14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Οργή στον ΟΗΕ: «Η Λιβύη υποφέρει πολύ από την ξένη ανάμιξη με διάφορες μορφές»

Ημερομηνία:

Κατά τη διάρκεια δίωρης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ Γασάν Σαλάμε δεν έκανε καμία προσπάθεια να κρύψει την οργή του και απαίτησε για πολλοστή φορά να σταματήσουν οι επεμβάσεις ξένων δυνάμεων στην ένοπλη σύρραξη που παραμένει σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα.

«Είμαι αληθινά εξοργισμένος διότι βλέπω πως οι πάντες θέλουν να μιλήσουν για τη Λιβύη, αλλά όχι για τους Λίβυους, για αυτό που συμβαίνει στους Λίβυους», είπε ο Σαλάμε σε δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Φτάνει πια, οι Λίβυοι υπέφεραν αρκετά», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε για την άφιξη Τούρκων στρατιωτικών στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων που ορκίζονται πίστη στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, ο Σαλάμε επέμεινε πως «η χώρα έχει υποφέρει πάρα πολύ από την ξένη ανάμιξη με διάφορες μορφές».

«Αυτό που ζητάω από όλες αυτές τις χώρες είναι πολύ καθαρό: Μακριά από τη Λιβύη!», επέμεινε. «Υπάρχουν αρκετά όπλα στη Λιβύη, κανένας δεν έχει ανάγκη κι άλλα. Υπάρχουν αρκετοί μισθοφόροι στη Λιβύη, λοιπόν σταματήστε να στέλνετε κι άλλους, όπως συμβαίνει σήμερα», συνέχισε σε αγανακτισμένο τόνο ο απεσταλμένος, αναφερόμενος στην άφιξη «εκατοντάδων, πιθανόν χιλιάδων μισθοφόρων».

Η Ρωσία διαψεύδει ότι διευκόλυνε την παρουσία μιας ισχυρής δύναμης Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να βρίσκονται στη Λιβύη από το καλοκαίρι και να υποστηρίζουν τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος διέταξε τον Απρίλιο τα στρατεύματά του να αρχίσουν επιχειρήσεις για να κυριεύσουν την Τρίπολη, έδρα της ΚΕΕ του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάρατζ.

Χθες Δευτέρα (06.01.2020), οι δυνάμεις του στρατάρχη ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν τη Σύρτη, η οποία ως τώρα ελεγχόταν από παραστρατιωτικούς πιστούς στην ΚΕΕ.

Υπενθυμίζοντας εξάλλου πως παραμένει — υποτίθεται — σε ισχύ το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 2011 στη Λιβύη, ο Γασάν Σαλάμε απαίτησε: «σταματήστε όλες τις επεμβάσεις! Για να βγούμε από αυτόν τον λιβυκό εφιάλτη. Ζητώ από όλες τις χώρες να μείνουν μακριά από αυτή την ένοπλη σύρραξη» καθώς «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στην κρίση στη Λιβύη, επανέλαβε.

Ο επιτετραμμένος εξάλλου εκφράστηκε με οξύ τρόπο για το Συμβούλιο Ασφαλείας, που αδυνατεί να συνεννοηθεί από τον Απρίλιο και να εγκρίνει μια απόφαση που θα ζητεί κατάπαυση του πυρός.

«Η Λιβύη δεν είναι μόνο μια γεωπολιτική ιστορία, είναι επίσης μια ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος υποφέρει (…) αλλά δεν υπάρχει κανένα σαφές διεθνές μήνυμα», στηλίτευσε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ημερομηνία της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στα τέλη Ιανουαρίου, ο επιτετραμμένος ευχήθηκε να γίνει «το συντομότερο» δυνατόν.

Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, η συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο στη Μόσχα ο Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να είναι καθοριστική ως προς τη σύνοδο, ειδικά εάν ο «τσάρος» συμφωνήσει να συμμετάσχει και προσκληθεί επίσης ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ