17.8 C
Chania
Friday, November 15, 2024

Ο ανασχηματισμός των τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ σηματοδοτεί την σταδιακή αλλαγή φρουράς – Ποια η θέση Πολάκη

Ημερομηνία:

Η απρόσμενη υποβάθμιση Τσακαλώτου, το «χαμήλωμα» του Νίκου Παππά και η αναβάθμιση της Έφης Αχτσιόγλου, του Αλέξη Χαρίτση, αλλά και του Κώστα Ζαχαριάδη είναι τα κεντρικά χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Λειτουργώντας συμπληρωματικά και με την τοποθέτηση στο κόμμα των Τζανακόπουλου και Ηλιόπουλου, η αναβάθμιση των τριών έρχεται ουσιαστικά να συμβολίσει την σταδιακή αλλαγή φρουράς στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Στην πραγματικότητα, η νέα φρουρά (ή αλλιώς η ανανέωση)δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά νέα στελέχη μεταξύ 35 και 40 ετών (τα οποία πάντως τα τελευταία χρόνια οικοδομούν πολιτική εμπειρία), αλλά και όσους, πέραν των ικανοτήτων, έχουν βασική αναφορά τον πρόεδρο του κόμματος και όχι τάσεις και υποομάδες, όσοι δεν έχουν «καεί» ή φθαρεί πολιτικά κατά την προηγούμενη περίοδο και όσοι δεν σηματοδοτούν προς τα έξω το «παλαιοκομματικό».

Έτσι λοιπόν το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών φεύγει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και ανατίθεται στην Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο Αλέξης Χαρίτσης, όπως αναμενόταν, αναλαμβάνει τον τομέα Οικονομίας (με την ονομασία πλέον Ανάπτυξης και Επενδύσεων), τον οποίο πριν κατείχε ο Νίκος Παππάς. Ο Κώστας Ζαχαριάδης, εκ των μετριοπαθών προεδρικών που προέρχεται από την «ομάδα Μπαλάφα», βουλευτής της Β’ Αθήνας, αναλαμβάνει τομεάρχης Εσωτερικών.

Όσον αφορά την «ομάδα Παππά», την πιο συμπαγή ομάδα της τάσης των προεδρικών που συγκροτεί την εσωκομματική πλειοψηφία, «κονταίνει» πολιτικά, πάντως διατηρείται στο πλάνο της «σκιώδους κυβέρνησης»:

· Ο Νίκος Παππάς μετακινείται από το κομβικό χαρτοφυλάκιο του Οικονομίας και Ανάπτυξης (που μετονομάζεται όπως είπαμε σε Ανάπτυξης και Επενδύσεων) στο Υποδομών και Μεταφορών

· Ο Γιώργος Τσίπρας από αναπληρωτής στο παραπάνω χαρτοφυλάκιο μετακινείται στη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Άμυνας

· Ο Παύλος Πολάκης παραμένει στο Εσωτερικών (με τομεάρχη τον Κώστα Ζαχαριάδη) ως δεύτερος τομεάρχης με αρμοδιότητα τη Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης (πρακτικά θα ασχολείται με τα σκάνδαλα στη δημόσιο διοίκηση, περίπου ό,τι έκανε ως σήμερα κατά κανόνα με επίκεντρο την Υγεία). Επισημαίνεται ότι ο ίδιος μέχρι σήμερα επικαλούνταν την ιδιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του βουλευτή Χανίων και όχι του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών.

· Ο Χρήστος Σπίρτζης μετακινείται από τον τομέα Εσωτερικών στη θέση που κατείχε ο Ραγκούσης, Προστασίας του Πολίτη.

Από την άλλη, ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, που επί της ουσίας στην προηγούμενη σύνθεση αποτελούσε εκτός από τον κορυφαίο τομεάρχη, τον πιο χαρακτηριστικό εκπρόσωπο των 53 (ως επικεφαλής της τάσης) «παραδίδει» το χαρτοφυλάκιό του στην Έφη Αχτσιόγλου και μένει χωρίς τομέα (ακούγεται ότι του προτάθηκε η Ενέργεια αλλά δεν δέχτηκε). Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύεται ευρέως από στελέχη και παράγοντες του κόμματος ως υποβάθμιση. Παραμένει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μαζί με τους Σκουρλέτη και Ραγκούση, στους οποίους ανατίθεται και ρόλος συντονιστή των τομέων που περιλαμβάνονται στις Διαρκείς Επιτροπές που αναλαμβάνουν. Συγκεκριμένα:

· ο Τσακαλώτος αναλαμβάνει τις Διαρκείς Επιτροπές Οικονομικών -Παραγωγής και Εμπορίου

· ο Σκουρλέτης τις επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων – Κοινωνικών Υποθέσεων

· ο Ραγκούσης τις επιτροπές Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης –Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Όμως, όπως επισημαίνουν γνωρίζοντες την κοινοβουλευτική πρακτική, κάθε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ούτως ή άλλως αναλαμβάνει δύο Διαρκείς Επιτροπές, οπότε είναι με ερωτηματικό τι σημαίνει στην πράξη η ιδιότητα του συντονιστή και αν στην πραγματικότητα αποτελεί ένα «χρύσωμα του χαπιού».

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το κλίμα που υπήρχε έως χθες η εξέλιξη αυτή δεν φαινόταν να σηματοδοτεί ρήξη Τσίπρα – Τσακαλώτου. Η Κουμουδούρου πάντως αναγκαζόταν να δίνει διευκρινίσεις σε βουλευτές και δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει υποβάθμιση Τσακαλώτου.

Οι σταθεροί, οι μετακινήσεις, οι είσοδοι

Κατά τα λοιπά, στους τομείς που κατείχαν ήδη παραμένουν οι Κατρούγκαλος (Εξωτερικών), Δρίτσας (Άμυνας), Φίλης (Παιδείας), Ξανθός (Υγείας) Νοτοπούλου (Τουρισμού), Σαντορινιός (Ναυτιλίας), Φάμελλος (Ενέργειας και Περιβάλλοντος), Αραχωβίτης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Κάτσης (Ψηφιακής Διακυβέρνησης). Ο Τομέας Μετανάστευσης και Ασύλου αποσπάται από το Προστασίας του Πολίτη και αναβαθμίζεται σε ξεχωριστό τομέα που παραμένει στον Γ. Ψυχογιό.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο τομέας Παιδείας με τον προερχόμενο από την παλαιά φρουρά των ιστορικών στελεχών και την εσωκομματική αντιπολίτευση, «επιρρεπή» στην κριτική προς της ηγεσία Νίκο Φίλη και την Μερόπη Τζούφη, παραμένει ως έχει.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μπαίνει στους τομεάρχες μετακινούμενη από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, αναλαμβάνοντας τον τομέα Εργασίας.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναλαμβάνει τον Τομέα Πολιτισμού και Αθλητισμού μετακινούμενη από τη θέση της αναπληρώτριας για τα ευρωπαϊκά θέματα του χαρτοφυλακίου των Εξωτερικών, θέση στην οποία μετακινείται ο Γιάννης Μπουρνούς από αναπληρωτής Αθλητισμού.

Στον τομέα Δικαιοσύνης τοποθετείται ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, με τον Σπύρο Λάππα να φεύγει.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, εκτός από τη θέση Συντονιστή ΕΠΕΚΕ αναλαμβάνει και τον Χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο ανασχηματισμός έφερε την είσοδο πολλών αναπληρωτών με αποτέλεσμα από την προηγούμενη σύνθεση των 31 τομεαρχών και αναπληρωτών (μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη που δεν κατείχε τομέα αλλά μόνο τη θέση του συντονιστή ΕΠΕΚΕ) η νέα σύνθεση της λεγόμενης «σκιώδους κυβέρνησης» να αριθμεί 44 συνολικά τομεάρχες και αναπληρωτές. Ενδεικτικές είσοδοι αναπληρωτών Τζάκρη, Μωραϊτης, Σαρακιώτης, Αυγέρη, Μάλαμα, Αγαθοπούλου, κ.ά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ