13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

ΟΗΕ: Να κάνετε τα πάντα για να αποτραπεί σύγκρουση στη Μέση Ανατολή – Σχέδιο του ελληνικού ΥΠΕΞ για επαναπατρισμό Ελλήνων

Ημερομηνία:

Την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη και κλιμακώνεται επικίνδυνα ανάμεσα στο Ιράν και το Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, ο ΟΗΕ ζητά να γίνουν τα πάντα, προκειμένου να μην φτάσει η σύγκρουση των δύο στο μη περαιτέρω.

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του από τη πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα –και πρωτίστως η προστασία των αμάχων—πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

«Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι –κυρίως γυναίκες και παιδιά—έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», συνέχισε.

Σχέδιο του ΥΠΕΞ για απεγκλωβισμό Ελλήνων – Στον Λίβανο η φρεγάτα «Κουντουριώτης»

Υπό τον φόβο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή η μία χώρα μετά την άλλη καλούν τους πολίτες να απομακρυνθούν από τον Λίβανο, προκειμένου να μην κινδυνέψει η ζωή τους. Οδηγίες εξέδωσε και το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους περίπου 3.500 Έλληνες που βρίσκονται στη χώρα.

Το ΥΠΕΞ, το οποίο είναι σε εγρήγορση ακόμα και με γραμμές έκτακτης ανάγκης, παρακολουθεί την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Λίβανο, ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που που μετέδωσε το Open, δεν έχει υπάρξει αίτημα επαναπατρισμού.

Σημειώνεται, πάντως, πως την Κυριακή επέστρεψαν στην Ελλάδα μέλη οικογενειών εργαζομένων στην πρεσβεία στη Βηρυτό.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΞ που παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση έχει επεξεργαστεί σχέδια ακόμη και απεγκλωβισμού ή επαναπατρισμού Ελλήνων. Μάλιστα, στην περιοχή βρίσκεται και η φρεγάτα «Κουντουριώτης» προκειμένου να συνδράμει σε επιχειρήσεις εάν χρειαστεί.

NOTAM των Ιρανών σε αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Σύμφωνα με πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ, το Ιράν εξέδωσε μια NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σημάδι ότι το χτύπημα της Τεχεράνης είναι πλέον ζήτημα ωρών.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωνε ότι «βλέπει» χτύπημα του Ιράν και της Χεζμπολάχ μέσα σε 48 ώρες, ενώ στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ επικρατεί πυρετός προετοιμασιών για το ενδεχόμενο η επίθεση από το Ιράν να εκδηλωθεί άμεσα. Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε σύμφωνα με το ΝBC ότι το Ισραήλ αναμένει κύματα επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα διαρκέσουν αρκετές ημέρες.

«Όταν ο ανώτατος ηγέτης (του Ιράν) λέει ότι πρόκειται να εκδικηθεί, πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Τώρα, δεν ξέρω τι θα κάνουν ή πότε θα το κάνουν, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι είμαστε έτοιμοι και ότι έχουμε τις δυνατότητες στην περιοχή να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε το Ισραήλ να αμυνθεί» σημειώνει ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Την ίδια ώρα, εκτυλίσσεται ένας διπλωματικός μαραθώνιος με συνεχείς επικοινωνίες μεταξύ αξιωματούχων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Εντός της ημέρας, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συγκαλέσει την ομάδα εθνικής ασφάλειας, για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ θα έχει επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας.

«Προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα όπως κάναμε πριν από τις 13 Απριλίου όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ένας συνασπισμός εταίρων και συμμάχων μας συνεργάστηκε με το Ισραήλ για να αποκρούσει αυτή την επίθεση» δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζόναθαν Φίνερ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας και του Λίβανου ταξιδεύουν στο Ιράν σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης. Όμως, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η Τεχεράνη τους διαμηνύει ότι θα χτυπήσει το Ισραήλ, αδιαφορώντας αν αυτό σημαίνει πόλεμο.

Ο ισραηλινός στρατός τις τελευταίες ημέρες στέλνει ενισχύσεις σε πόλεις του κεντρικού Ισραήλ που βρίσκονται δίπλα στη Δυτική Όχθη στην περιοχή Σαρόν, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκεινται επιθέσεις από εκεί, υπό την καθοδήγηση του Ιράν και της Χαμάς.

«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν. Πλήττουμε δυνατά οποιοδήποτε από τα όπλα του, είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε σενάριο τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση» τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου. «Αν ο εχθρός τολμήσει να μας επιτεθεί, θα πληρώσει βαρύ τίμημα» προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ.

«Το Ιράν επιδιώκει τη σταθερότητα στην περιοχή, όμως αυτή θα έρθει μόνο με την τιμωρία του επιτιθέμενου και τη δημιουργία αποτροπής κατά του τυχοδιωκτισμού του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», δήλωσε ο Νάσερ Καναανί, προσθέτοντας πως η ανάληψη δράσης εκ μέρους της Τεχεράνης είναι αναπόφευκτη. Ο Καναανί κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να πάψουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε στο καθήκον της να διαφυλάξει τη σταθερότητα στην περιοχή και θα πρέπει να υποστηρίξει την «τιμωρία του επιτιθέμενου».

Ο κορυφαίος διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί επανέλαβε σήμερα την απειλή του επίλεκτου αυτού σώματος ότι «η τιμωρία» του Ισραήλ θα έρθει «σε εύθετο χρόνο». Η Ομάδα των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών ζήτησε νωρίτερα αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας πως πρόσφατα γεγονότα «απειλούν να πυροδοτήσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στην περιοχή».

Σε συναγερμό ο Λίβανος – Ιατρικές προμήθειες στα νοσοκομεία εν μέσω φόβων για σύρραξη

Την ίδια ώρα, ο Λίβανος έλαβε σήμερα έκτακτες ιατρικές προμήθειες για να εξοπλίσει τα νοσοκομεία του για πιθανούς τραυματίες πολέμου και το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι γεμάτο με ανθρώπους που προσπαθούσαν να φύγουν από τη χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται πλήρους κλίμακας σύγκρουση.

Η ένταση στην περιοχή έχει κλιμακωθεί από την περασμένη εβδομάδα μετά τη δολοφονία στην Τεχεράνη του ηγέτη της Χαμάς και το ισραηλινό πλήγμα σε προάστια της Βηρυτού που στοίχισε τη ζωή σε στρατιωτικό διοικητή της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ και το Ιράν έχουν ορκιστεί αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις δολοφονίες αυτές, προκαλώντας ανησυχίες ότι οι μάχες που μαίνονται σε πολλαπλά μέτωπα παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα μπορεί να κλιμακωθούν σε μια ολοκληρωτική περιφερειακή σύγκρουση.

Τα νοσοκομεία στον νότιο Λίβανο, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού, βρίσκονται στα όρια των δυνατοτήτων τους λόγω της πολυετούς οικονομικής κρίσης και τους τελευταίους 10 μήνες πασχίζουν να φροντίσουν τους τραυματίες.

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέδωσε 32 τόνους ιατρικών προμηθειών στο λιβανέζικο υπουργείο Υγείας, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 1.000 σετ υλικών αντιμετώπισης τραυμάτων για τα θύματα τυχόν πολέμου.

«Ο στόχος είναι να φθάσουν αυτές οι προμήθειες και τα φάρμακα σε διάφορα νοσοκομεία και στον ιατρικό τομέα στον Λίβανο, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες (σε εχθροπραξίες) ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φιράς Αμπιάντ σε δημοσιογράφους στον διάδρομο προσγείωσης όπου έφθασε η βοήθεια.

Στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, οικογένειες λιβανέζικης καταγωγής που πήγαν στην πατρίδα τους για το καλοκαίρι σχηματίζουν ουρές για να κάνουν τσεκ ιν και να αναχωρήσουν, εκφράζοντας τη λύπη τους που φεύγουν νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Τουρκία και άλλες καλούν τους υπηκόους τους να φύγουν από τη χώρα όσο ακόμα υπάρχουν διαθέσιμες εμπορικές πτήσεις.

«Είναι πολύ λυπηρό, Θεέ μου, η κατάσταση είναι πραγματικά λυπηρή. Βγαίνουμε από μία κρίση, μπαίνουμε σε άλλη», δήλωσε η Σερίν Μάλαχ, Λιβανέζα και κάτοικος Ιταλίας που πήγε στον Λίβανο για να επισκεφθεί τη μητέρα της και τώρα επιστρέφει νωρίτερα πίσω στην Ιταλία.

Οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τους πολίτες τους, που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο «να κλείσουν όποιο εισιτήριο βρουν διαθέσιμο» ενώ τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν από τις οικογένειες των εργαζομένων τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο και η σουηδική πρεσβεία έχει μεταφέρει προσωρινά το προσωπικό της στην Κύπρο.

Άλλοι στον Λίβανο, ωστόσο, εμφανίζονταν περισσότερο χαλαροί. Κατά μήκος της αμμουδερής ακτής στην λιβανέζικη πόλη Τύρος, σε απόσταση περίπου 20 χλμ από τα σύνορα με το Ισραήλ, παιδιά παίζουν στο νερό καθώς στήλες μαύρου καπνού υψώνονται πίσω από τους λόφους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς που γίνονται ακόμα νοτιότερα.

«Όσο για την τωρινή κατάσταση, όπως μπορείτε να δείτε, όλος ο κόσμος είναι στην παραλία, αυτή η γη είναι η γη μας και δεν θα την αφήσουμε», ο Γκαλίμπ Μπαντάουι, κάτοικος της Τύρου.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...