17.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Ο Απρίλης, ο πιο φονικός στην ιστορία της Σουηδίας από το 1990: Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων από τον Σουηδό δημοσιογράφο Emanuel Karlsten

Ημερομηνία:

Ο Σουηδός δημοσιογράφος Emanuel Karlsten με άρθρο του εξηγεί τις πραγματικές συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού αναλύοντας τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Σουηδική Εταιρεία Στατιστικών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, ο φετινός Απρίλης ήταν ο φονικότερος εδώ και 3 δεκαετίες.

Μέχρι αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 3.698 θάνατοι από τον κορωνοϊό στη Σουηδία, σύμφωνα με τη Δημόσια Αρχή Υγείας. Οι πιο πολλοί θάνατοι ημερησίως καταγράφηκαν στις 15 Απρίλη με 116 νεκρούς.

Κάθε χρόνο περίπου 90.000 Σουηδοί πεθαίνουν, περίπου 250 κάθε μέρα. Το 2019 οι νεκροί ήταν περίπου 89.000 που είναι ένας μικρός αριθμός σε σύγκριση με άλλες χρονιές της ίδιας δεκαετίας. Το 2018 είχαν πεθάνει 92.000 άνθρωποι λόγω του θανάτου υπερβολικά πολλών ανθρώπων από γρίπη.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όσο περνάνε τα χρόνια οι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια. Επίσης στη Σουηδία, ήταν λιγότεροι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 και περισσότερο που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1940 ενώ ο πληθυσμός έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τη δεκαετία του 2000. Γι’ αυτό λοιπόν οι συγκρίσεις με προηγούμενες δεκαετίες είναι δύσκολο να γίνουν.

Κατά τη 15η βδομάδα καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός νεκρών γι’ αυτό τον αιώνα που διανύουμε. Συνολικά πέθαναν 2.505 άνθρωποι, δηλαδή, 358 άνθρωποι ημερησίως. Τέτοιος αριθμός δεν έχει καταγραφεί στη Σουηδία από την 1η βδομάδα του 2.000. Επίσης, η 14η και η 16η βδομάδα του 2020 είναι στη 3η και 4η θέση με τον υψηλότερο αριθμό νεκρών γι’ αυτό τον αιώνα. Τα νούμερα αυτά είναι πιθανό να ανέβουν και άλλο τις επόμενες βδομάδες όταν θα έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των νεκρών.

Ο Απρίλης που διανύσαμε είναι ο πιο φονικός στη Σουηδία από τη δεκαετία του 1990 με ένα σύνολο νεκρών που φτάνει τους 10.458, σύμφωνα με τις αρχικές μετρήσεις. Υψηλότερος αριθμός νεκρών καταγράφεται τον Δεκέμβρη του 1993 όταν πέθαναν 11.057 άνθρωποι. Πριν από αυτό τον μήνα, ο επόμενος πιο φονικός μήνας είναι το 1918 όταν είχε κτυπήσει τη Σουηδία η Ισπανική Γρίπη.

Από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 1 Μαϊου πάνω από 300 θάνατοι καταγράφονται ημερησίως στη Σουηδία. Στις 15 Απρίλη, που ήταν και η μέρα με τους περισσότερους νεκρούς από κορωνοϊό, καταγράφηκαν 397 νεκροί.

Σε αυτό τον πίνακα καταγράφεται η διαφορά του αριθμού των νεκρών στη Σουηδία ανά ημέρα σε σχέση με τον μέσο όρο.

Όπως είναι εμφανές, ο αριθμός των νεκρών ημερησίως το 2020 είναι πολύ πανω από τον μέσο όρο.

Από την άλλη είναι ξεκάθαρο ότι επιστρέφομαι σε πιο φυσιολογικά επίπεδα καθώς περνά ο χρόνος.

Η Στοκχόλμη κτυπήθηκε πολύ σκληρά και όπως φαίνεται και στο γράφημα υπάρχει μία έκρηξη του αριθμού των νεκρών μέχρι τη 19η βδομάδα.

Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γιατί ο αριθμός των νεκρών δεν είναι ακόμη υψηλότερος. Αρχικά οι Σουηδοί ακολουθήσαν τις συμβουλές των αρχών και έπλεναν πολύ συχνά τα χέρια τους ενώ ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ πιο ήπιος και τελείωσε σχεδόν 7 βδομάδες νωρίτερα σε σχέση με άλλες χρονιές.

Αυτό όμως που δεν καταγράφεται στα στατιστικά είναι η τεράστια πίεση που δέχθηκε το δημόσιο σύστημα υγείας. Αν το σύστημα υγείας είχε καταρρεύσεις, ο αριθμός των νεκρών θα ήταν πάρα πολύ υψηλότερος. Γι’ αυτό είναι και πολύ σημαντική η ισοπέδωση της καμπύλης, δηλαδή, να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των σοβαρά άρρωστων ώστε το σύστημα υγείας να μην υπερφορτωθεί.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ