (39,63%) είναι απολύτως ισοδύναμο με αυτό της Ν.Δ. (39,85%), η οποία έφτασε σε αυτό το ύψος αποσπώντας κατά κύριο λόγο τους ψηφοφόρους συγγενικών της σχημάτων που δεν κατέβηκαν ή ηττήθηκαν στις εκλογές.

Τα υπόλοιπα θα τα δούμε προσεχώς…

ΚΙΝΑΛΛ σε… απορία

Από την πλευρά τους στη Χαριλάου Τρικούπη δεν αισθάνονται πολύ άνετα, αφού επανέλαβαν μεν το ποσοστό των ευρωεκλογών και κατοχύρωσαν το κέρδος των 100.000 και πλέον ψήφων συγκριτικά με το 2015, αλλά απέτυχαν να αναδειχθούν σε μεγάλο τρίτο πόλο του συστήματος, όπως επιθυμούσαν στην αφετηρία της συγκρότησης του ΚΙΝΑΛΛ.

Καθώς μάλιστα η Ν.Δ. δεν χρειάστηκε τη συνδρομή τους για να κυβερνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε θέση ισχύος έναντι του ΚΙΝΑΛΛ, το ενδεχόμενο να κυριαρχήσουν οι εσωτερικές εντάσεις και να πάνε σε ξεκαθάρισμα των πολλών ανοιχτών εσωκομματικών λογαριασμών τους είναι ορθάνοιχτο – και με άδηλες συνέπειες.

ΚΚΕ στάσιμο

Το ΚΚΕ, ανεξαρτήτως ποσοστού, κινείται τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια ακριβώς στον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων. Σαν να μην συμβαίνει τίποτε στο πολιτικό σύστημα, σαν να μην νίκησε, σαν να μην κυβέρνησε – και μάλιστα με μνημόνιο – και σαν να μην έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ταμείο του Περισσού είναι σταθερά το ίδιο με 300.000 ψήφους και κάτι ψιλά.

Πιθανότατα έχουν δίκιο όσοι λένε τα τελευταία χρόνια ότι η εκλογική αλληλεπίδραση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ είναι σχεδόν μηδενική. Δύο εξαιρετικά μακρινοί γαλαξίες…

Επιτέλους, τέλος!

Μια σχετικά λάιτ έκφραση της θρησκόληπτης Άκρας Δεξιάς δεν έχει το ίδιο βάρος και την ίδια πολιτική σημασία με μια εγκληματική νεοναζιστική συμμορία. Ως εκ τούτου η έξοδος της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή είναι ένα εξαιρετικά θετικό νέο για το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία – και μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η Ελληνική Λύση του Βελόπουλου, η οποία πήρε τη θέση της.

Για χάρη της στατιστικής αποτύπωσης και μόνο, να σημειώσουμε ότι η Χ.Α. το 2015 είχε λάβει 379.581 ψήφους. Το σημερινό άθροισμα Χ.Α. και Ελληνικής Λύσης είναι 374.293 ψήφοι. Ο ορισμός των συγκοινωνούντων δοχείων και ταυτοχρόνως ένα φαινόμενο που αξίζει μεγαλύτερη μελέτη για να βγουν συμπεράσματα για τη φύση της Άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα…

Μπήκε ο Βαρουφάκης

Η είσοδος του ΜέΡΑ25 και του «Γιάννη με ένα νι» στη Βουλή είναι μια ακόμη είδηση. Αν κρίνουμε από τις έως σήμερα δηλώσεις του, μάλλον τον ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπολιτεύεται παρά τη Ν.Δ., αφού το μαράζι της αποπομπής του από τον Τσίπρα το 2015 παραμένει αγιάτρευτο. Μόνον έμπρακτες διαψεύσεις γίνονται δεκτές…

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ