10.8 C
Chania
Friday, December 27, 2024

Ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης ως αντι-Παράδειγμα

Ημερομηνία:

Γράφει ο Θανάσης Αλεξίου*

Κάπου στο μεσουράνημα του φιλελευθερισμού (δεκαετία του ΄80) αρχίζει το ξήλωμα των κεντρικών προνοιακών δομών. Το όλο εγχείρημα (του «λιγότερου κράτους») νομιμοποιείται μέσα από την ρητορική της αποκέντρωσης, της “αποσυλοποίησης” κ.ο.κ. Λίγο πιο πριν αρχίζει η αποκέντρωση της παραγωγής (μεταφορντισμός, υπεργολαβική εργασία κ.λπ.) για να χτυπηθεί ένα δυναμικό εργατικό κίνημα. Η διάλυση των ξενοδοχειακών υποδομών των νοσοκομείων στη Μ. Βρετανία, όπου οι «τρόφιμοι» πετάγονται στους δρόμους, διογκώνει το πρόβλημα των αστέγων (Homelets). Αυτοί αποτελούν το 1/4 των αστέγων του Λονδίνου. Στη χώρα μας το εγχείρημα, έρχεται με κάποια καθυστέρηση (κυρίως την περίοδο του εκσυγχρονισμού, δεκαετία του ΄90). Κάπου εκεί δομείται η «τοπική κοινωνία», ένα σύστημα με πολιτευτές, εργολάβους, τοπικούς καναλάρχες, βοηθούν λίγο και οι “συνδικαλιστές”, βοηθάει και ο τοπικός δεσπότης, και το πράμα κουμπώνει.

Εκεί λοιπόν που η «τοπική κοινωνία» γίνεται συνώνυμο της παρέας, όπου οι συγγενικές, φιλικές και κομματικές σχέσεις εμπλέκονται με συμφέροντα εργολάβων και τοπικών TV (τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ αναδιατάσσονται ενσωματώνοντας το βαθύ ΠΑΣΟΚ) έρχεται ο δήμαρχος Πατρέων και χαλάει τη πιάτσα. Εκεί που χρειάζονταν επιστημονικές έρευνες και μελέτες (οι περισσότερες χρηματοδοτούμενες από το ΕΣΠΑ) για να αποδειχτεί το αυτονόητο, -το ψωμί τους βγάζουν και οι επιστήμονες, όπως οι ταξιτζήδες κ.ά.-, αν οι άνεργοι, οι άποροι και οι υποσιτιζόμενοι μαθητές χρειάζεται να φάνε, όπως και να αναδειχτεί το βίωμα της πείνας («οι χορτάτοι μιλάνε για τους πεινασμένους» έγραφε ο Μπρεχτ), και οι εργολάβοι να αναλάβουν «εθνικό έργο» για την απορρόφηση κοινοτικών αλλά και εθνικών κονδυλίων έρχεται ο Πελετίδης, συνεχίζοντας την παράδοση των κομμουνιστών δημάρχων του μεσοπολέμου (Καβάλα, Σέρρες κ.ά.), και τους χαλάει τη δουλειά. Αντί να πάρει εργολάβους, για να υπάρξει, μεταξύ άλλων, και  ανατροφοδότηση των κυκλωμάτων, βάζει τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου να κάνουν τη δουλειά τους.

Αν τουλάχιστον η υπόθεση έμενε στην Πάτρα κάτι θα μπορούσε να γίνει (καμιά ΕΔΕ από το Υπουργείο Εσωτερικών, καμιά μήνυση από το Λιμενικό Ταμείο κ.ά.). Το κακό είναι ότι μπορεί να επεκταθεί και να λειτουργήσει ως παράδειγμα και για άλλους Δήμους. Επομένως κάτι πρέπει να γίνει. Εξάλλου αυτός ανακατεύεται και με άλλα πράγματα (βλ. πορεία για την ανεργία στην Αθήνα) και στενοχωρεί τις «εξουσίες μας» καθώς «θυμίζει οικεία κακά».

* Καθηγητής Κοινωνιολογίας/Πανεπιστήμιο Αιγαίου

atexnos.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...