9.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

«Ορμητήριο» των αμερικανών η Βάση της Σούδας για επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα

Ημερομηνία:

Του Δήμου Βερύκιου

Τι σημαίνει η αναφορά Πούτιν στην βάση της Σούδας. Παγκόσμια ανησυχία για την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Τη βάση της Σούδας ενέπλεξε ο Ρώσος Πρόεδρος Β. Πούτιν στην ένταση της Κριμαίας και έθεσε ευθέως την Ελλάδα στο κάδρο της σύγκρουσης της Ρωσίας με την Δύση στο πεδίο της Μαύρης Θάλασσας που εμφανίζει στοιχεία έναρξης νέας περιόδου ψυχρού πολέμου.

Σχετικά με το ναυτικό συμβάν της περασμένης βδομάδας στην Κριμαία όπου Ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές προς το μέρος που κινούνταν το Βρετανικό πλοίο HMS Defender, ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε ότι η Ρωσία δεν έβαλε κατά του Βρετανικού πλοίου αλλά κατά αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροπλάνου που είχε απογειωθεί από βάση της Κρήτης!

Η χτεσινή δήλωση – αποκάλυψη Πούτιν για εμπλοκή της Βάσης της Σούδας στις επιχειρήσεις της Μαύρης Θάλασσας προκαλεί ανησυχία όχι μόνο στους Έλληνες αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα καθώς τέσσερις πυρηνικές δυνάμεις (Ρωσία – ΗΠΑ – Βρετανία – Γαλλία ) προβαίνουν σε επίδειξη δύναμης και λυγίζουν τους στρατιωτικούς τους μύες στην Κριμαία και σε ολόκληρη την Αζοφική θάλασσα.

Το συγκεκριμένο ναυτικό συμβάν, είναι ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στην διεθνή σκακιέρα.

Ο επίσημος ισχυρισμός της Ρωσίας είναι ότι όντως ρωσικές αεροναυτικές δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικούς πυροβολισμούς, αλλά οχι στο Βρετανικό πλοίο, αλλά σε αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από την Κρήτη. Ωστόσο το Βρετανικό Ναυτικό υποστηρίζει ότι το πλοίο HMS Defender βρισκόταν σε πορεία μεταξύ της Οδησσού και της Γεωργίας εντός αναγνωρισμένης ναυτιλιακής ζώνης και εντός των χωρικών υδάτων της κατεχόμενης Κριμαίας. Το δε Βρετανικό Ναυτικό γνώριζε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια ρωσική στρατιωτική άσκηση.

Το συγκεκριμένο συμβάν απέδειξε ότι η Κριμαία έχει μετατραπεί σε πηγή εντάσεων με το ΝΑΤΟ το οποίο θεωρεί ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από το καθεστώς Πούτιν είναι παράνομη.

Το Κρεμλίνο επικαλείται ότι το 60% του πληθυσμού της Κριμαίας μιλάει την Ρωσική γλώσσα

Όταν η Ρωσία κατέλαβε την Κριμαία, ο Πούτιν είπε ότι το έκανε για να υπερασπιστεί τους Ρώσους στην Ουκρανία. Πολλοί Ρώσοι δεν μπορούν να συγχωρήσουν τον Νικήτα Χρουστσόφ για την παραχώρηση της χερσονήσου στην Ουκρανία το 1954 ή τον Μπόρις Γέλτσιν για επιβεβαίωση αυτού μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Δεν είναι μόνο ο Πούτιν που θεωρούσε την απώλεια αυτή ως εθνική ταπείνωση.

Η Ρωσία ήθελε να κυριαρχήσει στην περιοχή από τότε που έγινε η δύναμη της Μαύρης Θάλασσας στο τέλος του 18ου αιώνα. Για το σκοπό αυτό, έκανε πολλούς πολέμους με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, ιδίως τον Κριμαϊκό Πόλεμο του 1853-56.

Η Μόσχα ανησυχεί καθώς από τα έξι παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας, τρία είναι τώρα μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία θα ήθελε να γίνει η τέταρτη, αφού υπέβαλε αίτηση συμμετοχής το 2017.

Το Κρεμλίνο αντιδρά και ο Πούτιν καταγγέλλει το ΝΑΤΟ ότι παίζει βρώμικα κόλπα στην αυλή της Ρωσίας.

Από την πλευρά τους οι ΝΑΤΟικοί θα θεωρούσαν στρατηγική νίκη της Ρωσίας εάν ο Πούτιν μαζί με τον Ερντογάν απομάκρυνε την Τουρκία από την Βορειοατλαντική Συμμαχία!

Η είσοδος της Ρωσίας στον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο σχεδιάστηκε, εν μέρει, για να καταλάβει τα τουρκικά στενά. Αυτά έκλεισαν για τη ρωσική ναυτιλία στον πόλεμο. Η Μόσχα ήθελε να ελέγξει τον Βόσπορο, αλλά δεν το κατάφερε καθώς η Τουρκία εξασφάλισε πλήρη δικαιώματα στη Σύμβαση του Μοντρέ. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να κλείσει τα στενά και, ενώ τα ρωσικά πλοία μπορούν να διέλθουν σε μικρές ποσότητες.

Ο Πούτιν γνωρίζει καλά ότι η Σεβαστούπολη της Κριμαίας είναι ένα από τα βασικότερα λιμάνια της Ρωσίας και η έδρα του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσίας. Όλα τα άλλα λιμάνια της Ρωσίας εμποδίζονται από πάγο για μεγάλα μέρη του έτους. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι έχει 37.000 χλμ ακτογραμμής. Στην πραγματικότητα, η επέκταση της ναυτικής βάσης Tartus από τη Ρωσία υπήρξε ένα από τα ελάχιστα κέρδη για τον Πούτιν στον πόλεμο στη Συρία, αλλά το λιμάνι αυτό είναι πολύ μικρό για να υποκαταστήσει τις εγκαταστάσεις στη Σεβαστούπολη.

Τα ρωσικά πλοία μπορούν να διέλθουν τον Βόσπορο με άδεια μέλους του ΝΑΤΟ και μπορούν να βγουν μόνο προς τη Μεσόγειο, η οποία φιλοξενεί οκτώ δυνάμεις του ΝΑΤΟ, είτε μέσω της Διώρυγας του Σουέζ είτε του Στενού του Γιβραλτάρ. Τα πλοία του στόλου της Βαλτικής πρέπει να διασχίζουν το στενό Skagerrak που διασχίζει τη Νορβηγία και τη Δανία.

Η Ρωσία, από την προσάρτηση της Κριμαίας, εργάστηκε υπερωρίες για να ενισχύσει τη στρατιωτική και ναυτική της παρουσία εκεί. Σε ότι αφορά τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος, στρατιωτικοί αναλυτές σημειώνουν ότι δεν είναι αδύνατο να συμβεί ! Κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ότι ο Πούτιν μπορεί να μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη χερσόνησο, καθώς η Ουκρανία εγκατέλειψε το οπλοστάσιό της το 1994.

Μια επίδειξη δύναμης εναντίον του πολύ μισητού Ηνωμένου Βασιλείου στην Ρωσική κοινωνία, απεικονίζοντας τους Βρετανούς ως φοβισμένους, μπορεί να λειτουργεί θετικά για τον Πούτιν ως προς το εσωτερικό του.

Το ερώτημα ωστόσο παραμένει: Εάν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ επιχειρήσουν να ξαναδοκιμάσουν παραβατικές συμπεριφορές ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας;

Η Ουκρανία συνδιοργανώνει με τον 6ο Στόλο των ΗΠΑ τη μεγάλη ναυτική άσκηση Sea Breeze, η οποία περιλαμβάνει 32 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, στη Μαύρη Θάλασσα από τώρα έως τις 4 Ιουλίου. Η Μόσχα αντιτίθεται έντονα.

Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Η Κριμαία είναι μια περιοχή που κανένας Ρώσος ηγέτης θα είναι πρόθυμος να συμβιβαστεί.

Η πραγματικότητα είναι ότι ένας νέος ψυχρός πόλεμος με τη Ρωσία ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό. Στην πραγματικότητα, για τον Πούτιν, δεν είναι σαφές ότι η αρχική σύγκρουση έχει τελειώσει ποτέ.

ieidiseis.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...