18.8 C
Chania
Sunday, January 12, 2025

Ουκρανία-101η μέρα πολέμου: Υπάρχουν ρήγματα στη δυτική συμμαχία; – Ο Μπάιντεν και οι δεύτερες σκέψεις στον Λευκό Οίκο

Ημερομηνία:

Το ερώτημα πόσο μπορεί να κρατήσει η δυτική συναίνεση στο θέμα της Ουκρανίας θέτει το BBC καθώς ο πόλεμος είναι ήδη στην 101η ημέρα και δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να δικαιολογεί αισιόδοξα σενάρια.

Ο διπλωματικός συντάκτης του BBC, Πολ Άνταμς αναρωτιέται μάλιστα μήπως έχουν ήδη αρχίσει οι πρώτες ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης, καθώς οι στρατιωτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για μία σύρραξη που θα διαρκέσει.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν διευθύνει την στρατιωτική εισβολή πίσω από τους τοίχους του Κρεμλίνου, αλλά θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε πως μπορεί  να σκέφτεται για τον στροβιλισμό των δυτικών κυβερνήσεων γύρω από τον αποτελεσματικότερο τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας και  το εύρος των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Οι σκληροί και οι διαλλακτικοί της Δύσης

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου βλέπει στην μία πλευρά  τις κυβερνήσεις στην Βρετανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής, που ζητούν να κατατροπωθεί η Ρωσία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα εκδιωχθεί από την Ουκρανία», δήλωσε τη περασμένη εβδομάδα η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λις Τρους, προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός για το ουκρανικό έδαφος»

Αλλά  από την άλλη πλευρά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν βλέπει  την Γαλλία, την Γερμανία και την Ιταλία που ζητούν διαφορετική προσέγγιση.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς δείχνει να διστάζει να στείλει βαρέα όπλα και τανκς στην Ουκρανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν τον περασμένο μήνα ζήτησε εκεχειρία και κάλεσε την Δύση να «μην παρασυρθεί στην λογική του εξευτελισμού (της Ρωσίας), ούτε από το πνεύμα της εκδίκησης».

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στον Λευκό Οίκο ανέφερε ότι οι λαοί της Ευρώπης θέλουν «να σκεφτούν τη δυνατότητα επίτευξης εκεχειρίας και έναρξης αξιόπιστων διαπραγματεύσεων».

Μετά την διάρκειας 80 λεπτών τηλεφωνική συνομιλία του Εμανουέλ Μακρόν και του Όλαφ Σολτς με τον Βλαντίμιρ  Πούτιν, το Σάββατο, που είχε στόχο να διερευνηθούν τρόποι ασφαλούς εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Λετονίας, Άρτις Πάμπρικς έγραψε στα social media: «Φαίνεται πως υπάρχει κάποιος αριθμός λεγόμενων δυτικών ηγετών που αισθάνονται την ανάγκη αυτοεξευτελισμού, σε συνδυασμό με την πλήρη απομάκρυνση από την πολιτική πραγματικότητα».

Πάντως σε τελική ανάλυση ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει το ενδιαφέρον κυρίως στραμμένο στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν και οι δεύτερες σκέψεις στον Λευκό Οίκο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δίνει διαφορετικά μηνύματα κάθε φορά. Τον Μάρτιο χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου» τον Πούτιν και άφησε να εννοηθεί ότι θέλει αλλαγή καθεστώτος στην Μόσχα, αλλά αυτή την εβδομάδα έδειξε να διστάζει να στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που «μπορούν να χτυπήσουν μέσα στην Ρωσία».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «λογική» την τελευταία δήλωση Μπάιντεν, αλλά προχθές ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να δώσει στους Ουκρανούς πιο σύγχρονες ρουκέτες, κάτι που για το Κρεμλίνο «ρίχνει λάδι στην φωτιά».

Πιο ξεκάθαρος ως προς τους αμερικανικούς στόχους ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι  Μπλίνκεν, ο οποίος μιλώντας στη σύνοδο των ομολόγων του από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι «εστιάζουν να δώσουν στους Ουκρανούς την ισχυρότερη δυνατή χείρα βοηθείας στο πεδίο της μάχης και σε οποιοδήποτε τραπέζι διαπραγματεύσεων, ώστε να αποκρούσουν την ρωσική επίθεση και να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία τους».

Το μήνυμα είναι σαφές, αλλά η φράση «ισχυρότερη δυνατή χείρα βοηθείας» επιδέχεται ερμηνειών. Τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η Δύση για να στηρίξει την Ουκρανία.

Πόσο αρραγές είναι το δυτικό μέτωπο;

Θα μπορούσαν αυτές οι δηλώσεις να θεωρηθούν ως ένδειξη ρήγματος στους κόλπους της  Δύσης  ή σημάδια επανεξέτασης της συναίνεσης που επικρατεί ως τώρα, αναρωτιέται ο συντάκτης του BBC.

«Κοιτάξτε μόνο την μάχη για να φτάσουμε στο εμπάργκο πετρελαίου», λέει στο bbc ο Ίαν Μποντ, διευθυντής του τμήματος διεθνούς πολιτικής στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Μεταρρύθμισης, αναφερόμενος στην δυστοκία που υπήρχε επί εβδομάδες μέχρι να φτάσει η ΕΕ σε μία συμφωνία με αστερίσκους. Και μάλιστα έχει σταματήσει κιόλας κάθε συζήτηση για απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας παραδέχτηκε ότι «όλες οι επόμενες κυρώσεις θα είναι πιο δύσκολες» και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Καρλ Νεχάμερ ξεκαθάρισε ότι το εμπάργκο στο φυσικό αέριο «δεν θα είναι θέμα συζήτησης στο επόμενο πακέτο κυρώσεων».

Τι σημαίνει το περιορισμένο βεληνεκές των όπλων που δίνονται στην Ουκρανία

Η Δύση έχει υποσχεθεί πολλά, αλλά δίνει λιγότερα, λέει το Κίεβο, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες Αμερικανοί και Γερμανοί υποσχέθηκαν πιο προηγμένους πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Όμως ορισμένοι αναρωτιούνται τι σημαίνει στην πραγματικότητα ο περιορισμός που θέτει ο πρόεδρος Μπάιντεν για το βεληνεκές των ρουκετών, ώστε να μην μπορούν να χτυπηθούν στόχοι μέσα στην Ρωσία.

«Υπάρχει ένας υπολογισμός. Σαν να σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να νικήσουν οι Ουκρανοί, αλλά να μην νικήσουν πολύ», λέει ο Ίαν Μποντ.

Υπάρχει η πεποίθηση στη  Δύση ότι ο Πούτιν εξαπέλυσε αυτόν τον πόλεμο με την βεβαιότητα ότι η Δύση δεν θα τολμήσει να εμπλακεί σε πολεμική αντιπαράθεση με την Μόσχα, ύστερα μάλιστα από την ταπεινωτική υποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Θα κουραστεί η Δύση να βοηθάει;

Επίσης σε αξιωματούχο του Κρεμλίνου αποδίδεται η έκφραση ότι «αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα κουραστεί να βοηθάει» την Ουκρανία.

Ακόμα και στην Βρετανία, που είναι στο στρατόπεδο εκείνων που θέλουν την ταπείνωση της Ρωσίας, η κυβέρνηση φοβάται ότι έξι εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα ηλεκτροδότησης αν η Ρωσία σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου τον χειμώνα.

Μπορεί άραγε οι αντιδράσεις της κοινής γνώμης στην Δύση να υπονομεύσουν την βοήθεια προς την Ουκρανία;

Αυτός είναι ένας κίνδυνος στον οποίον αναφέρθηκε η  επικεφαλής της Εθνικής Αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, Άβριλ Χέινς, μιλώντας σε μέλη του Κογκρέσου. «(Ο Πούτιν) πιθανώς προσδοκά ότι θα εξασθενήσει η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και της ΕΕ καθώς θα επιδεινωθούν οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας»,  είπε η Άβριλ Χέινς.

Μέχρι στιγμής οι δυτικές κυβερνήσεις δίνουν μία γενική εικόνα αρραγούς μετώπου απέναντι στην Ρωσία. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ρήγματα.

«Εάν μία από τις δύο πλευρές (στον πόλεμο) αρχίσει να επιτυγχάνει σημαντικά οφέλη, τότε το πρόβλημα γίνεται οξύτερο», λέει στο BBC ο Ιαν Μποντ, προσθέτοντας: «Αν οι Ρώσοι διασπάσουν πλήρως τις ουκρανικές γραμμές στα ανατολικά και αρχίσουν να προελαύνουν προς τον Δνείπερο ποταμό, το ερώτημα που θα μπει στην ατζέντα είναι πόσα εδάφη είναι διατεθειμένη να θυσιάσει η Ουκρανία για να επιτύχει μία κατάπαυση του πυρός».

Αλλά και από την άλλη πλευρά, αν οι Ουκρανοί αρχίσουν να απωθούν τους Ρώσους, «θα υπάρξουν φωνές στην Δύση που θα λένε ΄ μην προσπαθήσετε να ανακαταλάβετε τμήματα του Ντονμπάς που οι Ρώσοι ελέγχουν από το 2014΄», τονίζει ο Ίαν Μποντ.

Η συζήτηση προς το παρόν δεν φαίνεται να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά όταν ο Χένρι Κίσινγκερ είπε στο Νταβός ότι η Ουκρανία πρέπει να δεχτεί την απώλεια εδαφών για να επιτευχθεί ειρήνευση, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις. Κλίμα που ίσως είναι ενδεικτικό της συζήτησης που θα αρχίσει κάποια στιγμή.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ