24.8 C
Chania
Saturday, July 27, 2024

Παγκόσμιος σεισμός από τη συνέντευξη Κάρλσον με Πούτιν πριν ακόμη προβληθεί: Η ΕΕ απειλεί με… κυρώσεις τον Κάρλσον – Οργή δημοσιογράφων σε ΗΠΑ και αντιφρονούντων στη Ρωσία

Ημερομηνία:

Τριγμούς τόσο σε ΗΠΑ και Ρωσία προκαλεί η συνέντευξη που πήρε ο πρώην παρουσιαστής του Fox News – και υποστηρικτής του Τραμπ – από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνέντευξη, η οποία έχει πραγματοποιηθεί αλλά δεν έχει ακόμη προβληθεί, έχει προκαλέσει διεθνή σάλο, πυροδοτώντας μια μιντιακή διαμάχη με πολιτικές διαστάσεις.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Newsweek, o Κάρλσον θα μπορούσε να μπει σε λίστα κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Κάρλσον επισκέφτηκε τη Ρωσία αυτή την εβδομάδα και την Τρίτη αποκάλυψε ότι «σύντομα» θα δημοσιοποιήσει μια συνέντευξη με τον Ρώσο ηγέτη.

Το βίντεο που δημοσιεύει ο Κάρλστον, στο οποίο επικρίνει τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ισχυρίζεται ότι κανείς δεν προσπάθησε να ακούσει την πλευρά του Πούτιν, έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από Αμερικανούς και Ρώσους δημοσιογράφους.

«Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν πάρει συνεντεύξεις από τον Πούτιν, ο οποίος κάνει επίσης συχνές, ομιλίες που τυγχάνουν ευρείας κάλυψης», έγραψε η Anne Applebaum, Αμερικανίδα δημοσιογράφος και ιστορικός, στο X (πρώην Twitter). «Η συνέντευξη του Κάρλσον είναι διαφορετική γιατί δεν είναι δημοσιογράφος, είναι προπαγανδιστής, με ιστορικό υποστήριξης αυταρχικών ηγετών που επιχειρούν να κρύψουν τη διαφθορά».

Ο Κάρλσον, ο οποίος εκδιώχθηκε από το Fox πέρυσι, είπε ότι η συνέντευξη θα δημοσιευθεί «χωρίς επεξεργασία» και «δωρεάν» στον προσωπικό του ιστότοπο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η συνέντευξη είχε ήδη πραγματοποιηθεί, αλλά δεν γνωστοποίησε πότε θα μεταδοθεί.

Ενώ τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει «δεκάδες συνεντεύξεις» με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε ο Κάρλτον, «ούτε ένας δυτικός δημοσιογράφος δεν μπήκε στον κόπο να πάρει συνέντευξη από τον πρόεδρο της άλλης χώρας που εμπλέκεται σε αυτή τη σύγκρουση, τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν έχουν ιδέα γιατί ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία ή ποιοι είναι οι στόχοι του τώρα», είπε. «Δεν έχουν ακούσει ποτέ τη φωνή του. Αυτό είναι λάθος».

Αν και είναι αλήθεια ότι ο Κάρλτον είναι ο πρώτος Αμερικανός που πήρε συνέντευξη από τον Πούτιν από την έναρξη της πλήρους εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, δημοσιογράφοι από μεγάλα μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έσπευσαν να επισημάνουν ότι αυτό δεν είναι έλλειμμα προσπάθειας εκ μέρους τους.

«Πιστεύει πραγματικά ο Τάκερ ότι εμείς οι δημοσιογράφοι δεν προσπαθήσαμε να πάρουμε συνέντευξη από τον Πρόεδρο Πούτιν κάθε μέρα από την πλήρη εισβολή του στην Ουκρανία;» Η Κριστιάν Αμανπούρ παρουσιάστρια του CNN, έγραψε στο X. «Είναι παράλογο – θα συνεχίσουμε να ζητάμε συνέντευξη, όπως κάναμε εδώ και χρόνια».

Ομοίως, ο συντάκτης του BBC για τη Ρωσία, Στιβ Ρόζενμπεργκ, δημοσίευσε ότι το BBC «έχει υποβάλει αρκετά αιτήματα στο Κρεμλίνο τους τελευταίους 18 μήνες. Πάντα ένα “όχι για εμάς”».

«Φτωχός, καημένος Βλαντιμίρ Πούτιν», χλεύασε ο επικεφαλής ανταποκριτής εξωτερικών υποθέσεων της Wall Street Journal Γιαροσλάβ Τροφίμοφ, επίσης στο X. «Μέχρι τώρα, κανείς στη Δύση δεν είχε την ευκαιρία να τον ακούσει να εξηγεί όλους τους εξαιρετικούς λόγους για τους οποίους έπρεπε να εισβάλει στην Ουκρανία».

Ο ίδιος ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι το Κρεμλίνο έχει λάβει πολλαπλά αιτήματα συνεντεύξεων από δυτικούς δημοσιογράφους. Αλλά η Μόσχα βλέπει όλες αυτές τις διεξόδους ως προκατειλημμένες και μονόπλευρες.

Επέλεξαν τον Κάρλσον επειδή η θέση του είναι διαφορετική, είπε.

Οργή και στη Ρωσία

Οι δυτικοί δημοσιογράφοι δεν είναι οι μόνοι που εκφράζουν αγανάκτηση για τα λόγια του Κάρλσον. Ρώσοι ρεπόρτερ αντέδρασαν επίσης στα λεγόμενά του.

«Απίστευτος! Είμαι σαν εκατοντάδες Ρώσους δημοσιογράφους που χρειάστηκε να πάνε στην εξορία για να συνεχίσουν να κάνουν ρεπορτάζ για τον πόλεμο του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε η Ρωσίδα δημοσιογράφος Yevgenia Albats. «Η εναλλακτική ήταν να πάω στη φυλακή. Και τώρα αυτός μας διδάσκει την καλή δημοσιογραφία, τα γυρίσματα από τη σουίτα Ritz των 1.000 δολαρίων στη Μόσχα».

Οι δημοσιογράφοι σημειώνουν επίσης τη συνεχιζόμενη καταστολή της ρωσικής και ξένης δημοσιογραφίας από τον Πούτιν, η οποία έχει αυξηθεί από την έναρξη της εισβολής.

Τουλάχιστον 1.000 ανεξάρτητοι Ρώσοι δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω των νέων νόμων λογοκρισίας που ποινικοποιούν την κάλυψη που ασκεί κριτική στον πόλεμο.

Ο ανταποκριτής της Wall Street Journal, Evan Gershkovich, εξακολουθεί να είναι φυλακισμένος με κατηγορίες κατασκοπείας και πολλοί άλλοι ξένοι ρεπόρτερ έχουν απελαθεί.

Η Ε.Ε. απειλεί με κυρώσεις

Με κυρώσεις από την ΕΕ απειλείται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Τάκερ Κάρλσον για τη συνέντευξή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως ανέφεραν νυν και πρώην μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Newsweek.

Ο Γκι Βερχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και σήμερα επικεφαλής της ευρωομάδας των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», δήλωσε στο Newsweek πως ο αμφιλεγόμενος πρώην παρουσιαστής του Fox News, ο πρώτος δημοσιογράφος από τη Δύση στον οποίο μίλησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την έναρξη του πολέμου, θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπος με κυρώσεις από την ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής κάλεσε την Κομισιόν να διερευνήσει την επιβολή «ταξιδιωτικής απαγόρευσης» στον Κάρλσον και περιέγραψε τον Αμερικανό δημοσιογράφο ως «φερέφωνο» του πρώην προέδρου του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν. «Καθώς ο Πούτιν είναι ένας εγκληματίας πολέμου και η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις σε όλους όσους τον βοηθούν, φαίνεται λογικό η αρμόδια ευρωπαϊκή αρχή να εξετάσει μέτρα και για τον Κάρλσον», είπε ο Βερχοφσταντ, με άλλους αξιωματούχους να επιβεβαιώνουν αυτό το ενδεχόμενο και να εκφράζουν τη συμφωνία τους.

«Δεν είναι πλέον δημοσιογράφος, αλλά προπαγανδιστής για το πιο ειδεχθές καθεστώς σε ευρωπαϊκό έδαφος και εκείνο που είναι πιο επικίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλειά μας», είπε ο Λουίς Γκαρικάνο, πρώην ευρωβουλευτής, ενώ ο νυν ευρωβουλευτής Ούρμας Πάετ, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, τόνισε: «Πρώτα από όλα, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Πούτιν δεν είναι απλώς πρόεδρος μιας επιτιθέμενης χώρας, αλλά καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και κατηγορείται για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου».

«Ο Κάρλσον θέλει να δώσει βήμα σε κάποιον που κατηγορείται για εγκλήματα. Αυτό είναι λάθος. Εάν ο Πούτιν έχει κάτι να πει, πρέπει να το πει ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ταυτόχρονα, ο Κάρλσον δεν είναι πραγματικός δημοσιογράφος αφού έχει εκφράσει ξεκάθαρα τη συμπάθειά του για το ρωσικό καθεστώς και τον Πούτιν και απαξιώνει συνεχώς την Ουκρανία, το θύμα της ρωσικής επιθετικότητας. Για μια τέτοια προπαγάνδα για ένα εγκληματικό καθεστώς, μπορεί κάποιος να καταλήξει στη λίστα των κυρώσεων. Αυτό αφορά πρωτίστως την απαγόρευση ταξιδιών σε χώρες της ΕΕ», τόνισε ο Ούρμας Πάετ.

Η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ (EAS) είναι ο διπλωματικός βραχίονας που έχει την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική του ευρωπαϊκού μπλοκ. Για να συμπεριληφθεί ένα άτομο στον κατάλογο των κυρώσεων θα πρέπει να παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία η EAS παρουσιάζει στη συνέχεια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το όργανο που αποτελείται από τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ. Από αυτό το όργανο λαμβάνεται και η τελική απόφαση για την επιβολή κυρώσεων.

Ως εκ τούτου το ενδεχόμενο των κυρώσεων μπορεί σε αυτή τη φάση να φαίνεται μακρινό. Ωστόσο η δηλωμένη πρόθεση ορισμένων αξιωματούχων να προχωρήσουν σε μια τέτοια κίνηση εγείρει σοβαρά ερωτήματα και ενστάσεις, με τους επικριτές να αναφέρουν πως θυμίζει τις σκοτεινές εποχές του μακαρθισμού.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ