Διαμαρτυρίες και οργισμένες διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, καθώς πολίτες εναντιώνονται σε προτεινόμενη νομοθεσία της κυβέρνησης με τίτλο «Νόμος καθολικής ασφάλειας» που προσφέρει άνευ προηγουμένου κάλυψη στην αστυνομία.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ο οποίος συζητείται στη γαλλική βουλή, θα καταστεί παράνομη η δημοσιοποίηση φωτογραφιών ή βίντεο αστυνομικών εάν θεωρηθεί ότι υπάρχει πρόθεση προσβολής της φυσικής η νοητικής κατάστασης του αστυνομικού.
Εκείνοι που διανέμουν τέτοιες φωτογραφίες στα social media ή σε μέσα ενημέρωσης κινδυνεύουν με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.
Πολέμιοι της νομοθεσίας, ανάμεσά τους και η Διεθνής Αμνηστία και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, κάνουν λόγο πως η λέξη «πρόθεση» είναι ασαφής και δύσκολο να αποδειχθεί και ο νόμος θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία για λογοκρισία και άλλους σκοπούς, όπως κάλυψη τυχόν βίαιων συμπεριφορών.
Χθες, μάλιστα, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από τη γαλλική βουλή, ενώ διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε Ρεν, Λυών, Τουλούζ, Μπορντό και Γκρενόμπλ.
Μέσα στον μήνα δημοσιογράφοι από όλη τη Γαλλία έστειλαν ανοικτή επιστολή στους βουλευτές καλώντας τους να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
«Υπάρχει ο φόβος αστυνομικοί που ήδη προσπαθούν να αποτρέψουν τη βιντεοσκόπηση ή τις φωτογραφίες από επεμβάσεις τους σε δημόσιος χώρους, ακόμη και με τη χρήση βίας, να προσπαθήσουν να το κάνουν αυτό ακόμη πιο έντονα» υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι ο νέος νόμος θα μπορούσε να αποθαρρύνει ή και να τιμωρήσει εκείνους που παρουσιάζουν στοιχεία πιθανής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να παρέχει ενός είδους ασυλία στην καταστολή.