Περισσότερους από 4.500 υπαλλήλους ως υπεράριθμο προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίζει μελέτη του υπουργείου Εσωτερικών. Με βάση τα στοιχεία της “αξιολόγησης” ετοιμάζουν απολύσεις σε όλη την Ελλάδα.
Η πρώτη αποτύπωση-«αξιολόγηση» για τους δήμους όλης της χώρας βρίσκεται στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «το Βήμα», που παρουσιάζει στοιχεία της έκθεσης.
Η μελέτη έγινε με βάση τεχνοκρατικούς δείκτες, περιλαμβανομένων και χρηματοοικονομικών δεδομένων. Στο σύνολο των 16 δήμων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, ανάλογα με τα σενάρια που εξετάζονται, το πλεονάζον προσωπικό εμφανίζεται με βάση τους προσωρινούς πίνακες, από 1.263 ως 1.712 υπαλλήλους. Σε αυτούς τους δήμους υπηρετούν 26.681 υπάλληλοι για έναν πληθυσμό 2.887.179 κατοίκων.
Στον Δήμο Αθηναίων επί του συνόλου 7.522 υπαλλήλων εμφανίζεται πλεονάζον προσωπικό 752 – 1.918, ενώ στο Δήμο Πειραιά από τους 1.553 εργαζόμενους ο αριθμός εκείνων που «περισσεύουν» κυμαίνεται μεταξύ 155 και 186.
Στη Θεσσαλονίκη οι υπεράριθμοι υπολογίζονται στους 367 – 934 σε ένα σύνολο 3.673 εργαζομένων. Στους μητροπολιτικούς δήμους (άνω τον 100.000 κατοίκων) εκείνοι που χρειάζονται ενίσχυση προσωπικού είναι αυτοί του Βόλου, Ηρακλείου Κρήτης, Ιωαννιτών, Κέρκυρας, Κορδελιού, Πατρέων, Περιστερίου και Χανίων.
Στους 24 δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα) έχει καταγραφεί ότι το πλεονάζον προσωπικό είναι 202 υπάλληλοι ή, σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, 174. Σήμερα, το σύνολο του προσωπικού των δήμων αυτών είναι 4.138 υπάλληλοι για 559.457 κατοίκους.
Η μελέτη προετοιμάζει το έδαφος ώστε οι δήμοι να δώσουν λίστες υπαλλήλων με βάση στοιχεία που θα προκύψουν από την αξιολόγηση, με την υπόσχεση ότι θα γίνουν κυρίως μετακινήσεις και όχι απολύσεις.
Μετά τους «διαθέσιμους» 2.234 σχολικούς φύλακες και τους 3.000 δημοτικούς αστυνόμους, σειρά έχουν άλλοι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους οποίους η κυβέρνηση θα ρίξει στη «δεξαμενή» της κινητικότητας, καθώς πέραν των 12.500 χιλιάδων «διαθέσιμων» του Σεπτεμβρίου, αναζητούνται ακόμη 12.500 χιλιάδες ως το τέλος του χρόνου.
Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σχέδιο για νέες περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και απολύσεις εργαζομένων.
Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι τόσο με τους δημοτικούς αστυνομικούς στο δήμο Χανίων όσο και με το προσωπικό σε Πανεπιστήμιο Κρήτης και Πολυτεχνείο Κρήτης, δεν υπήρχαν υπεράριθμοι υπάλληλοι αλλά σοβαρές ελλείψεις. Πάραυτα, η απόφαση που πάρθηκε ήταν για απολύσεις και διαθεσιμότητα. Το ίδιο θα ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση;
Με πληροφορίες από capital.gr