Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε όλο τον κόσμο η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στο Reuters, η μεταφορά της πρεσβείας αναμένεται να διαρκέσει χρόνια.

Η ανακοίνωση του Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ αναμένεται να γίνει την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στη 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), μέσω διαγγέλματος από τον Λευκό Οίκο.

Παρά τις προειδοποιήσεις ηγετών της Μέσης Ανατολής, ο Τραμπ αποφάσισε να προχωρήσει σε μία κίνηση που ουδεμία σχέση έχει με την πολιτική που ακολουθεί η Ουάσινγκτον εδώ και δεκαετίες στην ταραγμένη αυτή περιοχή του πλανήτη.

Η Ιερουσαλήμ θεωρείται ως ιερή πόλη από μουσουλμάνους, χριστιανούς και εβραίους και θεωρείται πως με την αναγνώριση του Τραμπ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, θα προκληθούν αναταράξεις στην περιοχή.  Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι ζητούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ που είχε καταληφθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις το 1967 και στη συνέχεια προσαρτήθηκε για να γίνει η πρωτεύουσα του κράτους που οραματίζονται.

Ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούτ Αμπάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ντόναλντ Τραμπ τον προειδοποίησε για τις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Ωστόσο το αυτί του Αμερικανού προέδρου δεν φάνηκε να… ιδρώνει που στο διάγγελμα του αναμένεται να ταχθεί υπέρ της λύσης των δύο κρατών, σε περίπτωση που συμφωνούν οιΜαχμούτ Αμπάς και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Νετανιάχου πανηγυρίζει

Το Ισραήλ διευρύνει τους δεσμούς του με ολόκληρη τη Μέση Ανατολή αλλά όχι (και) με το Ιράν, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατηγορώντας τον μεγαλύτερο εχθρό της χώρας του ότι προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή. Η δήλωση Νετανιάχου ήρθε μετά τις έντονες αντιδράσεις του Ιράν στην απόφαση του Τραμπ.

Μιλώντας σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου είπε πως το Ισραήλ έχει σχέσεις «με σχεδόν κάθε ένα» από τα έθνη που δεν το αναγνωρίζουν επίσημα, λόγω της αυξανόμενης ανάγκης που έχουν για την εμπειρογνωμοσύνη του στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

«Βλέπετε αυτή τη χώρα με το κόκκινο; Παρεμπιπτόντως δεν βρίσκεται στον κατάλογο των διπλωματικών συμμάχων μας», είπε, δείχνοντας το Ιράν σε έναν χάρτη της περιοχής. Χαρακτήρισε το Ιράν «επιθετικό καθεστώς» που επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων και μια «χερσαία γέφυρα» μέσω των συμμάχων του στη Μεσόγειο.

Ιράν: Ένδειξη της αποτυχίας τους

Η πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ένδειξη της ανικανότητάς τους και της αποτυχίας τους. Αυτή ήταν η αντίδραση του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. «Το ίδιο το γεγονός ότι δηλώνουν πως θέλουν να αναγνωρίσουν την Κουντς ως πρωτεύουσα της κατεχόμενης Παλαιστίνης οφείλεται στην ανικανότητα και την αποτυχία τους», σημείωσε ο Χαμενεΐ.

Εκπρόσωπος Παλαιστινίων: Αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ είναι σαν να κηρύττει πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο, αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία.

«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC.

«Κηρύττει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Τουρκία: «Κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους»

Ο Ταγίπ Ερντογάν επεσήμανε πως η Ιερουσαλήμ είναι «μία κόκκινη γραμμή για τους Μουσουλμάνους» και τόνισε πως σε περίπτωση που αναγνωριστεί «θα διεξαγάγουμε μάχη μέχρι το τέλος με αποφασιστικότητα. Και αυτό μπορεί να φθάσει έως τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών μας με το Ισραήλ».

Αντίδραση ήρθε και από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποσντάγ ο οποίος τόνισε πως η απόφαση Τραμπ θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος».

«Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/ βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/ απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος», προειδοποίησε ο Μποσντάγ στον λογαριασμό του στο Twitter. «Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.

Επίσης και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις ΗΠΑ: «Θα ήταν σοβαρό λάθος (να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα … αλλά μάλλον χάος και αστάθεια». «Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον», τόνισε προσθέτοντας πως έχει ήδη πει στον Τίλερσον πώς αισθάνεται και θα το επαναλάβει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Αντιδράσεις από Ιορδανία, Συρία και βασιλιά Σαλμάν

Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων» και τη χαρακτήρισε «επικίνδυνο βήμα» ενώ η Ιορδανία έκανε λόγο για μια κίνηση με «σοβαρές συνέπειες» για τη Μέση Ανατολή.

Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου. «Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε μια πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας. «Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (…) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε

Ανησυχία σε Γαλλία, Γερμανία, Λονδίνο και Ρωσία 

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» του, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επισήμανε πως «καθετί που συμβάλλει στην αναζωπύρωση της κρίσης είναι αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ανησυχεί. «Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτηση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και του Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Το Κρεμλίνο εξέφρασε την ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης ότι η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τις παλαιστινιακές αρχές θα επιδεινωθεί περαιτέρω. «Ωστόσο δεν θα συζητήσουμε αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη ληφθεί», δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Έκκληση του Πάπα στον Τραμπ

«Η αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους στο Βατικανό. Και απηύθυνε έκκληση για «σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ».

«Δεν μπορώ να κρύψω την βαθειά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω από την Ιερουσαλήμ», σημείωσε ο Ποντίφικας.

«Απευθύνω έντονη έκκληση για την δέσμευση όλων όσον αφορά τον σεβασμό του status quo της πόλης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ», είπε. Και ζήτησε «να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθούν νέα στοιχεία έντασης σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων».

reader.gr