14.8 C
Chania
Sunday, November 17, 2024

Οι σκληροπυρηνικές χώρες της Βαλτικής ζητούν τώρα εμπάργκο στο ρωσικό αέριο – Πoιες χώρες αντιδρούν

Ημερομηνία:

Τις ορέξεις για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία «άνοιξε» η απόφαση της ΕΕ για «εμπάργκο» στο ρωσικό πετρέλαιο από το τέλος του 2022.

Οι κυρώσεις που έλαβαν, χθες, το «πράσινο φως» αφορούν στο ρωσικό πετρέλαιο που εισάγεται στο μπλοκ μέσω θαλάσσης, ωστόσο έχει προβλεφθεί εξαίρεση για τις εισαγωγές που παραδίδονται μέσω αγωγών, μετά την αντίθεση της Ουγγαρίας.

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ως μια «απόφαση-ορόσημο για τον ακρωτηριασμό της πολεμικής μηχανής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν».

Από τη μεριά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ικανοποίησή της και δήλωσε ότι η πολιτική αυτή θα μειώσει αποτελεσματικά περίπου το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία προς το μπλοκ μέχρι το τέλος του έτους και σύντομα η ΕΕ θα επιστρέψει στο θέμα του υπόλοιπου 10% του πετρελαίου από αγωγούς.

Μετά το «στοπ» στο ρωσικό πετρέλαιο, αρκετά κράτη μέλη θέλουν να θέσουν επί τάπητος και το εμπάργκο στο φυσικό αέριο, κίνηση που θα σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στον αντίποδα, ωστόσο, υπάρχουν και οι ηγέτες που κόβουν κάθε συζήτηση όσον αφορά στην απεξάρτηση της Γηραιάς Ηπείρου από το ρωσικό αέριο.

Οι χώρες που επιθυμούν εμπάργκο στο αέριο

Από τις χώρες που επιθυμούν να τερματίσουν την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η Εσθονία.

«Πιστεύω ότι το φυσικό αέριο πρέπει να είναι στο έβδομο πακέτο κυρώσεων, αλλά είμαι ρεαλίστρια επίσης και δεν πιστεύω ότι θα είναι», επισήμανε η Εσθονή Πρωθυπουργός, Κάγια Κάλας η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Εάν θέλουμε να μπει τέλος στον πόνο των ανθρώπων πρέπει να απωθήσουμε αυτόν που επιτίθεται», υπογράμμισε η Κάγια Κάλας.

Παρόμοια θέση και από τη Λετονία, με τον πρωθυπουργό της χώρας Κριστιάνις Κάρινς να χαιρετίζει τη ΕΕ, σημειώνοντας ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ κινήθηκαν μαζί για την έκτη δέσμη κυρώσεων για να στερήσουν τη Μόσχα από πόρους για τη διεξαγωγή του πολέμου της κατά της Ουκρανίας.

«Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε όλοι μαζί για να καταστήσουμε πιο δύσκολο για τη Ρωσία να χρηματοδοτεί αυτόν τον επιθετικό πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε.

«Για άλλη μια φορά, έχω υποστηρίξει από τις 24 Φεβρουαρίου ότι χρειαζόμαστε άμεσες και πλήρεις ενεργειακές κυρώσεις στο πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο», κατέληξε.

Οι σκληροί της Ευρώπης

Κατηγορηματικός ως προς το φυσικό αέριο ήταν από την άλλη ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νέχαμερ.

«Η ΕΕ δεν θα συζητήσει την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στο πλαίσιο του επόμενου πακέτου κυρώσεων που θα επιβάλει στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε.

«Το εμπάργκο στο αέριο δεν θα συζητηθεί, ο (Γερμανός καγκελάριος) Όλαφ Σολτς το έχει επίσης ξεκαθαρίσει», επεσήμανε ο Νέχαμερ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες.

«Το ρωσικό πετρέλαιο είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί (…) το αέριο είναι εντελώς διαφορετικό και για τον λόγο αυτό ένα εμπάργκο στο αέριο δεν θα αποτελέσει θέμα για το επόμενο πακέτο κυρώσεων», πρόσθεσε.

Και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρό ήταν αρνητικός στο «χτύπημα» του φυσικού αερίου.

«Πρόκειται να σκεφτόμαστε κυρώσεις που βλάπτουν περισσότερο τη Ρωσία από ό,τι εμάς», είπε.

Η στάση του Ορμπάν

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 χώρες της ΕΕ

Ο εθνικιστής ηγέτης μπλόκαρε εδώ και αρκετές εβδομάδες την πρόταση της ΕΕ για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Τελικά οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να επιβάλουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, κάτι που αφορά τα δύο τρίτα των εισαγωγών του μπλοκ.

«Οι οικογένειες μπορούν να κοιμούνται ήρεμα, αποφύγαμε την πιο παράλογη ιδέα», αντέδρασε ο Ορμπάν με βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

«Θα μας ήταν αδύνατο να λειτουργήσουμε την ουγγρική οικονομία με τον πιο ακριβό (μη ρωσικό) πετρέλαιο (…) κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με ατομική βόμβα, αλλά καταφέραμε να το αποφύγουμε», υπογράμμισε.

Η Ουγγαρία, περίκλειστη χώρα δίχως πρόσβαση στη θάλασσα, εξαρτάται κατά το 65% για τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο από τον αγωγό Ντρούζμπα.

Ήταν αντίθετη στην αρχική πρόταση για επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αν δεν λάμβανε εξαίρεση για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 800 εκ. ευρώ για να προσαρμόσει τις υποδομές της.

Οι εισαγωγές μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που τροφοδοτεί κυρίως την Ουγγαρία, αρχικά θα εξαιρεθούν, στοιχείο που επέτρεψε να αρθεί το βέτο της Βουδαπέστης, η οποία εμπόδιζε εδώ και αρκετές εβδομάδες την εφαρμογή του 6ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Χάρη στις εθελοντικές δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Βαρσοβίας να σταματήσουν τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, το ευρωπαϊκό εμπάργκο θα περικόψει κατά «περίπου 90% τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως το τέλος της χρονιάς», επεσήμαναν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η επέκταση του εμπάργκο και στις εισαγωγές μέσω πετρελαιαγωγού θα συζητηθεί «το συντομότερο δυνατό», χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, σημείωσε η γαλλική προεδρία.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ντοκιμαντέρ: Η αληθινή ιστορία της 17ης Νοέμβρη

Με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, δείτε  το...

Γάζα: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες μετά από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν την Κυριακή (17/11) από...

Γεωργία Μπίκα: Παραπέμπεται σε δίκη μαζί με τον φίλο της για σωρεία κατηγοριών

Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της Γεωργία Μπίκα, η οποία...

Άμεσες πληρωμές με πλαστικό χρήμα: Τρεις αλλαγές στο IRIS από το 2025

Tρεις αλλαγές στο σύστημα πληρωμών IRIS προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας...