Της Ροδάνθης Κουμή
Η εξάρτηση χαρακτηρίζεται από την έντονη προσήλωση ενός ατόμου προς ένα αντικείμενο ή άλλο άτομο.Ο εξαρτημένος δημιουργεί/επικεντρώνει τη ζωή του γύρω από το αντικείμενο της εξάρτησής του.
Εξάρτηση από ουσίες είναι η κατάσταση απόλυτου εθισμού του ανθρώπου, κατά την οποία κυριαρχείται από την έντονη ανάγκη λήψης της ουσίας. Η σωματική εξάρτηση εμφανίζεται όταν το σώμα του ανθρώπου έχει προσαρμοστεί στην ουσία και αναπτύσσει συμπτώματα όταν σταματήσει τη χρήση (το ονομαζόμενο στερητικό σύνδρομο).
Η ψυχολογική εξάρτηση εμφανίζεται όταν ο άνθρωπος έχει ανάγκη από τη χρήση της ουσίας για να νιώσει καλά, να διώξει το άγχος ή την ψυχική πίεση ή απλά για να νιώθει φυσιολογικός και να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής. Η ψυχολογική εξάρτηση, σε σύγκριση με τη σωματική, είναι πιο σημαντική και είναι αυτή που απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστεί. Δε δημιουργούν όλες οι ουσίες και τις δυο μορφές εξάρτησης.
Ο άνθρωπος γεννήθηκε καθαρός και παν-Άγαθος!
Στην πορεία της ζωής του και ιδιαίτερα στην παιδική του ηλικία σημαντικό ρόλο θα παίξουν πολλοί παράγοντες στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του. Στην ηλικία αυτή μπαίνουν οι πρώτες βάσεις για τη δημιουργία αξιών, αρχών και στάσεων. Συμβαίνουν ραγδαίες αλλαγές και οι επιδράσεις που δέχεται σ’ αυτή την ηλικία το παιδί είναι καθοριστικές για τη μετέπειτα εξέλιξη. Αυτή η περίοδος καθορίζεται άμεσα από την οικογένεια, το σχολείο αλλά και από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.Όταν το περιβάλλον γύρω του ΄νοσεί΄πιθανότατα θα νοσήσει και ο άνθρωπος.Όταν στην οικογένεια του υπάρχουν συναισθηματικές διαταραχές,όταν ο ίδιος ο άνθρωπος νιώθει απομονωμένος μέσα σε αυτό,ψάχνει να βρει μέσα από ουσίες αυτό που λείπει στον ψυχισμό του για να το καλύψει που δεν είναι άλλο από την αγάπη και την αποδοχή.Υπάρχουν βέβαια και άλλοι παράγοντες που οδηγούν στην εξάρτηση όπως:
- Η αποξένωση
- Η έλλειψη υποστηρικτικών κοινωνικών δομών
- Ο καταναλωτικός τρόπος ζωής
- Η πίεση, το άγχος
- Η έλλειψη ευκαιριών επαγγελματικής απασχόλησης
- Η παρέα με χρήστες ουσιών
- Η χρήση και κατάχρηση ουσιών από τους γονείς
- Η αναποτελεσματική επίβλεψη από τους γονείς
- Οι υπέρμετρες και μη ρεαλιστικές προσδοκίες,κοινωνικός αποκλεισμός
Εξάρτηση δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά, εξάρτηση είναι οτιδήποτε μας απορροφά από την πραγματική ζωή.
Αλκοόλ,κάπνισμα,υπερβολικές δόσεις φαγητού,χάπια,είναι μερικές μορφές. Άλλες μορφές εξάρτησης μπορεί να είναι από σχέσεις, πράγματα, συνήθειες, όπως, τυχερά παιχνίδια, καταναλωτικά προϊόντα, εργασία, φαγητό, τηλεόραση, κινητά, υπολογιστές ή από σημαντικά πρόσωπα.
Ποιος είναι λοιπόν ο εξαρτημένος;
Όποιος χρησιμοποιεί ένα «μέσο» για να διατηρήσει την ψυχική του ισορροπία είναι εξαρτημένος.
Πως μπορεί λοιπόν ο άνθρωπος να απαλλαγεί από τις εξαρτήσεις;
Καταρχήν θα πρέπει να τις αναγνωρίσει,να τις αποδεκτεί και γνωρίσει καλά τους αντίπαλους που έχει να παλέψει.Έπειτα θα πρέπει να αναγνωρίσει τον λόγο που τον οδήγησαν σε αυτές.Αμέσως μετά θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από ειδικούς επιστήμονες .
Στην εξάρτηση οδηγούμαστε γιατί νιώθουμε πως κάτι μας λείπει και σίγουρα δεν είναι τίποτε άλλο εκτός από αγάπη και αποδοχή.
Όμως αν δεν την πάρουμε από το οικογενειακό μας περιβάλλον για κάποιο λόγο θα πρέπει να την δώσουμε εμείς στον εαυτό μας.
Αν δεν μας αποδέχτηκαν όταν έπρεπε ή δεν μας επιβράβευσαν όπως έπρεπε στην παιδική ηλικία ,μπορούμε μέσα από την σοφή ανάλυση του “Εγώ” μας να αποδεχτούμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας!
Είναι δύσκολο να παλέψεις την εξάρτηση οποιαδήποτε είναι αυτή.
Όμως είναι σαν να βγεις από το σκοτάδι στο φως και νομίζω αξίζει τον κόπο!