12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ν. Χουντής: Τη στιγμή που οι δανειστές «τσέπωσαν» 6.2 δις ευρώ από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων (SMP/ANFA), η κυβέρνηση παρακαλάει το Eurogroup για τις συντάξεις

Ημερομηνία:

Τη στιγμή που τα κράτη-μέλη του Eurogroup κερδοσκοπούν εις βάρος του ελληνικού λαού αρνούμενοι – ακόμα και μετά τις αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – να επιστρέψουν στον ελληνικό προϋπολογισμό υπερκέρδη ύψους 6.2 δις ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA) που δεν κουρεύτηκαν με το PSI, η ελληνική κυβέρνηση παρακαλάει το Eurogroup και την Κομισιόν, ώστε να μην εφαρμοστεί το άδικο και κοινωνικά καταστροφικό μέτρο της περικοπής των συντάξεων, που βεβαίως έχει ψηφίσει η ίδια. Αυτό προκύπτει από απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του σημείωνε ότι στην απόφαση του Eurogroup στις 22.6.2018 αναφέρεται ως μεσοπρόθεσμο μέτρο για το ελληνικό χρέος, η χρήση των κερδών από τα ομόλογα SMP/ANFA για την περίοδο από το 2017 και μετά, καθώς και των κερδών από τα ομόλογα SMP της ΕΚΤ για το έτος 2014, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για τα περίπου 6.2 δις ευρώ από τα υπερκέρδη της περιόδου 2012-2016, τα οποία δεν έχουν επιστραφεί στον ελληνικό προϋπολογισμό, όπως έχουν ομολογήσει σε παλαιότερες απαντήσεις τους ο κ. Μοσκοβισί και κ. Ντράγκι.

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ υπογράμμιζε ότι την ίδια στιγμή που οι δανειστές παρακρατούν ποσά ύψους 6.2 δις ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση έχει προ-νομοθετήσει μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, μέσω της περικοπής συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου.

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Μοσκοβισί δεν λέει κουβέντα για τα παρακρατούμενα 6.2 δις ευρώ από τους δανειστές και απλά επαναλαμβάνει την απόφαση του Εurogroup για το χρέος, η οποία θα εφαρμοστεί «υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα πληροί τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη και την ολοκλήρωση βασικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος».

Στη συνέχεια, απαντώντας στο θέμα των συντάξεων, σημειώνει ότι «Η εκ των προτέρων νομοθετημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και το 2020…αποτέλεσε δέσμευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ, με στόχο την τήρηση του δημοσιονομικού στόχου της», καθώς επίσης, ότι η τελική απόφαση θα παρθεί στο πλαίσιο της πρώτης μετα-μνημονιακής αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Αναφέρει συγκεκριμένα ο Επίτροπος ότι:

«Η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, υποχρεούται να υποβάλει στην Επιτροπή το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος (ΣΔΠ) για το 2019 έως τις 15 Οκτωβρίου 2018. Αναμένεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν το ζήτημα της εκ των προτέρων νομοθετημένης δέσμης μέτρων για τις συντάξεις λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον πρόσφατες δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019 και μια λεπτομερέστερη ανάλυση του διανεμητικού και κοινωνικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Η αξιολόγηση του ΣΔΠ θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης μέτρων της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2018, με την έκδοση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης βάσει της ενισχυμένης εποπτείας».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση και απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-003535/2018

προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Nikolaos Chountis (GUE/NGL)

Θέμα: Κέρδη SMP/ANFA της περιόδου 2012-2016

Στην απόφαση του Eurogroup στις 22.6.2018 αναφέρεται ως μεσοπρόθεσμο μέτρο για το ελληνικό χρέος, η χρήση των κερδών από τα ομόλογα SMP/ANFA για την περίοδο από το 2017 και μετά, καθώς και των κερδών από τα ομόλογα SMP της ΕΚΤ για το έτος 2014.

Με βάση απαντήσεις της Επιτροπής και του Προέδρου της ΕΚΤ σε παλαιότερες ερωτήσεις μου για τα ποσά που τελικά έχουν επιστραφεί στην Ελλάδα από τα υπερκέρδη των SMP/ANFA, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το Ευρωσύστημα, και κατ’ επέκταση τα κράτη μέλη στα οποία επιστρέφονται ως μέρισμα μέρος των υπερκερδών, αποκόμισαν την περίοδο 2012-2016, κέρδη περίπου 6.2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, από τα συνολικά κέρδη των 10.5 δισεκατομμύρια ευρώ που δημιούργησαν τα ελληνικά ομόλογα για τους κατόχους τους το 2012-2016, επιστράφηκαν στον ελληνικό προϋπολογισμό μόνο τα 4.3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένο ότι:

α) τα παραπάνω ποσά των 6.2 δισεκατομμυρίων ευρώ αφορούν κέρδη που αποκόμισαν το Ευρωσύστημα και οι ευρωπαίοι δανειστές της Ελλάδας από τόκους και υπεραξίες, και β) μετά το 2018 θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ, μέσω περικοπών συντάξεων και μείωσης του αφορολόγητου ορίου, ερωτάται η Επιτροπή:

Θα περικοπούν οι συντάξεις και θα μειωθεί το αφορολόγητο όριο μετά το 2018 όταν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες παρακρατούν υπερκέρδη ύψους 6.2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα SMP/ANFA;

ELE-003535/2018Απάντηση του κ. Moscoviciεξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής(3.10.2018)

Η Ευρωομάδα της 22ας Ιουνίου 2018 χαιρέτισε τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 % του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) μέχρι το 2022, και συμφώνησε σχετικά με την εφαρμογή μιας σειράς μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση των κερδών από το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (SMP) του 2014 από τον διαχωρισμένο λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), καθώς και την επαναφορά της μεταφοράς στην Ελλάδα των ισοδύναμων εισοδήματος ποσών ANFA (συμφωνία για τα καθαρά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία) και SMP (από το δημοσιονομικό έτος 2017). Τα ισοδύναμα ποσά διαθέσιμου εισοδήματος θα μεταβιβάζονται στην Ελλάδα ισόποσα σε εξαμηνιαία βάση κάθε Δεκέμβριο και Ιούνιο, αρχής γενομένης το 2018 και έως τον Ιούνιο του 2022, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα πληροί τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη και την ολοκλήρωση βασικών μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η εκ των προτέρων νομοθετημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για το 2019 και το 2020, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων εξυγίανσης σχετικά με τις συντάξεις και τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ύψους 2 % του ΑΕΠ, και των κατάλληλων επεκτατικών μέτρων ίδιας βαρύτητας (μεταξύ άλλων σχετικά με τις κοινωνικές δαπάνες, τις επενδύσεις και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων), αποτέλεσε δέσμευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ΕΜΣ, με στόχο την τήρηση του δημοσιονομικού στόχου της Ελλάδας κατά τρόπον ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη και η δικαιοσύνη μεταξύ των γενεών. Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η δέσμη μέτρων θα μπορούσε να υλοποιηθεί με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.

Η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, υποχρεούται να υποβάλει στην Επιτροπή το σχέδιο δημοσιονομικού προγράμματος (ΣΔΠ) για το 2019 έως τις 15 Οκτωβρίου 2018. Αναμένεται ότι οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν το ζήτημα της εκ των προτέρων νομοθετημένης δέσμης μέτρων για τις συντάξεις λαμβάνοντας υπόψη τις πλέον πρόσφατες δημοσιονομικές προβλέψεις για το 2019 και μια λεπτομερέστερη ανάλυση του διανεμητικού και κοινωνικού αντικτύπου αυτών των μέτρων. Η αξιολόγηση του ΣΔΠ θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης μέτρων της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2018, με την έκδοση της πρώτης τριμηνιαίας έκθεσης βάσει της ενισχυμένης εποπτείας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...