Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικής πρόκειται να διεξαχθεί στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) από τις 16 έως και τις 29 Αυγούστου 2017. Πιο αναλυτικά, στα πλαίσια του «6ου Διεθνούς Συνεδρίου για τα Νέα Σύνορα της Φυσικής» (6th International Conference on New Frontiers in Physics, ICNFP 2017), το οποίο δίδει ιδιαίτερη έμφαση στη διεπιστημονικότητα, θα συζητηθούν από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες, αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές, θέματα των διαφόρων κλάδων της Φυσικής, όπως της φυσικής βαρέων ιόντων, της πυρηνικής φυσικής, της φυσικής στοιχειωδών σωματίων, της αστροφυσικής και της κοσμολογίας. Εκτός αυτού, θα συμμετάσχουν και επιστήμονες από παρεμφερείς κλάδους, π.χ. των μαθηματικών, της μαθηματικής φυσικής, της κβαντικής οπτικής κ.ά.
Αξίζει δε να σημειωθεί, πως φέτος για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλα εργαστήρια σχετικά με το θέμα των θεμελίων της κβαντικής φυσικής, από τον Καθηγητή κ. Yakir Aharonov από το Πανεπιστήμιο Chapman των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Tel Aviv του Ισραήλ, καθώς και της Καθηγήτριας Δρ Natalia Korolkova από το Πανεπιστήμιο St. Andrews του Ηνωμένου Βασιλείου της Βρετανίας. Ο κ. Aharonov είναι ιδιαίτερα γνωστός στον επιστημονικό κόσμο για το “Aharonov-Bohm-Effect” και έχει αποκομίσει πολλά μετάλλια και βραβεία, ένα εκ των οποίων είναι και το βραβείο Wolf (1998), ενώ η κ. Korolkova υπήρξε, μεταξύ άλλων, ειδική επιστημονική συνεργάτιδα στο Πανεπιστήμιο Erlangen-Νυρεμβέργης της Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, εκτός από κοντσέρτα κλασικής μουσικής, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της ΟΑΚ, θα υπάρξουν και δύο δημόσιες ομιλίες με δωρεάν είσοδο προς το κοινό:
- Στις 22 Αυγούστου 2017 και ώρα 19.30, θα γίνει δημόσια ομιλία στην ΟΑΚ, στα αγγλικά, από τον Καθηγητή κ. John Ellis (King’s College, Λονδίνο), στον οποίο έχει απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, το μετάλλιο και βραβείο Paul Dirac (2005), με θέμα της ομιλίας του, τον άνθρωπο και το μέλλον της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα.
- Στις 25 Αυγούστου 2017 και ώρα 21.00, θα γίνει δημόσια ομιλία στο ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ/Μεγάλο Αρσενάλι, στην ελληνική γλώσσα, από τον κ. Ιωάννη Ηλιόπουλο, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο École Normale Supérieure του Παρισίου της Γαλλίας και Επίτιμου Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος είναι, μεταξύ των άλλων διακρίσεών του και κάτοχος του βραβείου Sakurai (1987). Τίτλος της ομιλίας: «Η γένεση της μάζας στο αρχέγονο σύμπαν».
Το Συνέδριο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου στο χώρο της επιστημονικής έρευνας, με πολύ μεγάλη συμμετοχή επιστημόνων από το χώρο της Φυσικής. Στο παραπάνω Συνέδριο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και το CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο. Οι σύνεδροι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κρήτη θα γνωρίσουν τα αξιοθέατα του νησιού σε ημερήσιες εκδρομές που έχουν προγραμματισθεί.