15.8 C
Chania
Saturday, January 11, 2025

Οι Αλβανοί υγειονομικοί φεύγουν μαζικά από τη χώρα χωρίς η κυβέρνηση να θορυβείται

Ημερομηνία:

Μια πρόσφατη έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έφυγαν στη Γερμανία το 2020, ενώ ο πρωθυπουργός Edi Rama απέρριψε τις ανησυχίες για την απώλεια εξειδικευμένων εργαζομένων σε βασικούς τομείς.

Το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Κατάρτισης δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα έκθεση στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς η μαζική έξοδος εξειδικευμένων εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου αριθμού νέων. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους ψυχοθεραπευτές, τους οδοντιάτρους και οι φαρμακοποιούς, οι οποίοι γενικά έχουν ζήτηση στην Αλβανία.

Η Αλβανία έχει τον χαμηλότερο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του 2020. Το 2019, το 18% του ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού εργαζόταν στο εξωτερικό, εκ των οποίων 765 Αλβανοί γιατροί εργάζονταν στη Γερμανία – αύξηση 21% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πιστεύεται ότι περισσότεροι έχουν φύγει από τότε, καθώς ο αριθμός των μεταναστών από την Αλβανία ανήλθε σε 42.000 το 2021.

Η έλλειψη αυτή έγινε έντονα αισθητή κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, με τις δυνατότητες των νοσοκομείων να φτάνουν σε οριακό σημείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε επίσης ότι η Αλβανία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γιατρών προς ασθενείς παγκοσμίως.

Η υπουργός Υγείας Ogerta Manastirliu επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτό στο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνοντας ότι υπό την εξουσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τέσσερα χρόνια από το 2013, η χώρα δεν μπορούσε να παράγει εξειδικευμένους γιατρούς. Από το 2018, υπάρχουν 309 περισσότεροι γιατροί στο σύστημα και έχουν προσληφθεί πάνω από 600 γιατροί και 2.400 νοσηλευτές, πρόσθεσε.

Τον Φεβρουάριο του 2022, ένας φοιτητής ιατρικής προκάλεσε τον Edi Rama κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε μια τελετή αποφοίτησης, ρωτώντας τον αν γνωρίζει ότι οι μόνοι που αποφοιτούν είναι οι μόνοι που μπορούν να πληρώσουν τα υψηλά δίδακτρα της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ο Rama αρνήθηκε ότι αυτό ήταν αλήθεια και είπε στον φοιτητή να «πάρει φάρμακα». Στη συνέχεια είπε ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα.

Η Faktoje ρώτησε την τάξη των γιατρών της Αλβανίας πώς άλλαξε ο αριθμός των γιατρών στη χώρα μεταξύ 2014 και 2022. Το ίδρυμα απάντησε ότι δεν έχει στοιχεία για το 2014 και το 2015, ενώ τα στοιχεία για τα πιο πρόσφατα έτη «είναι υπό επεξεργασίας».

Ζήτησαν επίσης πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αλλά δεν απάντησαν. Υποβλήθηκε καταγγελία στον Επίτροπο Πληροφοριών, αλλά το υπουργείο εξακολουθούσε να μην απαντά. Στη συνέχεια, ο επίτροπος συγκάλεσε συνάντηση μεταξύ της Faktoje και του υπουργείου, και μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση, το υπουργείο απάντησε παρέχοντας τον αριθμό των νοσοκομείων της χώρας, όχι όμως τον αριθμό του προσωπικού.

Εν τω μεταξύ, μια έκθεση του «Μαζί για τη Ζωή» το 2021 περιέγραφε λεπτομερώς την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στη χώρα. «Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας της Αλβανίας, η κύρια ανησυχία είναι η έλλειψη γιατρών, συμπεριλαμβανομένων των γενικών γιατρών/οικογενειακών γιατρών και των ειδικών γιατρών. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα κενό περίπου 330 γενικών γιατρών και 250 ειδικών γιατρών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η έλλειψη γιατρών και νοσηλευτών στο αλβανικό σύστημα επισημάνθηκε επίσης σε έκθεση του ΟΑΣΕ το 2021. «Η Αλβανία έχει 12 γιατρούς ανά 10.000 κατοίκους, που αποτελεί τον χαμηλότερο αριθμό στην Ευρώπη… Πολλές πηγές αναφέρουν σημαντικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στα νοσοκομεία, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, λόγω της μετανάστευσης γενικών γιατρών και ειδικών», αναφέρεται στην έκθεση.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς, κατά την επόμενη δεκαετία, τα κρούσματα μη μεταδοτικών ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης, πρόκειται να αυξηθούν ραγδαία. Αυτό οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις διαγνώσεις και στη γήρανση του πληθυσμού της χώρας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ