«Δεν έρχεστε σήμερα εδώ ως τιμητής, αλλά ως κατηγορούμενος» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή παίρνοντας τον λόγο μετά τον πρωθυπουργό κατά την προ ημερησίας συζήτηση για τις παρακολουθήσεις.
«Κύριε Μητσοτάκη, δεν ξέρω αν το έχετε αντιληφθεί, αλλά σήμερα δεν έρχεστε στο κοινοβούλιο ως τιμητής» ανέφερε χαρακτηριστικά. Και συνέχισε: «Έρχεστε ως υπόλογος για ένα βαρύτατο θεσμικό παράπτωμα. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Είστε κατηγορούμενος για μια πρωτοφανή στα μεταπολιτευτικά χρονικά θεσμική, αντιδημοκρατική εκτροπή. Είστε κατηγορούμενος για υπονόμευση της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και κατάλυση των στοιχειωδών εγγυήσεων του Κράτους Δικαίου».
Αντιπαρήλθε αιτιάσεις και αιχμές του πρωθυπουργού κατά του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε πως «οι υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κατά παράβαση του Άρθρου 19 παρ. 1 του Συντάγματος, δεν είναι απλά ένα πολιτικό σφάλμα. Είναι αξιόποινη πράξη. Ιδιαίτερα δε όταν αυτές αφορούν παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών εκλεγμένου εκπροσώπου του ελληνικού λαού, βουλευτή ή ευρωβουλευτή».
Και συμπλήρωσε πως ακόμη περισσότερο, όταν πρόκειται για παρακολούθηση αρχηγού πολιτικού κόμματος, «δε νοείται η επίκληση καμίας νομιμότητας ή νομιμοφάνειας».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προσήλθε σήμερα με στόχο για μια τοξική συζήτηση, αλλά είπε «σας ακούει ο ελληνικός λαός και όλη η δημοκρατική και φιλελεύθερη Ευρώπη που παρακολουθεί εμβρόντητη τις τελευταίες αποκαλύψεις, περιμένουν από εσάς απαντήσεις για το δια ταύτα και όχι γενικά εκθέσεις ιδεών. Ούτε αστείες απόπειρες αντιπερισπασμών».
Ακολούθως έθεσε μετ’ επιτάσεως το ερώτημα ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη προσφέρθηκε μάλιστα να σταματήσει την αγόρευσή του προκειμένου να ανέβει ο πρωθυπουργός στο βήμα να δώσει απαντήσεις.
Σημείωσε πως δεν μπορεί να ισχυρίζεται πρωθυπουργός ότι είναι νόμιμο να δύναται να παρακολουθεί πολιτικούς του αντιπάλους για λόγους «εθνικής ασφάλειας», χωρίς να εξηγεί και να αποφασίζει «με τους εκλεκτούς συνεργάτες του» ποιος είναι αυτός ο κρίσιμος «εθνικός λόγος», «αλλά ακόμη και αν θα μπορούσε να έχει έστω και μια πιθανότητα να σταθεί το Συνταγματικά και νομικά έωλο επιχείρημά σας» τόνισε, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις ποιος ήταν ο λόγος παρακολούθησης Ανδρουλάκη. Υπογράμμισε δε ότι και η σιωπή είναι μια απάντηση που δείχνει «ενοχή». «Δεν μπορείτε πια να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλο του ανιψιού και μέχρι προχθές αντ’ αυτού σας, κου Δημητριάδη, και του εκλεκτού σας κ. Κοντολέοντα», είπε.
Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα εκχωρήσω την ευθύνη – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
“Υποδέχτηκα με αυτοκριτική τα όσα συνέβησαν με τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη. Όταν την πληροφορήθηκα, δε δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος. Στο οποίο απάντησα αμέσως με αλλαγές στην ΕΥΠ και στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού…”.
Με αυτό το μήνυμα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα των παρακολουθήσεων, φέρνοντας, παράλληλα, στην πρώτη γραμμή τις προτάσεις του για την επόμενη ημέρα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Στην παρέμβασή του, στην Ολομέλεια, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε αρχικά, σε τέσσερις, όπως είπε, αλήθειες.
“Αλήθεια πρώτη: Πρέπει να εκλείψει κάθε σύγχυση που σκόπιμα διακινείται μεταξύ της χρήσης κακόβουλων λογισμικών τύπου Predator και νόμιμων επισυνδέσεων της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών που γίνεται για λόγους Εθνικής ασφάλειας και πάντα με την έγκριση του αρμόδιου εισαγγελέα…
Για τα πρώτα υπάρχει ρητή διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν στις ελληνικές υπηρεσίες και αυτό επιβεβαιώνεται και από το απόρρητο πόρισμα της εθνικής αρχής διαφάνειας το οποίο σας ζητώ κύριε πρόεδρε να θέσετε στη διάθεση των μελών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να λάβουν πλήρη γνώση του περιεχομένου…
Όσον αφορά στις νόμιμες επισυνδέσεις αυτές εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα…Όλες λειτουργούν με βάση ένα πρωτόκολλο που προϋπήρχε και το οποίο με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα έχει έρθει η ώρα να επαναξιολογήσουμε…Ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018 που αφαίρεσε τη δεύτερη υπογραφή εισαγγελέα προκειμένου να νομιμοποιούνται οι επισυνδέσεις…”, ανέφερε.
“Η υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη ανέδειξε πράγματι ένα σοβαρό κενό σε αυτό το πρωτόκολλο. Η διαδικασία τηρήθηκε κανονικά με την έγκριση της εισαγγελέως ακριβώς όπως ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε από εσάς το 2018…Όμως, υποτιμήθηκε το γεγονός ότι η παρακολούθηση αυτή αφορούσε ένα προβεβλημένο πολιτικό κάτι που σημαίνει ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έπρεπε να είχε τα κατάλληλα φίλτρα και να δείξει διαφορετικά αντανακλαστικά…
Και αυτό ακριβώς ήταν και το νόημα της φράσης μου για μία πράξη τυπικά επαρκή και νόμιμη άλλα πολιτικά μη αποδεκτή και αυτή είναι και η ουσία της απόφασης μας σε πρώτη φάση και μέχρι να καταλήξουμε σε πιο δραστικές θεσμικές παρεμβάσεις να επανέλθουμε τουλάχιστον το δεύτερο εισαγγελέα…
Αλήθεια τρίτη: Είναι προφανές ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών καλύπτονται από το απόρρητο και κινούνται εκτός δημοσιότητας…Το ίδιο ισχύει για όσους και όσα αυτές ερευνούν και εκεί οφείλουν την αποτελεσματικότητά τους…Ας μην κατασκευάζονται εντυπώσεις και σενάρια κατασκοπείας…”, τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση έλαβε γνώση των γεγονότων, κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να ενημερωθεί προσωπικά. “Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν…Ταυτόχρονα, συμφώνησε αμέσως στην εκκίνηση όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών…
Έχει ενεργοποιηθεί και η δικαιοσύνη σε επίπεδο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου…Η υπόθεση αυτή ερευνάται από έναν ακέραιο εισαγγελέα και οφείλουμε να συνδράμουμε το έργο του Άντι κάποιοι να τον στοχοποιούν για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, όπως κάνατε με πρόσφατη ανακοίνωση σας…Όσο για τη νομιμότητα εάν ο κ. Ανδρουλάκης επιμένει να προσφύγει σε ελληνικά ή ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Εάν πιστεύει ότι αυτό ήταν παράνομο…Το όνομα της διαφάνειας δεν πρόκειται να γίνουν φέιγ βολάν τα δελτία μιας μυστικής υπηρεσίας…Όπως κάνατε στην Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας που βουλευτές σας μετά ήταν σε ανοιχτή ακρόαση τη συνεδρίαση…Και έχετε την απαίτηση να εμφανίζεται ως προστάτης των θεσμών. Τους θεσμούς που εσείς πριονίζετε με τις δικές σας συμπεριφορές…Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και μόνο και να νιώθουν ότι είναι στο απυρόβλητο…
Αν πιστεύετε και συμφωνείτε με την άποψη που διατύπωσε ο κ. Βενιζέλος ότι επί της αρχής κανείς βουλευτής δεν μπορεί να παρακολουθείτε να βγείτε και να το πείτε ανοιχτά. Αλλά ας σκεφτούμε λίγο πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή και τότε θα αντιληφθούμε όλοι τι ακριβώς εννοώ…”, είπε.
Όσον αφορά στις προτάσεις και τις αλλαγές που προτίθεται να φέρει η κυβέρνηση, αυτές έχουν ως εξής:
-Ενίσχυση της λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, μέσω της σταθερής εποπτείας του κοινοβουλίου.
-Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών.
-Θωράκιση του πλαισίου των νόμιμων επισυνδέσεων, ειδικά όταν αυτές αφορούν πολιτικά πρόσωπα.
-Ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας, όσο και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανδρουλάκη
Συνολική ήταν η επίθεση του πρωθυπουργού στους κυρίους Τσίπρα και Ανδρουλάκη.
“Απέφυγα να αναφερθώ έως τώρα στα όσα ανεύθυνα έχουν ακουστεί από την αντιπολίτευση Και ειδικά από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ…Σε κάθε Εθνική κινητοποίηση ήταν απέναντι μέσα από μία στενόμυαλη, καταστροφολογική, μικροκομματική προσέγγιση…Απέναντι στις κινήσεις για τη θωράκιση της χώρας, απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών…Η ζωή θα διαψεύσει το νέο σενάριο καταστροφολογίας.
Όχι γιατί στην περίπτωση του κ. Ανδρουλάκη δεν υπήρξε σφάλμα, αλλά γιατί η κυβέρνηση είχε το θάρρος να αναλάβει αντικειμενική πολιτική ευθύνη και μέτρα για να το διορθώσει…Εγώ αμέσως όταν το πληροφορήθηκα, τόλμησα με θάρρος να διαχωρίσω τη θέση μου από τις πρακτικές άλλων εποχών και εσείς επιμένετε να σηκώνεται το δάχτυλο έχοντας δύο υπουργούς στο ειδικό δικαστήριο…Κ. Τσίπρα πάει πολύ εσείς να με αποκαλείτε αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης.
Εσείς που σας έχουν καταγγείλει όχι ένα, όχι δύο, όχι τρεις, όχι τέσσερις, άλλα πέντε πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις. Η πολιτική μου διαδρομή κ. Τσίπρα έχει δείξει ότι δεν είμαστε το ίδιο, ακριβώς επειδή δεν διαχειριζόμαστε με τον ίδιο τρόπο τα ίδια προβλήματα…”, επεσήμανε. “Ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν ένα πραγματικό θέμα, διαμορφώνοντας δήθεν σκηνικό πολιτικής κρίσης…
Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση. Έχει πει ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργός της χώρας ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία επικρατούσε στις εκλογές. Είναι δικαίωμά του να επιλέγει τους φίλους του και τους συμμάχους του. Αλλά πρέπει να γνωρίζει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός και όχι ο ίδιος. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα φαίνεται για αυτό και πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται ήδη μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει τελικά Τσίπρας”, τόνισε.