17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Πανεπιστημιακά Ιδρύματα Κρήτης: Στα χαμηλά και φέτος οι χρηματοδοτήσεις

Ημερομηνία:

Σχεδόν 7 εκατομμύρια ευρώ θα λάβουν τα τρία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης με βάση την εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η οποία ανακοινώθηκε μέσω σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Τα συγκεκριμένα χρήματα θα κατανεμηθούν ως εξής: Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο θα λάβει 2.482.455 ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα λάβει 3.334.368 και το Πολυτεχνείο Κρήτης με έδρα τα Χανιά 1.209.166 ευρώ. Αυτά είναι τα ποσά που θα έχει το κάθε πανεπιστημιακό Ίδρυμα στον “κουμπαρά” του, στη βάση των οποίων θα προσπαθήσει να καλύψει τις λειτουργικές και ακαδημαϊκές ανάγκες για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Πραγματοποιώντας κάποιος μια ιστορική αναδρομή στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών τμημάτων, θα συμπεράνει πως ο εκάστοτε προϋπολογισμός του κάθε Ιδρύματος έχει πέσει κατακόρυφα σε διάστημα μιας δεκαετίας. Η οικονομική κρίση συρρίκνωσε δραστικά τους πανεπιστημιακούς προϋπολογισμούς, με αποτέλεσμα πολλά Ανώτατα Ιδρύματα να αναστείλουν ερευνητικά τους προγράμματα.

Η “Νέα Κρήτη” επικοινώνησε με τον πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Το ΕΛΜΕΠΑ φέτος θα έχει προϋπολογισμό της τάξης των 2.482.455 ευρώ. Αυτό είναι το ποσό που η Πρυτανεία και η Διαχειριστική Αρχή θα πρέπει να αξιοποιήσουν σε μια περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται από την υγειονομική κρίση. Η “Νέα Κρήτη” ζήτησε από τον κ. Νίκο Κατσαράκη να σχολιάσει το συνολικό χρηματικό ποσό. Όπως ανέφερε, ο προϋπολογισμός είναι σχετικά μικρός ενόψει της περιόδου που διανύουμε, είναι όμως αυξημένος σε σχέση με πέρυσι.

«Είναι σχετικά μικρός ο προϋπολογισμός. Βρισκόμαστε όμως σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, κατά την οποία τα πράγματα είναι δύσκολα. Απαιτείται ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης. Χρειαζόμαστε, εξάλλου, μέσα προστασίας για τα μαθήματα που γίνονται μέσω φυσικής παρουσίας. Τα απολυμαντικά και οι μάσκες πρέπει να υπάρχουν για τον καθαρισμό του Πανεπιστημίου. Αξίζει, ωστόσο, να αναφερθεί πως όλοι οι προϋπολογισμοί των πανεπιστημίων είναι χαμηλοί. Σε σχέση με το 2019-2020, είμαστε υψηλότερα. Συγκεκριμένα, το 2020 είχαμε σχεδόν 2.150.000 ευρώ προϋπολογισμό. Υπάρχει μια αύξηση περίπου 300.000-350.000 ευρώ. Αλλά το 2018-2019 ο προϋπολογισμός ήταν 2.750.000 ευρώ. Υπάρχει μια υστέρηση από τις πραγματικές ανάγκες των πανεπιστημίων. Στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο οι ανάγκες είναι αυξημένες. Έχουμε μεγαλύτερο προϋπολογισμό σε σχέση με πέρυσι, αλλά εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλός σε σχέση με τις ανάγκες που έχουμε ως ΕΛΜΕΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαράκης.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος επισήμανε μεταξύ άλλων πως ο προϋπολογισμός του ΕΛΜΕΠΑ το 2020 είναι δεκαπλάσια περιορισμένος σε σχέση μ’ εκείνον που λάμβανε το ΤΕΙ Κρήτης το 2008-2010.

«Το 2008, το 2009 και το 2010, ως ΤΕΙ Κρήτης, ο προϋπολογισμός που λαμβάναμε άγγιζε περίπου τα 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι προϋπολογισμοί πριν την οικονομική κρίση ήταν δεκαπλάσιοι σε σχέση με τους σημερινούς. Υπάρχει σημαντική μείωση την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Και τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος πρέπει να καλύψει τις υστερήσεις που έχουμε ως πανεπιστημιακό Ίδρυμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πώς γίνεται η κατανομή

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το 100% και από το επόμενο έτος το 80% της τακτικής επιχορήγησης στα ΑΕΙ θα κατανέμεται βάσει αντικειμενικών, μετρήσιμων κριτηρίων, όπως ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων φοιτητών ανά πρόγραμμα σπουδών, το εκτιμώμενο ετήσιο κόστος σπουδών ανά φοιτητή για κάθε πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, το μέγεθος και η γεωγραφική διασπορά του Ίδρύματος, το μόνιμο και έκτακτο προσωπικό και άλλα. Το υπόλοιπο 20% της επιχορήγησης θα κατανέμεται με ποιοτικά κριτήρια, στη βάση αξόνων που τα ίδια τα Ιδρύματα επιλέγουν, π.χ. η ερευνητική δραστηριότητα, η εξωστρέφεια και η διεθνοποίηση, και η επίδοση των οποίων, στους άξονες αυτούς, θα αξιολογείται από την ΕΘΑΑΕ.

Για τον υπολογισμό του συνολικού δείκτη κατανομής για κάθε ΑΕΙ, το κάθε κριτήριο λαμβάνεται υπόψη με ένα συντελεστή βαρύτητας, ενώ ο συνολικός δείκτης κατανομής για το κάθε ΑΕΙ υπολογίζεται ως ποσοστό του συνολικού ποσού που θα κατανεμηθεί στα Ιδρύματα, βάσει συγκεκριμένου μαθηματικού τύπου.

Τίθεται πάντως ένα εύλογο ερώτημα: Το ΕΛΜΕΠΑ είναι ένα πανεπιστημιακό Ίδρυμα που έχει δείξει ένα πρόσωπο εξωστρέφειας και έντονης ακαδημαϊκής παρουσίας στα κοινωνικά πεπραγμένα. Υπάρχουν ωστόσο πανεπιστήμια που έχουν επιδείξει λιγότερη εξωστρέφεια αλλά λαμβάνουν υψηλότερο προϋπολογισμό σε σχέση με το ΕΛΜΕΠΑ. Τι απαντάει ο κ. Κατσαράκης;

«Υπάρχουν κάποια κριτήρια που σχετίζονται με τον αριθμό των φοιτητών, των τμημάτων, αλλά και την πολυεδρικότητα των πανεπιστημίων. Υπάρχει ένας αλγόριθμος που έχει οριστεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν τον γνωρίζουμε τον αλγόριθμο ακριβώς, αλλά λαμβάνει υπόψη διάφορες παραμέτρους όπως τα εργαστήρια των τμημάτων. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει όμως πως όποιο πανεπιστήμιο είναι περισσότερο εξωστρεφές ή αναγνωρίσιμο θα έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό. Το πόρισμα είναι ένα: Για το σύνολο των πανεπιστημίων, η χρηματοδότηση είναι μικρή και δεν επαρκεί για τις ανάγκες των πανεπιστημίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

neakriti.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...