Δελτίο τύπου έστειλε το Ποτάμι σχετικά με την επίσκεψη Σταύρου Θεοδωράκη στην Παλιόχωρα και την εκδήλωση – συζήτηση με πολίτες που πραγματοποιήθηκε εκεί:
«Η χώρα θέλει στο τιμόνι 20 αποφασισμένους ανθρώπους που να έχουν εμπειρία ζωής. Ειδήμονες στους τομείς τους. Να βάλουν μπροστά ένα σχέδιο που να εκφράζει τη δημιουργική Ελλάδα και να πέσουν με τα μούτρα στη δουλειά. Αντί γι’ αυτό ο κ.Τσίπρας θέλει να έχει δίπλα του κομματικά στελέχη και υπάκουους συνομιλητές. Δεν μπορεί όμως ένας ηθοποιός να λύσει το ασφαλιστικό, όση καλή διάθεση κι αν υπάρχει. Δεν μπορεί μια δικηγόρος μεταναστών να λύσει το μεταναστευτικό και βλέπουμε τα αποτελέσματα της ανικανότητάς της».
Αυτή ήταν η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στα αγωνιώδη ερωτήματα κατοίκων της Παλαιόχωρας Χανίων για την «κυβερνητική ασάφεια» που ταλαιπωρεί τη χώρα.
Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης και απαντώντας σε ερωτήσεις τοπικών παραγωγών – πολλοί εκ των οποίων εξάγουν φρούτα και κηπευτικά στο εξωτερικό και τους έχει δέσει τα χέρια η αβεβαιότητα – για το πότε θα αποφασίσει ο κ.Τσίπρας αν θα έχουμε εκλογές, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε:
«Ο Πρωθυπουργός ακολουθεί ένα παλαιοκομματικό τρόπο διακυβέρνησης: “Μην αποφασίζεις τίποτα πριν φτάσουν τα πράγματα στο απόλυτο αδιέξοδο’’. Εξουθενώνει τους Έλληνες, την αγορά, την κοινωνία και μετά, ότι απόφαση και να πάρει, ηχεί ως ανακούφιση. Το ίδιο έκανε με την διαπραγμάτευση. Έφτασε ο κόσμος να λέει “ας πάρει μια απόφαση έστω και κακή”. Το ίδιο κάνει τώρα με την ψήφο εμπιστοσύνης ή τις πρόωρες εκλογές. Παίζει με τα νεύρα όλων. Και κυρίως με τα νεύρα αυτών που παράγουν και αυτών που αγωνιούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους που έχουν κατεβάσει ρολά. Όλοι σήμερα λένε “ας γίνει κάτι επιτέλους, ας τελειώνει η αβεβαιότητα’’. Έτσι όταν κάποια στιγμή ο πρωθυπουργός πει “εκλογές”, τότε όλοι θα πουν “δεν είναι η σωστή απόφαση αλλά ας τελειώνουμε’’.
Στα ερωτήματα για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε:
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να παρακαλάει για δανεικά αν δεν δώσουμε σημασία στους ανθρώπους που παράγουν, στους ανθρώπους που βασανίζονται στην ελληνική περιφέρεια. Αλλά αυτή η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για τα δικά της παιδιά, του δημοσίου και των κομματικών μηχανισμών. Η πατρίδα έχει μεγάλες δυνάμεις: Πρώτα είναι ο τουρισμός. Τουρισμός δεν είναι μόνο τα “Rooms to let”. Yπάρχει ο γαστρονομικός τουρισμός, ο ιατρικός, ο περιπατητικός, ο θρησκευτικός. Αλλά για όλα αυτά χρειάζονται σχέδια, όχι ευχές. Μετά είναι η παραγωγή. Δεν είναι δυνατόν στην Αθήνα το 40% της ντομάτας να είναι εισαγόμενη. Τα χοιρινά που τρώμε να είναι όλα σχεδόν εισαγόμενα. Πρέπει να ανοίξουμε τα δάση στους κτηνοτρόφους. Με αυτή την γη, με αυτό τον ήλιο, με αυτό το νερό μπορούμε να γίνουμε το μποστάνι και το κελάρι της Ευρώπης. Να εξάγουμε επώνυμα προϊόντα και να μην δίνουμε χύμα το λάδι μας στην Ιταλία. Μετά είναι η παιδεία και η καινοτομία. Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον μύθο της, τον Όμηρο, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα και να γίνει σε συνεργασία με τα μεγάλα πανεπιστήμια του κόσμου, το εκπαιδευτικό κέντρο καινοτομίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αλλά αντί γι’ αυτό οι ιδεοληψίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κλείνουν τα πρότυπα σχολεία και πολλαπλασιάζουν τους αιώνιες φοιτητές».
Πολλά ερωτήματα ήταν για το μεταναστευτικό (άλλωστε η Νότια Κρήτη δέχεται συχνά κύματα μεταναστών προερχόμενα από τη Βόρεια Αφρική). «Εδώ η κυβέρνηση εγκληματεί» είπε χωρίς περιστροφές ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Πριν κυβερνήσουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, 9 μετανάστες πήγαιναν στην Ιταλία και 1 στην Ελλάδα. Σήμερα, 10 πηγαίνουν προς την Ιταλία και 15 προς την Ελλάδα. Υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λάτρεις της θεωρίας των ανοιχτών συνόρων, κάλεσαν με τον τρόπο τους και την ρητορική τους, τους παράνομους διακινητές να στρέψουν τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά». Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τις συγκεκριμένες προτάσεις του Κινήματος επί του θέματος επισημαίνοντας ότι «οι υπουργοί του Τσίπρα δεν είναι ικανοί να συνεργασθούν ούτε με την ΕΕ, ούτε καν με τον ΟΗΕ που απεγνωσμένα ζητά κάποιον σε αυτή την κυβέρνηση για να συνεννοηθεί».
Ερωτώμενος για το μένος που δείχνουν τα επαγγελματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για το Ποτάμι και για τον ίδιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι τους δικαιολογεί: «Αντιλαμβάνονται ότι η δική μας επιτυχία θα σημάνει το τέλος της κυριαρχίας των κομματικών μηχανισμών». Πολλοί τον ρώτησαν γιατί δεν διαψεύδει συνεχώς τα ψέματα που κυκλοφορούν για το Ποτάμι. «Γιατί εμείς έχουμε σοβαρότερες δουλειές να κάνουμε» είπε και πρόσθεσε: «Οι δικοί τους μηχανισμοί όλα αυτά τα χρόνια μόνο ψέματα κατασκεύαζαν, καμία λύση. Και όντως οι υπάλληλοι τους ήταν πολύ παραγωγικοί σε ό,τι αφορά το Ποτάμι. Αυτοί έδιναν προεκλογικά τις συνεντεύξεις δυο δυο στις εφημερίδες των “διαπλεκόμενων εκδοτών’’, εμείς είχαμε μόνο ταπεινά μονόστηλα, αλλά … κατά βάθος εμάς υποστήριζαν οι εκδότες. Πείτε τους να ανοίξουν ακόμη και σήμερα τις εφημερίδες και μετά να σας πουν, ποιοι εκδότες υποστηρίζουν το Ποτάμι και ποιοι μιλάνε για τον νέο στρατηλάτη, τον νέο Μέγα Αλέξανδρο που θα σώσει την Ελλάδα. Στις εκλογές αυτοί ξοδέψανε εκατομμύρια και δεν έχουν δώσει λογαριασμό σε κανέναν και εμείς μόνο 392 χιλιάδες και έχουμε δώσει αναλυτικά όλα τα στοιχεία, από ποιους τα πήραμε και που τα ξοδέψαμε. Ταυτόχρονα συνεχίζουν να λένε ότι εγώ είμαι ανιψιός Πρωθυπουργού. Γελάει όλη η Κρήτη με τα ψώματα τους».
Η τελευταία αυτή κουβέντα του Σταύρου Θεοδωράκη έγινε δεκτή με γέλια και χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους, οι περισσότεροι εκ των οποίων γνωρίζουν καλά την οικογένειά του καθότι ο πατέρας του είναι από την Μάζα Σελίνου, κοντινό χωριό στην Παλαιόχωρα.
Παρόντες στην πολύωρη αυτή συζήτηση ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές των Χανίων του Ποταμιού Δάφνη Μανουσάκη, Γιώργος Μαρακάκης, Μανώλης Νικολούδης και Νίκη Φτυλικάκη, η Βουλευτής Β’ Αθήνας Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο υπεύθυνος Τομέα Ασφάλισης του Κινήματος Πλάτωνας Τήνιος, αντιδήμαρχοι και στελέχη τοπικών φορέων καθώς και ο Στέφανος Τραχανάς, διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.