Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας θέλησε να παρουσιάσει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, Κινέζος διπλωμάτης σε συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Κινέζος διπλωμάτης μετέφερε ένα σαφές μήνυμα: «Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να διεκδικήσουν την αυτονομία τους και να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός, αφήνοντας στη Ρωσία τα τμήματα της Ουκρανίας που τώρα κατέχει».
Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Λι Χούι προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επίσης να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση στην Ουάσιγκτον και υπογράμμισε την ανάγκη να κινηθούν γρήγορα για να τερματιστεί η ουκρανική σύγκρουση προτού αυτή εξαπλωθεί, ανέφερε η WSJ.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι της ΕΕ σημείωσαν ότι το «πάγωμα» της σύγκρουσης δεν ήταν προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας αν δεν υπάρξει απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και είπαν στον Κινέζο διπλωμάτη ότι «είναι αδύνατο να χωριστεί η Ευρώπη από την Αμερική» και ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξη από την Ουκρανία.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Λι Χούι έφτασε στη Μόσχα. Στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, θα συζητήσει την ουκρανική κρίση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Στόλτενμπεργκ: Να καταδικάσει η Κίνα την ρωσική εισβολή
Η Δύση συνεχίζει να πιέζει την Κίνα να «αποκηρύξει» την Ρωσική εισβολή και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα μάλιστα που το Πεκίνο συσφίγγει τις οικονομικές σχέσεις του με την Μόσχα.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στο Brussels Forum του German Marshall Fund, τόνισε πως η Κίνα πρέπει να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Ερωτηθείς δε για το εάν η Κίνα μπορεί να είναι αξιόπιστος διαμεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει».
«Πραγματικά πιστεύω ότι εναπόκειται στους Ουκρανούς να κρίνουν ποιες είναι οι συνθήκες, ποιο είναι το πλαίσιο για ενδεχόμενες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις.
Αυτό που έχουμε πει στην Κίνα είναι βέβαια ότι πρέπει να καταδικάσει την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρέχουν στήριξη ή όπλα στην Ρωσία. Ανησυχούμε ότι βλέπουμε γενικότερα, ότι η Ρωσία και η Κίνα δουλεύουν όλο και πιο στενά μαζί» συμπλήρωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.