Παρέμβαση της πρωτοβουλίας #Save_falasarna, με αφορμή Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας, που διοργανώθηκε την Πέμπτη 10.11 από τον Δήμο Χανίων, το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης στο Πνευματικό Κεντρο Χανίων.
Εκ μέρους της πρωτοβουλίας SAVE FALASARNA, μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους και επιδόθηκε στο προεδρείο το παρακάτω ΕΡΩΤΗΜΑ :
“Με αφορμή την εισήγηση που αφορούσε τον ρόλο των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων, θα θέλαμε να ρωτήσουμε το σύνολο των εισηγητών, αν γνωρίζουν πως έχει κατατεθεί Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, από ιδιώτη επενδυτή, για έκταση στην παραλία της Φαλάσαρνας.
Σε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτιστικά, οικονομικά δραστήρια για την τοπική κοινωνία, πηγή αναψυχής διεθνώς και συνάμα ευαίσθητη περιβαλλοντικά περιοχή. Περιλαμβάνονται σε αυτή, Ειδική Ζώνη Διατήρησης [NATURA 2000], δύο κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι, οριοθετημένος αιγιαλός και αξιολογημένες ζώνες προστασίας φυσικών οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας.
Κι ενόσω εκκρεμεί η ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από πλευράς ΥΠΕΝ.
Με βάση τον Ν.4759/2020, στο Άρθρο 11, στην παρ. γ., τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια «εναρμονίζονται με τις κατευθύνσεις των Περιφερειακών και των Ειδικών Χωροταξικών Πλαισίων και περιέχουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επίτευξη των σκοπών τους».
Ωστόσο, στο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης, η περιοχή είναι καταχωρημένη στις«Περιοχές ανάπτυξης γεωργίας και λοιπού πρωτογενούς τομέα», οι οποίες χαρακτηριστικά «ορίζονται ως παράκτιες ζώνες ήπιας οικιστικής – τουριστικής ανάπτυξης, ποιοτικής/περιβαλλοντικής αναβάθμισης και προστασίας/ανάδειξης πολιτιστικών και φυσικών πόρων». Πρόκειται δηλαδή, για δεδομένα που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την προτεινόμενη επένδυση.
Τί να περιμένουμε ως προς την προστασία του κοινού συμφέροντος τώρα που με τον Νόμο 4864/2021 η επένδυση δύναται να χαρακτηριστεί ως στρατηγική, και με τον οποίο νομιμοποιούνται οι καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον, την τοπική μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αλλά ακόμα και την βιωσιμότητα των κατοίκων; Θα καταργηθεί για τις περιοχές NATURA το όριο των 150 κλινών που ίσχυε και θα επιτρέπονται μέχρι και 800 κλίνες για τουριστική χρήση; Πώς ορίζεται ο βαθμός της ήπιας ανάπτυξης που αναφέρει το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο;
Εν τέλει, θα συμβάλει ή θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών και του φυσικού περιβάλλοντος -όπως είναι και ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης- η πιθανή υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης;”
ΕΠΟΜΕΝΗ (εκτός απροόπτου)ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ “#save_falasarna -ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ” είναι προγραμματισμένη για την ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, 7.30 μ.μ. στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ !!