18.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Οι πολίτες πληρώνουν τα «σπασμένα» του ελεύθερου πλέον Παπαγεωργόπουλου στη Θεσσαλονίκη με ανοχή της κυβέρνησης;

Ημερομηνία:

Την ίδια στιγμή που ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, περπατά ελεύθερος επωφελούμενος των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου, οι δημότες της πόλης καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Η κυβέρνηση με έγγραφό της απέρριψε το αίτημα ανάκλησης των ΚΥΑ συμψηφισμού οφειλών του Δήμου προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία του.

«Το υπουργείο νομιμοποιεί την κλοπή του ταμείου του Δήμου επί διοικήσεως Παπαγεωργόπουλου», δήλωσε στοkoutipandoras.gr, o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη», Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής, ρωτά τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, γιατί δεν προχωρούν σε μια θεσμική και δημοσιονομική αποκατάσταση της «άδικης και παράνομης οικονομικής αφαίμαξης του δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης» αλλά και γιατί δεν έχουν διασφαλίσει τις «απαιτήσεις του Δημοσίου από τους υπολόγους της υπεξαίρεσης».

Το σκάνδαλο του «φτερωτού γιατρού» και του μεγάλου «πάρτι» στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι γνωστό (σ.σ διαβάστε σχετικά: Ο «φτερωτός γιατρός» και τα εκατομμύρια ευρώ που έκαναν φτερά).

Μετά την αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου από τις φυλακές Διαβατών στις 28 Ιουλίου, φαίνεται πως η υπόθεση λαμβάνει ακόμη μια δυσάρεστη –για τις τσέπες των δημοτών- τροπή.

Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Θεσσαλονίκη σε σημερινό της ρεπορτάζ, το υπουργείο Εσωτερικών «απορρίπτει το ομόφωνο αίτημα του δημοτικού συμβουλίου να μην πληρώσει ο δήμος τα χρήματα προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που έχουν ήδη βγει από το δημοτικό ταμείο, αλλά κατέληξαν στις τσέπες των καταχραστών».

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας

Του Νίκου Ηλιάδη

Έπειτα από 28 μήνες εγκλεισμού στις φυλακές Διαβατών στις 28 Ιουλίου ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος αποφυλακίστηκε, εκμεταλλευόμενος τους ευνοϊκούς όρους του νόμου Παρασκευόπουλου. Έτσι το κεφάλαιο της υπεξαίρεσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, τουλάχιστον ως προς την έκτιση της ποινής, έκλεισε για τον τέως δήμαρχο.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου έκλεισε οριστικά και το ζήτημα σχετικά με το ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα. Ποιοι θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν από την τσέπη τους τα 17,9 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου υπεξαιρέθηκαν από το δημοτικό ταμείο στη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας του κ. Παπαγεωργόπουλου. Ειδικότερα με έγγραφο το οποίο απέστειλε στις αρχές Αυγούστου προς το δήμο Θεσσαλονίκης η διεύθυνση Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει ότι απορρίπτει το αίτημα που είχε υποβληθεί από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο ζητούσε τα ποσά της υπεξαίρεσης να μην επιβαρύνουν το ταμείο του δήμου. Κατόπιν αυτού τα 17,9 εκατ. ευρώ θα πέσουν οριστικά στις πλάτες των Θεσσαλονικέων. Μάλιστα εξ αυτών περίπου 8,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη παρακρατηθεί μέσω του συμψηφισμού με την οφειλόμενη από την πολιτεία κρατική χρηματοδότηση προς το δήμο.

Ο συμψηφισμός

Όταν το 2008 αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης και διαπιστώθηκε το μέγεθος της απάτης, το ελληνικό δημόσιο απαίτησε τα χρήματά του. Μόνον προς την εφορία οφείλονταν περίπου 7,3 εκατ. ευρώ, τα οποία με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις είχαν φτάσει στα 21 εκατ. Το δημόσιο προχώρησε στην επιβολή όλων των προβλεπόμενων μέτρων διασφάλισης των συμφερόντων του, μεταξύ των οποίων ήταν και η στέρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, γεγονός που προκάλεσε οικονομική παραλυσία στο δήμο Θεσσαλονίκης. Τελικώς έπειτα από πιέσεις, διαβουλεύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις αποφασίστηκε να παραγραφούν όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις και ο δήμος να καταβάλει τα 7,3 εκατ. ευρώ προς την εφορία, καθώς τα οφειλόμενα ποσά προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είχαν ακόμη διακριβωθεί. Η εξόφληση έγινε μέσω του συμψηφισμού, δηλαδή της παρακράτησης από την εφορία της κρατικής επιχορήγησης προς το δήμο. Σε αυτό είχε συναινέσει μάλιστα και ο δήμος έπειτα από απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και εν συνεχεία είχε εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (το Δεκέμβριο του 2012) για το ποσό των 7.297.121,69 ευρώ.

Άλλα 5 εκατ.

Μετά το πέρας του προσωρινού ελέγχου που είχε γίνει από την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά για τον εντοπισμό του ποσού της υπεξαίρεσης ακολούθησε ο οριστικός φορολογικός έλεγχος σε βάθος εικοσαετίας. Από αυτόν διαπιστώθηκε επιπλέον μαύρη τρύπα άλλων περίπου 5 εκατ. ευρώ (από μη απόδοση ΦΠΑ κ.ά.), τα οποία απαίτησε φυσικά το ελληνικό δημόσιο. Όπως και η προηγούμενη, έτσι και αυτή η νέα οφειλή μπήκε σε συμψηφισμό με την έκδοση άλλων δύο ΚΥΑ (το 2013 και το 2014), ανεβάζοντας τη συνολική οφειλή του δήμου στα 12.236.685,92 ευρώ. Εξ αυτών έως σήμερα έχει αποπληρωθεί ποσό 8.590.108,23 ευρώ.

Αίτημα επιστροφής των χρημάτων

Στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου έπειτα από πρόταση του τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη” και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη το δημοτικό συμβούλιο έλαβε ομόφωνη απόφαση, με την οποία καλούσε την κυβέρνηση “να ανακαλέσει τις ΚΥΑ βάσει των οποίων έγινε ο αθέμιτος συμψηφισμός των κλοπιμαίων της υπεξαίρεσης με την ήδη πενιχρή κρατική χρηματοδότηση των δήμων”. Επίσης ζητούσε “να αρθούν τα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών εις βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των οποίων παρακρατούνται άδικα και τιμωρητικά ζωτικοί πόροι για το δήμο και τη χειμαζόμενη από την κρίση πόλη και να επιστραφούν ως αχρεωστήτως παρακρατηθέντα όλα τα ποσά που υπεξαιρέθηκαν, ώστε να διατεθούν κατά προτεραιότητα για την κοινωνική πολιτική του δήμου”.

Το αίτημα αυτό διαβιβάστηκε στα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και η απάντηση, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η “Θ”, εστάλη από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών στις 3 Αυγούστου.

Πάρτε τα από αυτούς που τα πήραν

Με αυτήν το υπουργείο απορρίπτει κατηγορηματικά το αίτημα του δήμου. Μάλιστα εμμέσως διατυπώνει την απειλή ότι τυχόν κατάργηση των ΚΥΑ “θα οδηγούσε το δήμο σε οικονομικό και λειτουργικό αδιέξοδο”, καθώς στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα επανερχόταν στην αρχική απαίτησή του διεκδίκησης του συνόλου των οφειλών μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις. Στην ίδια απάντηση το υπουργείο υποδεικνύει εμμέσως προς το δήμο να στραφεί προς τους υπευθύνους της υπεξαίρεσης για τη διεκδίκηση των υπεξαιρεθέντων, αναφέροντας ότι η ρύθμιση οφειλών σε καμία περίπτωση δεν αίρει τη δυνατότητα “για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών και καταλογισμών στους υπευθύνους τυχόν κακοδιαχείρισης”.

Η διαδικασία των καταλογισμών σε βάρος των υπευθύνων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ωστόσο είναι μακρόσυρτη. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά στη δίκη σε δεύτερο βαθμό για το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης το ελεγκτικό συνέδριο είχε προχωρήσει σε καταλογισμούς ώς και το έτος 2003. Πιο συγκεκριμένα για την πενταετία από το 1999 ώς το 2003 στον κ. Παπαγεωργόπουλο είχε καταλογιστεί ποσό 59 εκατ. ευρώ (στους καταλογισμούς περιλαμβάνονται τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις), στο βασικό ένοχο της υπεξαίρεσης Παναγιώτη Σαξώνη περίπου 21 εκατ., ενώ μεγάλα ποσά καταλογίστηκαν και σε πρώην αντιδημάρχους, καθώς και σε υπαλλήλους του δήμου, ασχέτως εάν αρκετοί εξ αυτών αθωώθηκαν ή δεν ήταν καν κατηγορούμενοι. Βεβαίως όλοι αυτοί κατέθεσαν προσφυγές, οι οποίες θα εξεταστούν σε δεύτερο βαθμό από το ελεγκτικό συνέδριο. Κατέθεσαν επίσης αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να μην προχωρήσει η διαδικασία είσπραξης των ποσών, έως ότου ολοκληρωθούν όλα τα δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αιτήσεις έχουν γίνει δεκτές, πλην ενός ποσού περίπου 11.000 ευρώ, το οποίο έχει ήδη βεβαιωθεί σε βάρος του κ. Παπαγεωργόπουλου.

Ακόμη δεν έχουν απαντήσει τα ασφαλιστικά ταμεία!

Εκτός από το ποσό των 12.236.685,92 ευρώ το οποίο εξοφλεί ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης εκκρεμεί ο προσδιορισμός της ζημίας την οποία υπέστησαν τα ασφαλιστικά ταμεία από την υπεξαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Παρότι έχουν παρέλθει σχεδόν επτά χρόνια από την αποκάλυψη του σκανδάλου, υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία (ΤΥΔΚΥ, ΤΑΔΚΥ κ.ά.) τα οποία δεν κατόρθωσαν ακόμη να διακριβώσουν το ύψος των οφειλομένων εισφορών. Ο λόγος είναι βεβαίως ότι δεν διέθεταν μηχανοργάνωση και είναι δύσκολο να προχωρήσουν σε αποτελεσματική διασταύρωση στοιχείων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος Θεσσαλονίκης με επιστολές του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών Χασδάι Καπόν έχει ζητήσει ήδη από το 2011 από τα ασφαλιστικά ταμεία ενημέρωση για το ύψος των οφειλών, αλλά ακόμη δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρξαν ταμεία τα οποία ζήτησαν από το δήμο να προσδιορίσει εκείνος το ύψος των οφειλών του προς αυτά, καθώς τα ίδια δεν ήταν σε θέση να το πράξουν!

Η ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη

“Οι Οικονομικοί Επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο του άρθρου 56 παρ.2 και παρ.3 (Ελλείμματα και Ευθύνες δημόσιων υπολόγων – καταλογισμοί) του ν. 2362/1995, με  αιτιολογημένα πορίσματα καταλόγισαν στις διοικήσεις Παπαγεωργόπουλου το ποσό των 7,2  εκατομμυρίων ευρώ, που αφαιρέθηκε από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης με τη μορφή της ποινικής υπεξαίρεσης και ιδιοποίησης.

Οι επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, παρόλο που το εν λόγω ποσό είχε ήδη βεβαιωθεί ως έσοδο υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, με συγκεκριμένους οφειλέτες τα μέλη της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου (κατ’ ακολουθία των πορισμάτων των Οικονομικών Επιθεωρητών), προέβη – κατά παράβαση των διατάξεων που προαναφέρθηκαν – σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης εις βάρος του Δήμου Θεσσαλονίκης ως  «οφειλέτη»(!) αυτή τη φορά. Αρνήθηκε μάλιστα να του χορηγήσει φορολογική ενημερότητα, ώστε να τον εξαναγκάσει να προβεί  σε «αναγνώριση χρέους» 7,2 εκατομμυρίων ευρώ προς το Ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή, υπό τη δαμόκλειο σπάθη να μην της χορηγηθεί φορολογική ενημερότητα και να παραμείνουν δεσμευμένα οι λογαριασμοί και η περιουσία του δήμου, η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενέδωσε, και με τις 1351/2012, 997/2013 και 895/2014 κατά πλειοψηφία αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου κατέβαλε ήδη, διά συμψηφισμού προς την κρατική επιχορήγηση, το ποσό των 8.590.108,23 ευρώ. Δηλαδή, οι ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δεν θεώρησαν ως βλάβη του Δημοσίου τις υπεξαιρέσεις των πόρων του Δήμου Θεσσαλονίκης επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου, αλλά  το αποτέλεσμα της υπεξαίρεσης.  Με άλλα λόγια, οφειλέτες δεν είναι τα καταδικασμένα στελέχη των διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου αλλά  ο δήμος και οι δημότες της Θεσσαλονίκης!

Βέβαια, πέρα από τη μη νόμιμη συμπεριφορά των παραπάνω ηγεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει και δικαιοπολιτικά ανήθικη συμπεριφορά, καθώς αντιμετώπισαν το δήμο Θεσσαλονίκης ως ανώνυμη εταιρεία, αφού υποχρεώθηκε να πληρώσει χρήματα που καταχράστηκαν μέλη διοικήσεών του που καταδικάστηκαν τελεσίδικα. Αντιμετώπισαν δηλαδή το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης ως ιδιωτικό και όχι ως δημόσιο ταμείο.

Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς και η νυν ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξακολουθεί να μεταχειρίζεται το δήμο όπως και οι προκάτοχοί της, όπως προκύπτει  από την 03-08-2015 απάντησή της στην από 02-02-2015 ομόφωνη  απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Θεσσαλονίκης – το οποίο ζητούσε να ανακληθούν οι ΚΥΑ «συμψηφισμού οφειλών του δήμου προς το Ελληνικό Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία» των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, ώστε να μην αντιμετωπίζεται ο δήμος ως εμπορική επιχείρηση και να αποκατασταθεί η οικονομική ζημία που υπέστη από το ριφιφί στα ταμεία του. Πώς είναι δυνατόν οι ιθύνοντες του αρμόδιου υπουργείου να αποκαλούν τις παραπάνω ΚΥΑ «ευεργετήματα» και να κρύβονται πίσω από αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης – προϊόν οικονομικού εκβιασμού του δήμου – σύμφωνα με τις οποίες «συμφώνησε» να συμψηφιστούν τα κλοπιμαία επί διοικήσεων Παπαγεωργόπουλου με την κρατική επιχορήγηση του δήμου, ώστε «να επιτελεί απρόσκοπτα την αποστολή του έναντι των δημοτών του και να εκπληρώνει τις εν γένει υποχρεώσεις του»(!)

Οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Γιατί δεν προχωρούν σε θεσμική και δημοσιονομική αποκατάσταση της άδικης και παράνομης αυτής οικονομικής αφαίμαξης του δήμου και των δημοτών της Θεσσαλονίκης;

2) Έχουν διασφαλίσει τις απαιτήσεις του Δημοσίου από τους υπολόγους της υπεξαίρεσης;

Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2015

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης”

koutipandoras.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προσοχή! Απάτη με ψεύτικα μηνύματα που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων προειδοποιεί τους καταναλωτές...