16.8 C
Chania
Friday, January 24, 2025

Οδοιπορικό αντίστασης στο Αζιλακόδασος στη Σελένα

Ημερομηνία:

Της Νέλλης Ψαρρού

Στα Λασηθιώτικα βουνά, στην κορφή της Σελένας, πραγματοποιήθηκε ένα ιδιόμορφο οδοιπορικό την Κυριακή 24 Μαρτίου 2013. Εκεί, η Επιτροπή Αγώνα Βραχασίου (μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ) είχε καλέσει και πραγματοποίησε μια ενημερωτική εξόρμηση στα μέρη όπου σχεδιάζονται να γίνουν δύο μεγάλης κλίμακας έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία του μέρους για πάντα. Πρόκειται για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δεσμεύουν γη, αέρα και νερό.

Για το φαραωνικό αυτό έργο έχει εκφράσει την αγωνία του πλήθος πολιτών, αλλά και ο ίδιος ο δήμος Αγίου Νικολάου έχει καταθέσει ένσταση στην επιτροπή περιβάλλοντος της Περιφέρειας. Πρόκειται για τη δημιουργία υβριδικού υδροηλεκτρικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα πλαίσια του προγράμματος «Κρήτη, πράσινο νησί». Βέβαια, αμφίβολο είναι το κατά πόσο πρόκειται για πραγματικά «πράσινη ενέργεια» καθώς το σύστημα για να λειτουργήσει θα χρησιμοποιεί το δίκτυο της ΔΕΗ και αναμένεται να έχει απόδοση περίπου 70%. Ταυτόχρονα, για τη δημιουργία του θα χαθεί αρκετό πραγματικό πράσινο στην περιοχή, ενώ η δέσμευση σε γη και νερό θα είναι τεράστια. Συγκεκριμένα, το έργο αποτελείται από δύο τεράστιους αντλησιοταμιευτήρες όπου θα αποθηκεύεται το νερό, ο ένας ψηλά και ο άλλος χαμηλά: από τον πρώτον θα αφήνεται το νερό να τρέξει προς τα κάτω παράγοντας ενέργεια με την κίνησή του αυτή. Οι δυο τσιμεντένιες υδατοδεξαμενές βάθους 30 και 38 μέτρων θα χρειαστούν σκυρόδεμα (μπετόν) επιφάνειας 57,6 και 51,2 στρεμμάτων. Η χωρητικότητα της κάθε μιας από αυτές είναι 1.200.000 κ.μ. ενώ η ποσότητα νερού που θα δεσμευτεί αγγίζει το προβλεπόμενο ποσό ετήσιας κατανάλωσης του συνόλου των ξενοδοχείων του Δήμου Χερσονήσου. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος, αξίζει να επισημάνουμε πως πρόκειται για μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας: εδώ εδράζεται το 12% των εγκαταστάσεων του ελληνικού τουρισμού. Επιπλέον, οι δεξαμενές θα συνδέονται με επιφανειακό χαλύβδινο αγωγό διαμέτρου 2,4 μ. και μήκους 2,7 χιλιομέτρων. Σε όλα αυτά ας προσθέσουμε και τους δρόμους πολλών χιλιομέτρων και τα λοιπά συνωδά έργα, καθώς και τις 41 ανεμογεννήτριες που θα φυτευτούν στην κορυφογραμμή της Σελένας.

Όλα αυτά σχεδιάζονται σε μια περιοχή  που είναι χαρακτηρισμένη Natura και που η κύρια παραγωγική της δραστηριότητα είναι η γεωργία-μελισσοκομία-κτηνοτροφία και ο τουρισμός. Οι κάτοικοι θεωρούν βέβαιο πως μια τέτοια «επένδυση» θα καταστρέψει το σπάνιο οικοσύστημα της περιοχής καθώς σχεδιάζεται δίπλα στο μοναδικής βιοποικιλότητας Αζιλακόδασος και Πρινόδασος. Επίσης τονίζουν ότι με το σχεδιασμό αυτό δρομολογείται η ολοκληρωτική δέσμευση των υδάτινων πόρων από την εκμεταλλεύτρια εταιρεία, την «ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.». Να σημειωθεί εδώ και η τεράστια σπατάλη των υδάτινων πόρων καθώς θα υπάρχει και μια απώλεια υδάτων της τάξης του 30% από εξάτμιση. Και μιλάμε για υδάτινους πόρους που ανήκουν στις επόμενες γενιές καθώς θα προέλθουν από γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος. Δεν είναι όμως μόνο η οικολογική καταστροφή και διατάραξη του σπάνιου οικοσυστήματος που προφανώς θα συντελεστεί, όπως φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλης της Κρήτης μιας και πρόκειται για παγκρήτιο σχεδιασμό που ξεκίνησε από το Αποπηγάδι Χανίων Είναι, ακόμη περισσότερο, και η απώλεια της δημόσιας και ιδιωτικής ιδιοκτησίας των δεσμευμένων εδαφών, αλλά και η απώλεια πολλών θέσεων εργασίας που θα κινδυνεύσουν στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα, που τόσο έχει ανάγκη να αναπτύξει η χώρα μας για να σταθεί στα πόδια της.

Ενημέρωση και γλέντι

Όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις, η οργανωμένη εξόρμηση στο Αζιλακόδασος συνδύασε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Με τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων πραγματοποιήθηκε η περιήγηση στην περιοχή όπου ενημερώθηκαν οι συμμετέχοντες με μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο που  πρόκειται να γίνει. Η περιήγηση έφτασε μέχρι το σημείο που σχεδιάζεται ο πάνω ταμιευτήρας νερού αλλά είδε και από μακριά τα σημεία που χωροθετούνται ανεμογεννήτριες στην περιοχή και το υβριδικό στου Φονιά το Δέτη. Παράλληλα με το οδοιπορικό είχε οργανωθεί και υποστηριχτική ποδηλατική εκδρομή από την Cretan Sports Cycling με τη συμμετοχή της Critical Mass Ηρακλείου: περίπου είκοσι ποδηλάτες έκαναν την διαδρομή από το Βραχάσι μέχρι το Αζιλακόδασος με τα ποδήλατα τους. Στην ενημερωτική αυτή εκδρομή συμμετείχαν και μέλη του ορειβατικού συλλόγου Ηρακλείου.

Το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με ένα αυθόρμητο γλέντι που ακολούθησε το πικ-νικ κάτω από τους Αζιλάκους. Χορεύοντας και τραγουδώντας οι -ντόπιοι και μη- περιηγητές διακήρυξαν πως «Τα βουνά μας είναι κομμάτι της ιστορίας μας και του πολιτισμού μας, είναι στοιχείο της ίδιας της ύπαρξής μας. Δεν θα επιτρέψουμε τη λεηλασία της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομίας». Και φυσικά απεύθυναν κάλεσμα: «Ελάτε μαζί μας για να φωνάξουμε απ’ την κορφή της Σελένας ένα βροντερό όχι σ’ όσους σχεδιάζουν να τα ισοπεδώσουν και να οικειοποιηθούν τη γη μας και τα νερά μας, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

 Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα Βραχασίου

 Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου το Οδοιπορικό στο Αζιλακόδασος στη Σελένα. Έγινε ξενάγηση στο σημείο όπου σχεδιάζεται να τοποθετηθεί ο άνω ταμιευτήρας του υβριδικού στις παρυφές του σπάνιου Αζιλακόδασους, ενώ στη διαδρομή είδαμε τα σημεία όπου σχεδιάζεται το  δεύτερο υβριδικό στου Φονιά το Δέτη και οι ανεμογεννήτριες κατά μήκος των γύρω κορυφογραμμών. Στη συνέχεια έγινε περιήγηση μέσα στο Αζιλακόδασος και ακολούθησε μικρό αλλά γνήσιο λαϊκό γλέντι κάτω από τους Αζιλάκους. Όσοι συμμετείχαν διαπίστωσαν από κοντά την σπάνια ομορφιά του δάσους και απόλαυσαν την απίστευτη θέα από τις κορυφές της Σελένας απ’ όπου διακρίνεται μεγάλο τμήμα του παραλιακού μετώπου από τη Μίλατο ως τη Χερσόνησο. Στη Βόρεια Κρήτη που έχει υποστεί τόσο μεγάλη αλλοίωση από την τουριστική δραστηριότητα και την άναρχη δόμηση, περιοχές σαν αυτή είναι από τις λίγες ανέγγιχτες που πρέπει με κάθε θυσία να προστατέψουμε. Η τοπική κοινωνία δηλώνουμε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε κανέναν να καταστρέψει το φυσικό μας πλούτο με μοναδικό σκοπό την οικονομική εκμετάλλευση των υδάτινων και ενεργειακών πόρων της περιοχής στο όνομα  μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης.  Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν στο οδοιπορικό  και ιδιαιτέρως τους ποδηλατικούς συλλόγους Cretan Sports Cycling και Critical Mass Ηρακλείου που οργάνωσαν παράλληλη ποδηλατοδρομία προς το Αζιλακόδασος για να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας.

 Ο αγώνας μας είναι δίκαιος γι αυτό και θα νικήσουμε!

 Επιτροπή Αγώνα Βραχασίου κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ

(Μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ)

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ