Την άδικη εξαίρεση μεγάλου μέρους του καλλιτεχνικού κόσμου από το επίδομα στήριξης των 800 ευρώ, λόγω των προβλέψεων της σχετικής υπουργικής απόφασης, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας περισσότερα από 12.000 άτομα, συνολικά όλων των ειδικοτήτων, θα μείνουν με μηδέν εισόδημα και θα εξαιρεθούν άδικα από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας.
«Ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα το 2018, δηλαδή είχαν εργαστεί για περισσότερους από 8 μήνες, δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι «το κομμάτι των συναδέλφων που είναι πιο αδύναμο οικονομικά και έχει την πιο μεγάλη ανάγκη σήμερα, δεν καλύπτεται για μια ακόμα φορά».
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΘΑ:
Ανακοινώθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την ένταξη στο επίδομα των 800 ευρώ του κλάδου μας. Με την ΚΥΑ προβλέπεται η παροχή επιδόματος 800 ευρώ, σε όσους εργαζόμενους είχαν πάρει το ειδικό εποχικό βοήθημα το Σεπτέμβριο του 2019 και δεν λαμβάνουν ή δε θα λάβουν επίδομα ανεργίας το διάστημα 1/1/2020 ως 30/4/2020.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα το 2018, δηλαδή είχαν εργαστεί για περισσότερους από 8 μήνες, δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Το ίδιο συμβαίνει και για όσους δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα 50 ένσημα το 2018, ή για οποιονδήποτε λόγο δεν είχαν κάνει αίτηση για το εποχικό επίδομα αν και το δικαιούνταν, δεν έχουν δικαίωμα στην επιβίωση. Ένα τρίτο και πολύ προβληματικό σημείο της ΚΥΑ είναι ότι χρησιμοποιούνται τα δεδομένα του 2018 για να θεσμοθετήσουν μέτρα στήριξης το 2020.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του κλάδου μας δεν λαμβάνουν «Ειδικό Εποχιακό Βοήθημα», κύρια διότι λόγω της ιδιοτυπίας των εργασιακών και ασφαλιστικών ιδιαιτεροτήτων των επαγγελμάτων μας εμφανιζόμαστε να έχουμε πολύ περισσότερες ημέρες ασφαλιστικής κάλυψης, από τις ημέρες που παρέχουμε εργασία, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος από αυτούς τους εργαζόμενους να υπερβαίνει -πλασματικά- το ανώτατο όριο των 210 ημερών ασφάλισης, ενώ αντίθετα άλλοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να συγκεντρώσουν ούτε το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης κι επομένως για το λόγο αυτό δεν λαμβάνουν το ειδικό εποχιακό βοήθημα.
Όπως είχαμε τονίσει και σε υπόμνημα προς τα αρμόδια υπουργεία δεν αποτελεί πρόσφορο κριτήριο η λήψη του εποχιακού επιδόματος, για να αποτελέσει και κριτήριο για την ένταξη στα μέτρα στήριξης, αφού έτσι πολλοί πληττόμενοι θα αποκλειστούν άδικα. Έχουμε ζητήσει αφ ενός να περιοριστεί το ελάχιστο όριο των 50 ημερών ασφάλισης και αφετέρου να μην αποκλειστεί κανείς εργαζόμενος του κλάδου μας, που δεν λαμβάνει το ειδικό εποχιακό βοήθημα, λόγω υπέρβασης του ορίου των 210 ημερών ασφάλισης, εφόσον δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, γιατί με αυτό τον τρόπο είναι σαν να τιμωρούνται όσοι έχουν λίγες μέρες ασφάλισης και ταυτόχρονα όσοι είχαν την τύχη να δουλέψουνε ικανοποιητικά το 2018.
Επίσης με την ΚΥΑ δεν καταργείται η εξαίρεση των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, αφήνοντας εκτός εργαζόμενους σε πολιτιστικούς οργανισμούς όπως δημοτικά ωδεία και σχολές χορού, αλλά και εργαζόμενους σε εποπτευομένους οργανισμούς, όπως οι μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που οι συμβάσεις τους διακόπηκαν λόγω ακύρωσης των παραγωγών αλλά και τους ωρομίσθιους καθηγητές σε δραματικές σχολές, σε ωδεία και σε σχολές χορούς.
Για άλλη μια φορά τα Υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών και Εργασίας αφήνουν τους εργαζόμενους στο σύγχρονο πολιτισμό εκτός των μέτρων στήριξης. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το κομμάτι των συναδέλφων που είναι πιο αδύναμο οικονομικά και έχει την πιο μεγάλη ανάγκη σήμερα, δεν καλύπτεται για μια ακόμα φορά.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας περισσότερα από 12.000 άτομα, συνολικά όλων των ειδικοτήτων, θα μείνουν με μηδέν εισόδημα και θα εξαιρεθούν άδικα από τα μέτρα στήριξης της πολιτείας.
Η Ομοσπονδία μας θα συνεχίσει τον δύσκολο αγώνα που έχει ξεκινήσει μέχρι να καλύψουμε το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. Κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του σε αυτή την κρίση.
Με ενότητα και επιμονή θα συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε.
Καλούμε τέλος το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Πολιτισμού να ενσκήψει στους προβληματισμούς που καταθέτουμε και στην αγωνία χιλιάδων οικογενειών και να δουλέψουμε, ώστε να λυθεί επιτέλους το φλέγον αυτό ζήτημα.