«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία κυβερνητικών και κομματικών στελεχών στη Νέα Δημοκρατία μετά τις παραιτήσεις του εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του αρχηγού της ΕΥΠ κ. Κοντολέων για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι διάχυτος ο φόβος ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να αποτελέσει τη θρυαλλίδα ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων, ακόμα και πρόωρες εκλογές.
«Κόλαση του Δάντη» χαρακτηρίζει κορυφαίος υπουργός τις εξελίξεις, ενώ άλλος συνάδελφός του εκτιμά ότι έχει χαθεί η μπάλα και εκφράζει έντονο προβληματισμό για το μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η υπόθεση, με δεδομένο ότι πρόκειται για την πρώτη ιστορία που «ακουμπάει» όχι μόνο το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και τον ίδιον τον κ. Μητσοτάκη.
Στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια παρακολουθούν με διάχυτη αμηχανία την κοινή γραμμή που φαίνεται να ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις εξελίξεις και φοβούνται ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να ανατρέψει τις ισχύουσες πολιτικές ισορροπίες, καταρρίπτοντας τις μέχρι σήμερα βεβαιότητες για την επόμενη μέρα των πρώτων εκλογών με απλή αναλογική. «Μετά από όλα αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει η ίδια βεβαιότητα και για μια πιθανή συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ», λένε χαρακτηριστικά.
Οπως είναι φυσικό, το μεγαλύτερο ερωτηματικό είναι αν υπάρχουν κι άλλες «ουρές» σε αυτή την υπόθεση που προκαλεί τη μεγαλύτερη κρίση από τη συγκρότηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το σίγουρο είναι ότι το στενό επιτελείο δεν αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, καθώς εδώ και μέρες υπήρχε μεγάλη νευρικότητα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού μετά τη δύσκολη απόφαση για αποδοχή της παραίτησης του πιο στενού και έμπιστου συνεργάτη του και κατά κοινή ομολογία του ανθρώπου που ήταν εξ αρχής για τα δύσκολα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν να ορίσει τον αντικαταστάτη του στο πρόσωπο του κ. Γιάννη Μπρατάκου, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του ΕΒΕΑ για να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή.
Μέσα στο κλίμα της διάχυτης αμηχανίας που προκαλούν οι εξελίξεις, αρχίζει και σχηματοποιείται ως κυρίαρχη η εκτίμηση ότι μόνη πιθανή διέξοδος θα είναι η προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατό. Κορυφαίοι υπουργοί και έμπειρα κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι υπό τις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται, θα είναι ίσως η πλέον ορθή επιλογή. «Είμαστε στις παραμονές της εξόδου του καλοκαιριού. Αν στην αιχμή της επικαιρότητας παραμείνει η υπόθεση των υποκλοπών και το φθινόπωρο, τότε τίποτα από ό,τι λέγαμε πιθανότατα δεν θα ισχύει», λένε υπουργοί.
Εσχάτως ακούγεται και ένα δεύτερο σενάριο, αυτό της προσπάθειας διαφυγής δια ενός ευρύτατου ανασχηματισμού, μετά το 15αύγουστο και πριν τη ΔΕΘ. Πολλοί, ωστόσο, αμφιβάλουν σοβαρά αν μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να εκτονώσει έστω μερικώς τα πράγματα.