Πολλές συζητήσεις προκάλεσε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές η οποία δημοσιεύθηκε στο «Βήμα της Κυριακής» και τμήματά της αναδημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ.
Μια παρουσίαση που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς, ενώ αφορά στις τοπικές κοινωνίες, (Περιφέρειες ή Δήμους), τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν είχαν ενοποιηθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το Flashnews.gr απευθύνθηκε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας δημοσκοπήσεων με έδρα την Κρήτη, Sentiment Analysis Research and Marketing, κ. Φραγκίσκο Γεωργιλά ζητώντας του μια γνώμη για τον τρόπο παρουσίασης των αποτελεσμάτων.
«Καταρχάς πρέπει να επισημάνω ότι πάντα οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις δεν έχουν το βάρος και την ισχύ που έχουν οι δημοσκοπήσεις μέσω προσωπικών συνεντεύξεων ή μέσω τηλεφώνου» τόνισε ο κ.Γεωργιλάς,.
Όπως εξήγησε ο λόγος είναι πως μέσω του διαδικτύου, ο κάθε πολίτης μπορεί να συμμετάσχει από διαφορετικούς υπολογιστές με διαφορετικό IP ή ακόμη και με διαφορετικό mail.
«Το δείγμα βέβαια είναι πολύ μεγάλο και φαντάζομαι – γιατί δεν το γράφει – να έγινε στρωματοποίηση των συμμετεχόντων και να έλαβαν υπόψη τους, το ποσοστό που αναλογεί από κάθε Περιφέρεια ή Δήμο, σύμφωνα με τους κανόνες της στατιστικής», παρατήρησε ο κ.Γεωργιλάς, ενώ σε ότι αφορά στην παρουσίαση λιστών με πανελλαδική κατάταξη των δημοφιλέστερων Περιφερειαρχών ή Δημάρχων, είπε :
«Καταρχάς, η δημοτικότητα δεν αποτελεί και πρόθεση ψήφου. Για παράδειγμα ο κ.Κουβέλης είναι ψηλά σε δημοτικότητα αλλά η ΔΗΜΑΡ πολύ χαμηλά σε πρόθεση ψήφου.
Σε ότι αφορά στην λίστα, λογικά ένας Αθηναίος δεν θα μπορούσε να ψηφίσει για κάποιον που είναι στην Κρήτη. Έτσι τα ποσοστά αφορούν στους τοπικούς δήμους ή στις περιφέρειες και όχι σε πανελλαδική κατάταξη.
Δηλαδή ο Αρναουτάκης βγήκε πρώτος στην Κρήτη, ο Κουράκης στο Ηράκλειο, ο Σκουλάκης στα Χανιά κλπ.»
Επιπλέον, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων «υπάρχει αντίφαση στο ότι έχουν πολύ υψηλή δημοτικότητα άνθρωποι που ασχολούνται χρόνια με την πολιτική και έχουν στηριχθεί από κόμματα της κυβέρνησης, ενώ σε άλλον πίνακα φαίνεται πως οι πολίτες δεν θέλουν δήμαρχο ή περιφερειάρχη που να έχει σχέση με πολιτική ή κόμματα..
Αυτό συμβαίνει γιατί η σχετική ερώτηση είναι διληματικού χαρακτήρα και επειδή το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα περνούν πολύ σοβαρή κρίση είναι λογικό το αποτέλεσμα.
Όμως στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια και ο υποψήφιος έρχεται σε άμεση επαφή με τα προβλήματα του κόσμου».
Ειδικά σε ότι αφορά στο ποια προβλήματα θεωρούν οι πολίτες ως τα σημαντικότερα, και εκεί έγινε μια ενοποίηση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικό επίπεδο.
«Σε ότι αφορά στα προβλήματα, στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων φαίνεται πως υπάρχουν αλλαγές με σημαντικότερη να αναδεικνύεται η ανεργία, αλλά θα ήταν πιο χρήσιμο να βλέπαμε την κατάταξη των προβλημάτων ανά δήμο ή έστω ανά περιφέρεια, κάτι που δεν το έχουμε» είπε ο κ.Γεωργιλάς.
Επιπλέον ο Διευθύνων Σύμβουλος της Sentiment Analysis εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή αποπολιτικοποίηση των εκλογών.
«Κατά την γνώμη μου, επιδιώκεται η αποπολιτικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που θεωρώ πως είναι λάθος.
Πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να είναι στο επίκεντρο των εκλογών αυτών» επεσήμανε ο κ.Γεωργιλάς.
Flashnews.gr