12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Οι «Δαναοί» ξένοι ηγέτες και τα «δώρα» τους στην Ελλάδα – Μια ιστορική αναδρομή

Ημερομηνία:

Της Μαρίας Μπακοπούλου

Από τον Ντε Γκωλ στον Τζόρτζ Μπους και από την Μέρκελ στον Ολάντ, η χώρα μας έχει αναμφισβήτητα παράδοση στις επισκέψεις μεγάλων ηγετών, έστω και αν στην πλειοφηφία των περιπτώσεων, οι προσδοκίες από αυτές αποδεικνύονται πολύ περισσότερες από τα τελικά αποτελέσματα τους.

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ, με κάθε τυπικό και πρωτόκολλο, απέδειξε ότι, ακόμα και εν μέσω κρίσης, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πόλο έλξης για τους μεγάλους ηγέτες, τόσο λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας της, όσο και των ευκαιριών που παρουσιάζει στον τομέα των επενδύσεων.

Στην δεκαετία του 90′, η Αμερική στην Ελλάδα είχε την τιμητική της, καθώς δύο αμερικανοί πρόεδροι επισκέφθηκαν την χώρα μας, ο ένας στις αρχές και ο άλλος στο τέλος της.

Το καλοκαίρι του 1991, ο Τζώρτζ Μπους ο πρεσβύτερος έρχεται στη χώρα μας, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να βρίσκονται επί της υποδοχής.

Ο Μπους, βέβαια, δεν σταμάτησε στη μία επίσκεψη, καθώς οι στενοί του δεσμοί με την οικογένεια Μητσοτάκη τον έφεραν αρκετές ακόμα φορές στη χώρα μας, όπου έκανε και αρκετά συχνά τις διακοπές του.

Φθινόπωρο του 1999 και ο πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον έρχεται στην Αθήνα μαζί με την σύζυγό του Χίλαρι. Είχε προηγηθεί δύο χρόνια πριν μια επίσκεψη της Χίλαρι μόνη της μαζί με την κόρη της Τσέλσι.

Η Αθήνα για χάρη των Κλίντον μετατρέπεται σε φρούριο, οι διαδηλώσεις δίνουν και παίρνουν, ενώ εντύπωση έκανε τότε το δείπνο του Κλίντον σε ένα εστιατόριο σε ένα στενάκι των Αμπελοκήπων, το οποίο είχε επιλέξει ο ίδιος.

Η δεκατία του 2000 ήταν επίσης πλούσια σε επισκέψεις ηγετών. Καλοκαίρι του 2007 και ηΆνγκελα Μέρκελ έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που η χώρα ακμάζει και… μεθά ακόμα από το ισχυρό νέκταρ των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Κώστας Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός τότε, ο οποίος αποδείχθηκε και πολύ καλός οικοδεσπότης, καθώς δεξιώθηκε την γερμανίδα καγκελάριο στο σπίτι του στην Ραφήνα, σε ένα γεύμα για λίγους, με την φροντίδα της συζύγου του Νατάσας.

Καλοκαίρι 2008: Ο Νικολά Σαρκοζί έρχεται στην Ελλάδα και απευθύνει μια εγκάρδια ομιλία στην ελληνική βουλή, θυμίζοντας, φυσικά και το γεγονός ότι είναι έχει και αίμα ελληνικό και πολλούς συγγενείς στη Θεσσαλονίκη.

Λίγο αργότερα, ο Κώστας Καραμανλής με τον Σαρκοζί στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράφουν κοινή διακήρυξη για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας.

Οκτώβριος 2012: Η Άνγκελα Μέρκελ έρχεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, με άλλες συνθήκες αυτή τη φορά και με άλλον πρωθυπουργό, τον Αντώνη Σαμαρά.

Έχουν περάσει, ήδη, 2 1/2 χρόνια από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου από τον Γιώργο Παπανδρέου και τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά για την Ελλάδα.

Κι όμως η καγκελάριος τονίζει: Δεν είμαι εδώ για να κάνω την δασκάλα.’Ηρθα για να συμβουλεύσω. 

Φεβρουάριος του 2013 και σε μια μνημονιακή Ελλάδα, ο Φρανσουά Ολάντ έρχεται να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά και να εκφράσει την στήριξη της Γαλλίας, αλλά και τηνδιάθεση για επενδύσεις. 

Δυόμισι χρόνια μετά, φαίνεται πως τίποτα δεν άλλαξε, αφού διατύπωσε ακριβώς τα ίδια,αλλά με άλλον πρωθυπουργό. 

Απρίλιος 2014 και η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποιεί την τρίτη της επίσκεψη μέσα σε επτά χρόνια στην Ελλάδα.

Τα χαμόγελα στο γεύμα κάτω από την Ακρόπολη περίσσευαν, κάτι που πολλοί ερμήνευσαν ως… σημάδι ότι τα πράγματα πήγαιναν καλά.

Που να φανταστούν την συνέχεια…

Χαρακτηριστικός από το τελευταίο ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα, ο ”περίπατος” της στην Ηρώδου Αττικού μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά.

 

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...