Σε απόγνωση βρίσκονται οι αμπελουργοί στο νομό Ηρακλείου καθώς οι καύσωνες του φετινού καλοκαιριού με θερμοκρασίες πρωτόγνωρες, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία οδήγησαν στην πρόωρη… ολοκλήρωση του τρύγου! Και μάλιστα με τρόπο άδοξο..
“Δεν παρατηρήθηκε ούτε το 20% μιας κανονικής χρονιάς. Οι δεξαμενές στα οινοποιεία έμειναν άδειες. Οι εξαγωγές στα επιτραπέζια σταφύλια ίσα που άγγιξαν τους 2000 τόνους και η σταφίδα, της οποίας η τιμή “εκτοξεύτηκε” στα 4 ευρώ από 1,5 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα πιάσει ούτε τους 300 τόνους“, αναφέρει με πικρία στο Cretalive ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας αρμόδιας για θέματα ποιότητας ζωής της υπαίθρου κι έμπειρος αμπελουργός, Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Ο κίνδυνος “εξαφάνισης” του Κρητικού αμπελώνα είναι πλέον ορατός και οι λόγοι πολλοί. Αρχικά, όπως τονίζει, η έλλειψη αμπελοοινικού στρατηγικού σχεδιασμού. Επίσης ρόλο έπαιξαν οι συνεχείς ελληνοποιήσεις πολλά χρόνια τώρα, που δημιούργησαν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού…
“Είναι κρίμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση, μετά από τόσο μεγάλο αγώνα των ίδιων των παραγωγών που κατάφεραν να αναβιώσουν τον Κρητικό αμπελώνα, με ποικιλίες που είχαν χαθεί, όπως το Βιδιανό, το Ασύρτικο, το Πλυτό, το Δαφνί, το Μοσχάτο Σπίνας, η Βιλάνα , το Αθήρι, το Θραψαθηρι, το Κοτσιφάλι, η Μαντιλαριά, το Λιάτικο, το Ρωμαιϊκο”.
Έτσι, αν και το δίκτυο οινοποιών Κρήτης έχει κάνει πραγματικά σπουδαία δουλειά και τα κρασιά της Κρήτης βρίσκονται πλέον παντού, δυστυχώς χωρίς δυναμικό αμπελώνα δεν θα υπάρξει μέλλον…
Ζημιές από τον πρώτο καύσωνα
“Προπαντός ή σουλτανίνα, που μπορεί να δίνει τα σταφύλια της για 3 χρήσεις, δηλαδή σταφίδα, επιτραπέζια σταφύλια, και για οινοποίηση. Δυστυχώς, η δραματική έλλειψη υποδομών για εξασφάλιση υδάτινων πόρων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή αγροτικών προϊόντων στην Κρήτη είναι τραγική“, επισημαίνει ο ίδιος ξεκαθαρίζοντας ότι απαιτούνται άμεσα μέτρα στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης με μελέτες, που θα γίνουν σε γρήγορους ρυθμούς, για να μπορέσει να ανακάμψει η παραγωγή στην Κρήτη.