10.8 C
Chania
Wednesday, January 15, 2025

Ο «γολγοθάς» της Αρετής και χιλιάδων Αμερικανών με τις ασφαλιστικές εταιρείες – Ασθενείς στον αέρα γιατί δεν τους καλύπτουν θεραπείες

Ημερομηνία:

Η Αρετή Τσουκαλά, κόρη του Λευτέρη Τσουκαλά, καθηγητή Πυρηνικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο Purdue των ΗΠΑ, διαγνώστηκε με λευχαιμία πριν από τρία χρόνια, σε ηλικία μόλις 23 ετών. Γρήγορα διαπίστωσε ότι εκτός από τη μάχη για τη ζωή της έπρεπε να παλέψει και με την ασφαλιστική της εταιρεία για να καλυφθούν τα υπέρογκα έξοδα για την αγωγή της. Παρότι είχε ένα καλό ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας η ασφαλιστική απαιτούσε 13.000 δολάρια το μήνα για να καλύψει ένα από τα φάρμακα της χημειοθεραπείας της.

Η 26χρονη, σήμερα, Αρετή, είναι μία από τους περίπου 200 αναγνώστες του  CNN που μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους με τις ασφαλιστικές υγείας στις ΗΠΑ, αμέσως μετά τη δολοφονία του   Μπράιαν Τόμσον, του CEO της ασφαλιστικής εταιρείας UnitedHealthcare, την περασμένη εβδομάδα στο Μανχάταν.

Η δολοφονία έφερε ξανά στο προσκήνιο το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη οι εταιρείες, ακόμη και σε θεωρούμενα «καλά» προγράμματα,  αρνούνται να καταβάλουν το (συχνά πολύ υψηλό) κόστος και αφήνουν τους ασθενείς να παλεύουν με τα χρέη. Πολλές φορές, μάλιστα, αυτή η μάχη γίνεται εμπόδιο στη θεραπεία τους.

Η Αρετή Τσουκαλά όπως περιγράφει η ίδια στο  CNN, ανακάλυψε ότι η ασφαλιστική εταιρεία απαιτούσε το ποσό των 13.000 δολαρίων το μήνα (περίπου 12.400 ευρώ) για την κάλυψη του φαρμάκου που είχε ανάγκη για τη θεραπεία της:

Το κόστος ήταν δυσβάσταχτο για την Αρετή,  που μόλις είχε τελειώσει τις σπουδές της. Αναγκάστηκε για τον λόγο αυτό να καθυστερήσει τη θεραπεία για ένα τρίμηνο πριν τελικά αποκτήσει το φάρμακο με τη βοήθεια της φαρμακευτικής εταιρείας που το παράγει.

Όπως λέει στο αμερικανικό δίκτυο, «κανένας δεν πρέπει να δίνει μάχη ταυτόχρονα και με τον καρκίνο και με τις ασφαλιστικές. Είναι πολύ σκληρό σύστημα. Ζούμε σε μια χώρα όπου τους ανθρώπους πραγματικά του κλωτσούν όταν είναι στην πιο αδύναμη φάση τους και πιο ευάλωτοι, σωματικά και συναισθηματικά».

Σήμερα η Αρετή Τσουκαλά είναι πλέον καλύτερα – ο καρκίνος έχει υποχωρήσει – αλλά δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε και η τελευταία ασθενής στις ΗΠΑ που δίνει αυτή τη διπλή μάχη.

Το πρόβλημα ήλθε τραγικά στο φως μετά τη δολοφονία του Μπράιαν Τόμσον. Ο Λουίτζι Μαντζιόνε, που συνελήφθη για τη δολοφονία, είχε και ο ίδιος μια μάλλον κακή εικόνα για το σύστημα, σε πολύ μεγάλο βαθμό διαμορφωμένη από προσωπικές εμπειρίες, καθώς είχε υποβληθεί σε επεμβάσεις στη μέση του.

Οι αναγνώστες τους CNN που επικοινώνησαν με το δίκτυο για να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους μιλούν για καθυστερήσεις, άρνηση στην καταβολή ποσών, ανεξήγητες χρεώσεις, υψηλό κόστος και ταλαιπωρία να να βρουν το δίκιο τους. (Είχαν πάντως και αρκετές θετικές εμπειρίες).

Η πλειονότητα των Αμερικανών, αναφέρει το CNN, είχε να αντιμετωπίσει τουλάχιστον ένα πρόβλημα με την ασφάλιση υγείας τον τελευταίο χρόνο, έδειξε έρευνα του 2023. Παρά ταύτα, οκτώ στους δέκα κρίνουν την ασφάλισή τους ως «τέλεια» ή «καλή», έδειξε η ίδια έρευνα.

Πολλοί είναι όσοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουν τη θεραπεία που τους συστήνουν οι γιατροί αλλά δεν καλύπτει η ασφαλιστική ακόμη και αν τους αφήσει τεράστια χρέη. Περίπου το 41% των Αμερικανών, σε έρευνα του 2022, είχε χρέη από ιατρικές ή οδοντιατρικές θεραπείες. Συνολικά το «βουνό» του ιατρικού χρέους φτάνει τα 220 δισ. δολάρια, σχεδόν όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας.

Μία 70χρονη γυναίκα, έπειτα από επέμβαση στη μέση, χρειάστηκε νοσηλεία σε κέντρο αποκατάστασης, γιατί δεν θα ήταν ασφαλές να είναι μόνη στο σπίτι. Στην πορεία διαπίστωσε η ασφαλιστική ότι δεν θα πληρώσει. Το αποτέλεσμα: η γυναίκα έμεινε με χρέος 14.000 δολαρίων που δεν μπορεί να καταβάλει παρά το ότι πλήρωνε καλό ασφαλιστικό πρόγραμμα. Σκέφτεται πλέον να δηλώσει πτώχευση αν και η εταιρεία, όπως λέει, βγάζει εκατομμύρια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ασφαλιστικές με τη στάση τους παίζουν ακόμη και με τη ζωή των πελατών τους.

Ο 43χρονος Ίσσακ Ρόζεμπλουμ λέει στο CNN ότι η ασφαλιστική δεν εγκρίνει μια μαγνητική στους πνεύμονες για να διαπιστώσει αν είναι όντως καρκίνος κάποια ύποπτα ευρήματα που έδειξε ακτινογραφία για σκωληκοειδίτιδα. Θα ζητήσει επανεξέταση της απόφασης, λέει, αλλά δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει κάτι.

«Πρέπει να κάνω αιμόπτυση, να φτάσει ο καρκίνος σε στάδιο 3 για να κινηθεί η ασφαλιστική αλλά πλέον να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί;» ρωτά.

protothema.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανακοίνωση του Κινήματος Δημοκρατίας για την τραγωδία στη Σούδα

Το Κίνημα Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την τραγωδία...

Χρ. Μαρκογιαννάκης: «Ξεκάθαρες οι ευθύνες» αστυνομικών και συνοδηγού

O Χρήστος Μαρκογιαννάκης, δικηγόρος της οικογένειας του 22χρονου που έχασε...