12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ν. Μαραντζίδης για Στ. Κασσελάκη: “Ακαταλληλότητα” είναι η λέξη – Επικίνδυνο για την δημοκρατία μας να βρίσκουμε αρχηγούς για τους οποίους δεν ξέρουμε τίποτα

Ημερομηνία:

«Αστειεύεστε; Υπάρχει τεράστιο θέμα. Το είδα χθες και πραγματικά σοκαρίστηκα» τόνισε ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ερωτηθείς από τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου, κατά πόσο οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για την Κύπρο, συνιστούν ζήτημα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο κ. Μαραντζίδης, επεσήμανε την σημασία της εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για την εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δυνάμει πρωθυπουργού.

«Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, λέμε για τον τέταρτο τη τάξει πολιτειακό παράγοντα. Έχουμε μία δηλαδή θεσμική ιδιότητα, η οποία δεν είναι απλώς μία μιντιακή, επικοινωνιακή, ας το πούμε, παρουσία. Δεν είναι καν μία κομματική παρουσία, ο αρχηγός ενός οποιουδήποτε κόμματος. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που οι δηλώσεις του, οι τοποθετήσεις του, η συμπεριφορά του, ο τρόπος που παρουσιάζει τις θέσεις του κόμματός του δεν αφορούν απλώς το κόμμα του ή έστω τους εκλογείς, αφορούν ακόμη και πολύ ευαίσθητα ζητήματα, θέλετε να το πούμε κρατικά ζητήματα, να το πούμε εθνικά ζητήματα, θέλετε να το πούμε εξωτερική πολιτική, να το πούμε κρίσιμα θέματα; Και με αυτήν την έννοια, το αν μπορεί ή δεν μπορεί να διατυπώσει μερικά ζητήματα, να διατυπώσει και να βρει τις σωστές λέξεις, έχω και επιπλέον αμφιβολία, αν ήξερε τις σωστές λέξεις. Δεν είναι δηλαδή απλώς μια δυσκολία να τις βρει. Φοβάμαι ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Με συγχωρείτε, αλλά για μένα η λέξη είναι ακαταλληλότητα. Έχει τρομακτική σημασία και είναι επικίνδυνο, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας στο μέλλον, τη λειτουργία της, να βρίσκουμε αρχηγούς ή εν δυνάμει αρχηγούς, οι οποίοι έχουν ικανότητες, ας τις ονομάσουμε επικοινωνιακές και χωρίς να ξέρουμε τίποτα γι’ αυτούς, το υπογραμμίζω» συμπλήρωσε ο κ. Μαραντζίδης.

Ερωτηθείς, εάν η κ. Αχτσιόγλου υποτίμησε τον συνυποψήφιό της, ο κ. Μαραντζίδης, σημείωσε, ότι όσο την έχει γνωρίσει, «είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος μετράει τα λόγια της και δυσκολεύεται εξαιρετικά, αυτό που θα λέγαμε, στο να χαμηλώνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και της συζήτησης».

«Είναι δηλαδή ένας άνθρωπος που έχει αίσθηση ευθύνης της θέσης της, αίσθηση ευθύνης του ρόλου της και αυτό οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία της, στο ότι υπήρξε σε σημαντικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια δεν είναι ένα θέμα υποτίμησηςΉταν ένα θέμα άρνησής της και κατά τη γνώμη μου απολύτως ορθό να μπει σε μία  αρνητική διαδικασία απέναντι στον συνυποψήφιό της. Παρότι, για μένα υπάρχει μια συνολική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, των στελεχών του, δεν αναφέρομαι στους ψηφοφόρουςΕδώ έχουμε ένα φαινόμενοΔεν μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος μέχρι την προηγούμενη μέρα της διαδικασίας της ψήφου να μην είναι μέλος του κόμματος και να γίνεται σε μία μέρα πρόεδρος. Συγνώμη, αλλά αυτό τι παράδειγμα δίνει;»  προσέθεσε ο κ. Μαραντζίδης.

Τα μεγάλα κόμματα πρέπει να περιφρουρούν τους θεσμούς, υπογράμμισε ο κ. Μαραντζίδης, σημειώνοντας πως στην Πολιτική Επιστήμη επισημαίνει στους φοιτητές του από το πρώτο έτος  ότι «οι θεσμοί μετράνε, όπως το λένε οι Αγγλοσάξονες, institutions matter».

«Οι θεσμοί έχουν τη σημασία τους, οι θεσμοί δεν είναι κουρελόχαρτα. Και τι σημαίνει αυτό. Ότι αυτές οι διαδικασίες που έχουμε σαν κοινωνία, σαν κράτος, σαν πολιτικά κόμματα στην προκειμένη περίπτωση, σαν οργανισμοίδεν είναι διαδικασίες που σήμερα τις αλλάζω, σήμερα ήρθε ένα ομορφόπαιδο, αλλάζει το πράγμα, που είναι επικοινωνιακός, ωραίος τύπος και θα αλλάξουμε. Δε μπορούν να γίνονται έτσι. Οι διαδικασίες και οι θεσμοί μετρούν γιατί αποδεικνύουν σε βάθος χρόνου τη σημασία τους» τόνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να ανατραπεί η πρωτιά Κασσελάκη την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Μαραντζίδης «εννοείται. Εκλογές έχουμε. Δεν ήταν και καμιά θεόρατη διαφορά. Μονοψήφια διαφορά είναι. Βεβαίως. Όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά. Έχει προβάδισμα ο κύριος Κασσελάκης, αλλά νομίζω ότι όλα είναι ανοιχτά».

«Αν ποτέ κάνει ο Θεός δίκη για το πώς κάθε εποχή αντιμετώπισε την πολιτική, η δική μας εποχή θα καταδικαστεί σε ισόβια καταναγκαστικά έργα» είπε ο καθηγητής μιλώντας και στον ΣΚΑΙ κληθείς να σχολιάσει τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και το φαινόμενο Κασσελάκη.  Στη συνέχεια τόνισε πως «έχουμε ένα πολύπλοκο φαινόμενο μιντιακής τροφοδότησης που εξαφανίζεται κάθε στοιχείο σοβαρού πολιτικού διαλόγου».

Σύμφωνα με τον ίδιο ούτε οι πολίτες είναι άμοιροι ευθυνών ούτε τα μίντια, αλλά η πολιτική έχει την κεντρική ευθύνη. Για τον καθηγητή Μαρατζίδη στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αυτός που φταίει είναι «μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ έκανε λόγο για «θεσμικό χάλι».

«Σε κανένα σοβαρό κόμμα εξουσίας στον κόσμο δεν θα συνέβαινε αυτό το πράγμα. Πιθανότητα θα γίνει πρόεδρος του κόμματος ένας άνθρωπος που μέχρι πρόσφατα δεν ήταν μέλος του κόμματος, δεν είναι στη Βουλή, δεν έχει μιλήσει ούτε μια φορά στη Βουλή. Είναι πρωτοφανές για τη Δημοκρατία όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει αυτό το μοντέλο, όπου ένας άγνωστος συμπαθητικός άνθρωπος με ενδεχομένως καλές προθέσεις και ίσως καλές ιδέες, αν και με τις ιδέες τα έχει μπερδεμένα όπως καταλάβαμε από τα κρατίδια που δεν αντιλήφθηκε τι είπε, γίνει μόδα…» σχολίασε δεικτικά για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Τέλος ανέφερε πως στην πολιτική η «μαγική σκέψη επικρατεί εξαιτίας των μίντια και των social media , αλλά τα κόμματα δεν είναι ξέφραγα αμπέλια» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως θα έπρεπε να είχε προλάβει αυτές τις εξελίξεις.

 

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ