21.8 C
Chania
Tuesday, May 21, 2024

ΟΗΕ: Με συντριπτική πλειοψηφία πέρασε ψήφισμα για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης – Οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ

Ημερομηνία:

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπερψήφισε την επέκταση «των δικαιωμάτων και προνομίων» της Παλαιστίνης. Ουσιαστικά, το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι η Παλαιστίνη πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υποστήριξε σήμερα, με συντριπτική πλειοψηφία, το αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξή τους ως πλήρες μέλος στον Οργανισμό, ένα ψήφισμα που όμως έχει συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο όταν συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ψήφισμα που αναγνωρίζει ότι οι Παλαιστίνιοι πληρούν τα κριτήρια για να γίνουν μέλος και θα έπρεπε «να ενταχθούν στον Οργανισμό», δίνοντάς τους και ορισμένα πρόσθετα δικαιώματα ως «παρατηρητές», συγκέντρωσε 143 ψήφους υπέρ9 κατά και 25 αποχές.

Μεταξύ των εννέα που το καταψήφισαν ήταν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Γενική Συνέλευση επιστρέφει έτσι το αίτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και του συνιστά «να επανεξετάσει το θέμα ευνοϊκά».

Έντονη αντίδραση του Ισραήλ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ αντέδρασε αμέσως, χαρακτηρίζοντας «δώρο για τη Χαμάς» την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

«Η παράλογη απόφαση που ελήφθη σήμερα στη Γενική Συνέλευση επισημαίνει τη δομική προκατάληψη των Ηνωμένων Εθνών και τους λόγους για τους οποίους, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα (Αντόνιο) Γκουτέρες, μετατράπηκαν σε έναν άσχετο θεσμό» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι η υποστήριξη της Γενικής Συνέλευσης στο αίτημα των Παλαιστινίων για ένταξη στον ΟΗΕ ως πλήρες μέλος ενισχύει τις προσπάθειές τους για μια νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα αυτό. «Η Παλαιστίνη θα συνεχίσει την προσπάθεια να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.

Το παλαιστινιακό αίτημα υποβλήθηκε ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον έβδομο μήνα του και το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.

Ο Riyad Mansour, μόνιμος παρατηρητής του κράτους παρατηρητή της Παλαιστίνης, ανέφερε τις καταστροφικές επιπτώσεις του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, με περισσότερους από 35.000 Παλαιστίνιους να έχουν σκοτωθεί, άλλους 80.000 να έχουν τραυματιστεί και πάνω από δύο εκατομμύρια να έχουν εκτοπιστεί.

“Καμία λέξη δεν μπορεί να αποτυπώσει τι σημαίνουν αυτές οι απώλειες και τα τραύματα για τους Παλαιστίνιους, τις οικογένειές τους, τις κοινότητές τους και για το έθνος μας στο σύνολό του”, είπε.

Πρόσθεσε ότι οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ωθηθεί στα “έσχατα όρια” της Λωρίδας, “στα όρια της ζωής” με “βόμβες και σφαίρες να τους στοιχειώνουν”.

Ο κ. Μανσούρ υπογράμμισε ότι παρά τις επιθέσεις και την καταστροφή, η σημαία της Παλαιστίνης “κυματίζει ψηλά και περήφανη” στην Παλαιστίνη και σε όλο τον κόσμο και γίνεται ένα “σύμβολο που υψώνεται από όλους εκείνους που πιστεύουν στην ελευθερία και τη δίκαιη κυριαρχία της”.

“Είναι αλήθεια ότι δεν θα εξαφανιστούμε, αλλά οι ζωές που χάθηκαν δεν μπορούν να αποκατασταθούν”, δήλωσε.

Είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν μια απόφαση: να σταθούν δίπλα στο δικαίωμα ενός έθνους να ζήσει με ελευθερία και αξιοπρέπεια στην πατρογονική του γη, να σταθούν δίπλα στην ειρήνη και να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των Παλαιστινίων -ή να σταθούν στο περιθώριο της ιστορίας.

Ο κ. Μανσούρ δήλωσε ότι αφού κατέχει το καθεστώς του παρατηρητή για πενήντα χρόνια, “επιθυμούμε από όλους εκείνους που επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ να τηρήσουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση που εγγυάται ο Χάρτης”.

Η ψήφος Ναι είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, δεν είναι ενάντια σε οποιοδήποτε κράτος, αλλά είναι ενάντια στις προσπάθειές μας να μας στερήσουν το κράτος μας, πρόσθεσε, δηλώνοντας ότι θα είναι μια επένδυση στην ειρήνη και στην ενδυνάμωση των δυνάμεων της ειρήνης, με τις δηλώσεις του να χειροκροτούνται από τους παριστάμενους.

Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «ειρηνόφιλες» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από το κείμενο αυτό είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.

Ο Gild Erdan, Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, οι Ναζί προσπάθησαν να εξοντώσουν τον εβραϊκό λαό και όλους όσους θεωρούσαν υπανθρώπους, αλλά οι δυνάμεις του καλού πολέμησαν για να επιστρέψει η ειρήνη στον κόσμο και ο ΟΗΕ ιδρύθηκε για να διασφαλίσει ότι μια τέτοια τυραννία δεν θα ξανασηκώσει κεφάλι.

“Σήμερα, κάνετε το αντίθετο… καλωσορίζετε ένα κράτος τρόμου στις τάξεις του”, είπε.

“Ανοίξατε τα Ηνωμένα Έθνη στον σύγχρονο ναζισμό. Αυτό με αηδιάζει”.

Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς ελέγχει τη Γάζα και έχει καταλάβει περιοχές της Δυτικής Όχθης, είπε, κρατώντας μια αφίσα που δείχνει τον ηγέτη της Χαμάς, τον οποίο περιέγραψε ως “έναν τρομοκράτη διπλωμάτη του οποίου δηλωμένος στόχος είναι η εβραϊκή γενοκτονία”.

“Σήμερα, έχετε μια επιλογή μεταξύ της αδυναμίας και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας”, είπε, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ κατευνάζει “δολοφονικούς δικτάτορες” και καταστρέφει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. “Αυτή η μέρα θα μείνει στην ιστορία ως ατιμία”.

Κλείνοντας, κράτησε έναν μίνι φορητό ηλεκτρικό καταστροφέα εγγράφων και εισήγαγε το εξώφυλλο της Χάρτας του ΟΗΕ.

Ο πρεσβευτής είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Ο πρέσβης της Ρωσίας Βασίλι Νεμπέντζια άσκησε κριτική στις ΗΠΑ λέγοντας ότι το ψήφισμα είναι περίπλοκο, επειδή προσπαθεί να προωθήσει την ένταξη των Παλαιστινίων όσο το δυνατόν περισσότερο, χωρίς να προκαλέσει άλλο ένα βέτο από την Ουάσιγκτον για την πλήρη ένταξη.

Είπε ότι η Παλαιστίνη δεν αξίζει τίποτα λιγότερο από την πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ.

“Είναι το ηθικό καθήκον όλων μας. Μόνο η πλήρης ένταξη θα επιτρέψει στην Παλαιστίνη να σταθεί δίπλα στα άλλα μέλη του Οργανισμού και να απολαύσει τα δικαιώματα που συνεπάγεται αυτό το καθεστώς”, δήλωσε.

Εξηγώντας την αρνητική ψήφο των ΗΠΑ, ο πρέσβης Robert Wood δήλωσε ότι η αρνητική ψήφος δεν αντανακλά την αντίθεση στην παλαιστινιακή κρατική οντότητα.

“Ήμασταν πολύ σαφείς ότι την υποστηρίζουμε και επιδιώκουμε να την προωθήσουμε ουσιαστικά. Αντίθετα, είναι μια αναγνώριση ότι η κρατική υπόσταση θα προέλθει από μια διαδικασία που περιλαμβάνει άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των μερών”, είπε.

“Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να εγγυάται την ασφάλεια και το μέλλον του Ισραήλ ως δημοκρατικό εβραϊκό κράτος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που να εγγυάται ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά και αξιοπρεπώς σε ένα δικό τους κράτος”, πρόσθεσε.

Εξέφρασε περαιτέρω τη δέσμευση των ΗΠΑ να εντείνουν τη δέσμευσή τους με τους Παλαιστίνιους και την υπόλοιπη περιοχή της Μέσης Ανατολής για την προώθηση μιας πολιτικής διευθέτησης που θα δημιουργήσει μια πορεία προς την παλαιστινιακή κρατική οντότητα και τη μετέπειτα ένταξη στον ΟΗΕ.

“Αυτό το ψήφισμα δεν επιλύει τις ανησυχίες σχετικά με την αίτηση ένταξης των Παλαιστινίων που τέθηκαν τον Απρίλιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας… και αν το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάσει την αίτηση ένταξης των Παλαιστινίων ως αποτέλεσμα αυτού του ψηφίσματος, θα υπάρξει παρόμοια έκβαση”, είπε.

Το αίτημα για να γίνει μια χώρα πλήρες μέλος πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση. Εάν η πρόταση επιστρέψει και πάλι στο Συμβούλιο, είναι πιθανό ότι θα έχει την ίδια μοίρα: το βέτο των ΗΠΑ.

«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ πριν από την ψηφοφορία.

Με το σημερινό ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.

Με πληροφορίες από news247.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ