Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καλεί την ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα και τους υποψήφιους να δεσμευτούν στην εγκατάλειψη του φαραωνικού σχεδίου για νέο εργοστάσιο λιγνίτη στην Πτολεμαϊδα και να στραφούν αποφασιστικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προς όφελος των πολιτών κι όχι των εταιρειών.
Η ΔΕΗ και η Γερμανική τράπεζα KfW σχεδιάζουν με δάνειο 739 εκ. ευρώ (το οποίο καλύπτει περισσότερο από το 50% του συνολικού κόστους εγκατάστασης της Πτολεμαΐδας–V) του κρατικού γερμανικού τραπεζικού ομίλου KfW, την κατασκευή ενός βρώμικου γίγαντα: της λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαΐδα V» ισχύος 660 MW που θα μας κοστίσει συνολικά 1,4 δις. Θέλουν να ανοίξουν ένα αναχρονιστικό, εργοστάσιο τέρας που θα καίει 1.000 τόνους κάρβουνο την ώρα, αδιαφορώντας για την υγεία μας και το περιβάλλον μας.
Πέρα από αυτό το άμεσο κόστος όμως, ο λιγνιτικός σταθμός θα έχει και άλλο, επιπλέον κόστος, το λεγόμενο «εξωτερικό κόστος», το οποίο συνήθως δεν υπολογίζεται στις μελέτες κι αφορά στις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, το εξωτερικό κόστος από τις εκπομπές των λιγνιτικών σταθμών στην Ελλάδα το 2009 κυμάνθηκε μεταξύ 2,33 και 3,91 δις ευρώ (ή 76,3-127,9 €/ MWh).
Η καύση λιγνίτη έχει σοβαρές επιπτώσεις:
- στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο, καθώς επιταχύνει ραγδαία την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, θα είναι από τις πρώτες Ευρωπαϊκές χώρες που θα υποστεί δραματικές επιπτώσεις σε περιβάλλον, κοινωνία, οικονομία.
- στην ανθρώπινη υγεία, καθώς προκαλεί χρόνια νοσήματα όπως ο καρκίνος. Χαρακτηριστικό είναι το κόστος των λιγνιτικών σταθμών της Ελλάδας για την υγεία, το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 1,47 και 4,09 δισεκ. ετησίως. Το 2010, τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 ξεπέρασαν το όριο των 50 μg/m356 ημέρες στην Κοζάνη, 109 μέρες στην Πτολεμαϊδα και 153 μέρες στη Φλώρινα, όταν η Οδηγία 1999/30 της ΕΕ επιτρέπει υπερβάσεις του ορίου για μόλις 35 μέρες το χρόνο. Τα περιστατικά θανάτων που οφείλονται στη λειτουργία των σταθμών της Δυτικής Μακεδονίας, βάσει των δεδομένων και μεθόδων υπολογισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, εκτιμώνται σε 461 μόνο για το 2009.
Απέναντι σε αυτούς τους κινδύνους υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις βασισμένες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μελέτη του WWF προτείνει τη χρήση αιολικών και φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με αντλησιοταμίευση για αποθήκευση της ενέργειας, μετατρέποντας τοπικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
Υπάρχει λοιπόν λύση για καθαρή παραγωγή ενέργειας χωρίς επιπτώσεις στην υγεία, χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση, χωρίς να καταχρεωθούμε στη γερμανική κρατική KfW, η οποία σημειωτέον στη Γερμανία χρηματοδοτεί έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Για το θέμα αυτό υπάρχει διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών ενάντια στο νέο εργοστάσιο λιγνίτη στο avaaz, στο https://secure.avaaz.org/el/to_vromiko_sxedio_tis_deh_11/?pv=71&rc=fb
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων