«Δεν θα έχουμε για πολύ καιρό Σαμαρά… Η ήττα πιθανόν να φέρει και αλλαγή αρχηγού στη Ν.Δ. Και η Ντόρα μπορεί να είναι αυτή. Είναι και Χανιώτισσα και δεν μπορώ να πω όχι…»
Τι σημαίνει μετριοπαθής οικονομολόγος; Εάν είναι δεξιός, σημαίνει ότι δεν παίρνει το σπίτι σου, αλλά μόνον το εξοχικό. Εάν όμως είναι αριστερός, δεν ξέρουμε τι σημαίνει.
Πρέπει να το δοκιμάσουμε. Αφού όμως φαρμακωθήκαμε, τι χάνουμε από το άγνωστο μενού; Ο Γιώργος Σταθάκης είναι ένας κεiνσιανός της Αριστεράς, πιστεύει δηλαδή ότι δεν βγαίνεις από την κρίση εάν δεν χρησιμοποιήσεις τις δημόσιες επενδύσεις.
– Πώς σας φαίνεται η Βουλή; Καφενείο;
«Είναι όπως κάποιες πλευρές της χώρας. Συζητάμε γενικώς. Με καβγάδες. Ο πρωθυπουργός μάλιστα εμφανίστηκε σαν μάγκας, στο στιλ, “ξέρεις ποιος είμαι εγώ;”. Εχει το γούστο του. Αλλά ποιος παίρνει τις αποφάσεις;».
– Ο Τόμσεν. Η διάσταση κυβέρνησης – τρόικας υπάρχει ή είναι δήθεν;
«Είναι μικρότερη απ’ ό,τι δείχνει. Για τα μέτρα του 2013 θα τα βρουν. Για το 2014 τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, διότι είναι το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό, μαζί με το Ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του προϋπολογισμού».
Σαμαράς μέχρι Απρίλιο…
– Αρα, τώρα θα περάσουν τα μέτρα…
«Σίγουρα. Ο φόρος ακινήτων και οι αμυντικές βιομηχανίες θα ψηφιστούν».
– Δεν θα φέρουν αντίσταση οι επαναστάτες του ΠΑΣΟΚ;
«Οχι».
– Αρα, ώς τον Απρίλιο θα ‘χουμε Σαμαρά σίγουρα.
«Ναι. Αλλά δεν θα ‘χουμε για πολύ καιρό Σαμαρά μετά τον Μάιο…».
– Δηλαδή, δεν θα αντέξει η κυβέρνηση έπειτα από ήττα στις ευρωεκλογές; Αφού συνεχίζει να έχει πλειοψηφία, τι θα την εμποδίσει;
«Δεν θα αντέξει να περάσει και από τα νέα διορθωτικά μέτρα και από την εκλογική συντριβή στις ευρωεκλογές».
– Συμφέρει όμως τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό; Δεν είναι καλύτερα να αφήσει τον Σαμαρά να πάρει τα μέτρα και να έρθει χαλαρά στην εξουσία μετά;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει την κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή. Μόλις οι συνθήκες το επιβάλουν. Δεν επιλέγουμε εμείς πότε θα έρθουμε στην κυβέρνηση. Και αύριο το πρωί είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε!».
– Εξάλλου, μπορεί να γίνει και ατύχημα με τη φάμπρικα της αποστασίας που ανοίξατε!
«Δεν υπάρχει ρήτρα αποστασίας στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Ο όρος αναφέρεται στην ανατροπή από τα Ανάκτορα της παντοδύναμης κυβέρνησης Παπανδρέου, το 1965. Τι σχέση έχει αυτό με σήμερα; Σήμερα, ο βουλευτής βλέπει την κυβέρνηση να μην πράττει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε».
Η σωτηρία του Σαμαρά
– Υπάρχει περίπτωση να αλλάξουμε πρωθυπουργό και να φέρουμε έναν νέο Παπαδήμο;
«Οχι. Η παρούσα κυβέρνηση προέκυψε από τις εκλογές. Η Βουλή δεν έχει την πολιτική δυνατότητα να αλλάξει πρωθυπουργό. Πρέπει υποχρεωτικά να πάμε σε εκλογές».
– Υπάρχει η αίσθηση ότι η Γερμανία προτάσσει την πιστή εφαρμογή του προγράμματος και όχι τη διάσωση της κυβέρνησης Σαμαρά. Είναι σωστή;
«Υπάρχει αυτή η αίσθηση, ότι τους ενδιαφέρει το πρόγραμμα και όχι αν θα σωθεί ο Σαμαράς. Αλλά δεν μπορούν να αδιαφορήσουν εντελώς για τον Σαμαρά προς το παρόν, διότι το 2014 έχουν να λύσουν περίπλοκα ζητήματα μέσα στην Ευρωζώνη. Αρα, θα τον στηρίξουν πολιτικά ώς τον Απρίλιο τουλάχιστον. Το είδαμε αυτό και στην πρόσφατη συνάντηση».
– Τι σημαίνει ακριβώς πολιτική στήριξη του Σαμαρά από τη Μέρκελ;
«Σημαίνει μια χαλάρωση του προγράμματος και πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους την άνοιξη».
– Αυτό δεν θα δυσκολέψει τον ΣΥΡΙΖΑ;
«Θα επενδύσει σ’ αυτό η κυβέρνηση, αλλά η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια προοπτική μη αναστρέψιμη πλέον. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν θα κριθεί από τα μέτρα της τελευταίας στιγμής. Θα κριθεί συνολικά. Η πολιτική μετατόπιση προς τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συντελεστεί».
– Το επιχείρημα ότι θα πάτε να διαπραγματευτείτε με τη Μέρκελ είναι ασθενές. Πήγε και η Κύπρος…
«Η διαπραγμάτευση θα γίνει. Και θα πετύχει. Διότι θα στηρίζεται σε μια νωπή λαϊκή εντολή και θα βλέπει τα ερείπια ενός αποτυχημένου προγράμματος. Το χρέος στο 170%, την ύφεση, την ανεργία και την αποτυχία σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Αρα, το πεδίο της διαπραγμάτευσης υπάρχει, εφ’ όσον και το πρόγραμμα χρηματοδότησης τελειώνει».
– Και εάν αυτοί διακόψουν τις συζητήσεις και μας οδηγήσουν εκτός ευρώ; Ηδη το λένε πολλοί σύμβουλοι της Μέρκελ.
«Είναι ακραίο ενδεχόμενο, διότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Και επίσης θα έχουν ένα δεύτερο κόστος για τη μετάβαση στη δραχμή, που κι αυτή θέλει χρήματα… ».
Η έξοδος στοιχίζει…
– Επομένως, μπορεί να είναι συμφωνημένη έξοδος, “σου δίνω τόσα και φεύγεις”…
«Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγράψουν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Το οποίο με την πρώτη υποτίμηση θα εκτιναχθεί στο 250%. Επομένως, το κόστος εξόδου της Ελλάδας είναι δυσανάλογα μεγάλο. Αντίθετα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ μας μπορεί να είναι ωφέλιμες για όλους».
– Εάν αύριο η Ελλάδα αρνηθεί το χρέος και διακόψει κάθε συζήτηση, τι γίνεται; Αυτοί έχουν διασφαλίσεις, εμείς όμως έχουμε την κυρίαρχη βούληση του κράτους, που δεν μπορεί να περιοριστεί.
«Δώσατε και την απάντηση. Οι διασφαλίσεις σε μερικές κατηγορίες δανείου, με το αγγλικό Δίκαιο, δεν είναι παρά διασφαλίσεις διεκδίκησης εκ μέρους των πιστωτών. Δεν διασφαλίζεται καθόλου η αποπληρωμή, ειδικά εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή».
Χρέος και κράτος
– Αρα;
«Αρα, αυτό θα οδηγήσει σε δικαστικούς αγώνες μακροχρόνιους -όπως γίνεται τώρα με την Ισλανδία-, οι οποίοι συνήθως καταλήγουν σε κάποιο συμβιβασμό».
– Συνεπώς, δεν έχουν καμία πραγματική διασφάλιση αποπληρωμής.
«Καμία. Διότι το κράτος δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενός ιδιώτη που χρωστάει. Κανένας δεν μπορεί να εισπράξει δεκάρα, εάν δεν συμφωνήσει η κρατική εξουσία. Ακόμη και αν έχει όλες τις υποθήκες του κόσμου».
– Στο πανεπιστήμιο μάς έμαθαν ότι το πλεόνασμα εμποδίζει την επένδυση και πως ανάπτυξη σημαίνει ταυτόχρονα έλλειμμα. Καλά θυμάμαι; Και γιατί πανηγυρίζουμε για το πλεόνασμα;
«Καλά θυμάστε. Αυτό λέει η οικονομική επιστήμη…».
– Ακολουθήσαμε τη βίαιη προσαρμογή, όπως ακριβώς ο Στάλιν τη βίαιη εκβιομηχάνιση…
«Νομίζω ότι εδώ ο νεοφιλελευθερισμός αποδεικνύει την εκλεκτική του συγγένεια με το σταλινισμό. Αλλοι είναι οι σταλινικοί, όχι εμείς».
– Λέτε να αλλάξει αρχηγό η Ν.Δ. εάν χάσει τις εκλογές;
«Η ήττα θα είναι συντριπτική και πιθανόν να φέρει και αλλαγή αρχηγού».
– Λέτε να επανέλθει ο Καραμανλής;
«Δεν νομίζω. Ούτε και ο Γιώργος. Ενας καραμανλικός αρχηγός ίσως…».
– Να σας δώσω τρία ονόματα να μου διαλέξετε κάποιον;
«Ναι».
– Αβραμόπουλος, Κεφαλογιάννη…
«Αβραμόπουλος, το άλλο θα είναι έκπληξη…».
– Ντόρα;
«Και η Ντόρα μπορεί. Είναι και Χανιώτισσα και δεν μπορώ να πω όχι. Αλλά δεν είμαι και προφήτης…».
Πηγή: enet