12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Ο Δήμος Αποκορώνου ενώνει δυνάμεις με το Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια

Ημερομηνία:

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, προτείνει την ένταξη του Δήμου στο «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια». Η πρόταση θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη, 15 Οκτωβρίου.

Ο Δήμος Αποκορώνου, με την πλούσια ποτάμια κληρονομιά του, ιδιαίτερα του ποταμού Κοιλιάρη, αναγνωρίζει τη σημασία της συνεργασίας με άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις. Η συμμετοχή στο δίκτυο θα επιτρέψει στον Δήμο να ανταλλάξει εμπειρίες και τεχνογνωσία με άλλους δήμους, να αναπτύξει κοινές δράσεις για την προστασία και ανάδειξη των υδάτινων πόρων και να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.

Κεντρικά σημεία της πρότασης:

  • Ο Δήμος Αποκορώνου διαθέτει σημαντικούς ποταμούς, όπως ο Κοιλιάρης, ο Μπούτακας, ο Αλμυρός και ο Δέλφνας, οι οποίοι αποτελούν σημαντικά οικοσυστήματα.
  • Η συμμετοχή στο δίκτυο θα επιτρέψει την ανταλλαγή εμπειριών και την ανάπτυξη κοινών δράσεων για την προστασία και ανάδειξη των ποταμών.
  • Η συνεργασία με άλλους δήμους θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων που αφορούν την προστασία των ποταμών.
  • Η προστασία των ποταμών συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του τουρισμού και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Η πρόταση του Δημάρχου Αποκορώνου για ένταξη στο «Ελληνικό Δίκτυο Δήμων με Ποτάμια» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προστασία και ανάδειξη των υδάτινων πόρων του Δήμου. Η συνεργασία με άλλους δήμους θα συμβάλει στην επίτευξη κοινών στόχων και στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές.

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση του Δήμου Αποκορώνου αναφέρονται τα εξής:

Ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης ζητά από το δημοτικό συμβούλιο, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη15 Οκτωβρίου, να εγκρίνει τη συμμετοχή του Δήμου Αποκορώνου ως ισότιμου μέλους στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την επωνυμία: «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ με ΠΟΤΑΜΙΑ», σύμφωνα με το  Καταστατικό της εν λόγω εταιρίας.Στην εισήγησή του θέματος ο Δήμαρχος αναφέρει ότι ο Δήμος Αποκορώνου αποτελεί μια από τις πιο γόνιμες περιοχές της Κρήτης και ο λόγος είναι τα πολλά του ποτάμια, από τα οποία ο Ποταμός Κοιλιάρης είναι ο πιο σημαντικός .

Ο ποταμός Κοιλιάρης πηγάζει από τις κορυφές των Λευκών Ορέων και η κυριότερη πηγή τροφοδοσίας του είναι η πηγή του Στύλου. Το συνολικό μήκος του δικτύου του ποταμού είναι 36 χλμ και εκβάλουν σε αυτόν τέσσερεις παραπόταμοι. Ο Κεραμιώτης και η Αναβρετή οι οποίοι ξεραίνονται κατά τη θερινή περίοδο και ο Μυλαύλακας και ο Μανταμάς οι οποίοι έχουν νερό όλο το χρόνο.

Ο Κοιλιάρης διασχίζει τον εύφορο κάμπο της Δημοτικής Ενότητας Αρμένων και είναι ο μοναδικός ποταμός στην Κρήτη με συνεχή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το συνολικό μήκος του ποταμού από το Στύλο μέχρι την εκβολή του στην τοποθεσία «Κυανή Ακτή» στις Καλύβες είναι περί τα 5 χλμ και αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό σε ροή νερού στην Κρήτη.

Στην καθημερινότητα, η αξιοποίηση του ποταμού Κοιλιάρη γίνεται με την άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, μέσα από ένα δίκτυο καναλιών τα οποία συνδέονται με τον ποταμό.

Ο Δήμος Αποκορώνου με μια σειρά από παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας και με την προγραμματική σύμβαση που έχει συνάψει με το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πολυτεχνείο Κρήτης, την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και άλλους φορείς, στοχεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταμού Κοιλιάρη στο σύνολό του, μεταξύ των οποίων  του παλιού παρόχθιου μονοπατιού και των μνημείων που υπάρχουν στις όχθες του.

Τον Δήμο Αποκορώνου διασχίζουν, εκτός από τον ποταμό Κοιλιάρη και άλλοι ποταμοί όπως ο ποταμός Μπούτακας, ο Αλμυρός, ο Δέλφινας, ο Ξυδάς κ.α. .

Ενδεικτικά:

Ο ποταμός Μπούτακας (ή Βρυσσανός όπως είναι γνωστός) πηγάζει από τα νερά των Λευκών Ορέων και διασχίζει όλη σχεδόν την επαρχία Αποκορώνου. Διασχίζοντας το χωριό Βρύσες, όπου υπάρχουν και άλλες μεγάλες πηγές, ο Μπούτακας αναμειγνύεται με το αλμυρό νερό μέσα από μία υπόγεια είσοδο (υφάλμυρο) και εκβάλει στον ποταμό Αλμυρό της Γεωργιούπολης. Η λίμνη και το ποτάμι του Αλμυρού στην περιοχή της Γεωργιούπολης αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της δυτικής Κρήτης.

Η λίμνη είναι φυσική και τροφοδοτείται από πηγές που μεταφέρουν νερό από τα Λευκά Όρη. Η όχθη έχει διαμορφωθεί για τη λειτουργία μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού ισχύος 300kW, ο οποίος λειτουργεί από το 1956. Μετά τη λίμνη ο ποταμός συνεχίζει την σύντομη πορεία του ως τη θάλασσα .

Η εκβολή του ποταμού Δέλφινα βρίσκεται περίπου 2,2 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά από τα Δράμια, στο δήμο Αποκορώνου.  Πρόκειται για ένα ποτάμι που έχει εποχική ροή αλλά διατηρεί νερό στην εκβολή του καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Στο παρελθόν καταλάμβανε πολύ μεγαλύτερη έκταση, Τον υγρότοπο διασχίσει η εθνική οδός Ηρακλείου-Χανίων.Ο υγρότοπος βρίσκεται εντός των ορίων Ειδικής Ζώνης Διατήρησης (GR4340010) ενώ τμήμα του προστατεύεται και από το Προεδρικό Διάταγμα των μικρών νησιωτικών υγρότοπων (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012). Επίσης συμπεριλαμβάνεται στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του Δήμου Γεωργιούπολης (ΦΕΚ 19/ΑΑΠ/2009), στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Γεωργιούπολης (ΦΕΚ 211/Δ/1990) ενώ βρίσκεται και εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Πορτόλου και συν. 2009).

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ.Κουκιανάκης αναφέρει ότι οι ποταμοί του Δήμου Αποκορώνου από μόνοι τους  δημιουργούν μεγάλα υδάτινα οικοσυστήματα  καθώς σε όλη τους τη διαδρομή, δημιουργείται πλούσια χλωρίδα και πανίδα με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. Δυστυχώς όμως , χρειάζονται προστασία α) από τις μολύνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και β) από πλημμυρικά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά καιρούς στον Δήμο με αποτέλεσμα την υπερχείλιση και την καταστροφή παρακείμενων υποδομών και καλλιεργειών.

Είναι επομένως κρίσιμης σημασίας για τον Δήμο Αποκορώνου η συμμετοχή στην Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία με την επωνυμία: “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΜΕ ΠΟΤΑΜΙΑ”. Στο Δίκτυο συμμετέχουν σήμερα ως ισότιμα μέλη 35 ελληνικοί Δήμοι που  έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι διαρρέονται από ποτάμια, μεγαλύτερα ή μικρότερα.

Ο βασικός σκοπός του Δικτύου σύμφωνα με το καταστατικό του είναι η συνεργασία των μελών του προκειμένου να αντιμετωπισθούν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να επιτευχθεί η οικονομική ανάπτυξη των δήμων – μελών, με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινών δράσεων και στρατηγικών. Η εταιρεία είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο επίτευξης του σκοπού πρέπει: Να λειτουργήσει ως πρόσκληση – πρόκληση, ως καταλύτης, ως συντελεστής για την ανάπτυξη μιας αυξητικής συνεργασίας μεταξύ φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργώντας όργανα, λειτουργίες και υπηρεσίες που θα το εξυπηρετούν διαρκώς με στόχο:

  1. Η συνεργασία των μελών του δικτύου για την περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση των ποτάμιων οικοσυστημάτων, για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων που αφορούν, τη μόλυνση των υδάτων, την ποιότητα των υδάτων, την επάρκεια των υδάτων, τη χλωρίδα και την πανίδα των υδάτων.
  2. Η συνεργασία για την οικονομική ανάπτυξη των μελών του μέσα από την τουριστική, πολιτιστική και ενεργειακή αξιοποίηση των ποταμών τους.
  3. Η συμμετοχή σε ανάλογα ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων στην κοινή ευρωπαϊκή εκστρατεία για πόλεις πιο ανθρώπινες και πιο πολιτισμένες με επίκεντρο τον άνθρωπο και έμφαση στην αειφορία.
  4. Η δρομολόγηση διαδικασιών που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των , πολλών στους σχεδιασμούς και θα τους κάνουν πιο υπεύθυνους απέναντι στα προβλήματα της ελληνικής πόλης.
  5. Η συμμετοχή στη χάραξη και υποστήριξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών για το υδάτινο περιβάλλον με ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας, με διοργάνωση συνεδρίων και εκδόσεις σχετικού υλικού.
  6. Η διάδοση κάθε σχετικής πληροφορίας και γνώσης με διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων, δημόσιων συζητήσεων, έκδοση εντύπων, ηλεκτρονική αποστολή υλικού κλπ.
  7. Η υποστήριξη των αμοιβαίων συμφερόντων των μελών στο πλαίσιο των συζητήσεων με δημόσιους φορείς για θέματα σχετικά με τους σκοπούς της εταιρείας.
  8. Η συνεχή αξιολόγηση των πολιτικών για την προστασία και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, καταγραφή των αποτελεσμάτων τους και κοινοποίηση τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  9. Η προώθηση έργων βελτίωσης και επέκτασης των υποδομών και των διαμορφώσεων για τον πεζό και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  10. Η συγκέντρωση πόρων με την άσκηση και εμπορικών δραστηριοτήτων (π.χ. έκδοση και πώληση βιβλίων) υπό τον όρο ότι τα έσοδα θα διατίθενται αποκλειστικά για την προώθηση των παραπάνω στόχων.
  11. Η συνεργασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής και τη μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα.

Οι συμμετέχοντες Δήμοι δεσμεύονται: Να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την

εφαρμογή των αποφάσεων του Ο.Η.Ε., για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά των

υδάτινων πόρων στα όρια του Δήμου. Να καταστήσουν την προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων στοιχείο της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής τους δραστηριότητας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...