13.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Πεζοπορία στα Λευκά Όρη της Κρήτης έκαναν άτομα με διαβήτη τύπου 1

Ημερομηνία:

Για τρίτη χρονιά, μια διεθνής ομάδα απέδειξε τη θετική της στάση απέναντι στον διαβήτη τύπου 1 (T1D), με μια αποστολή-πρόκληση στα Λευκά Όρη της Κρήτης, σε υψόμετρο 2000 μέτρων. Το 2013 και το 2014 δύο ομάδες κατάφεραν, ελέγχοντας το διαβήτη τους, να πεζοπορήσουν με επιτυχία στο όρος Κιλιμάντζαρο και στο Μάτσου Πίτσου.

Φέτος, η ομάδα αποτελείται αποκλειστικά από νέους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1, ηλικίας 15-20 ετών, από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Ινδία. Σκοπός της προσπάθειας ήταν να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη τύπου 1 ότι, έχοντας έλεγχο του διαβήτη, μπορούν να ζήσουν τα όνειρά τους. Η ομάδα έχει στόχο ν’ αποτελέσει πρότυπο για όλα τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 σε όλο τον κόσμο και να τα εμψυχώσει στην καθημερινή τους προσπάθεια για τον έλεγχο του διαβήτη.

Την 24η Αυγούστου, η ομάδα των εξερευνητών ξεκίνησε την πεζοπορία από τη Χώρα των Σφακίων και, περνώντας μέσα από το Φαράγγι της Σαμαριάς, έφθασε στην κορυφή του βουνού Γκίγκιλος (2.080 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας), στα Λευκά Όρη. Το μονοπάτι είναι εξαιρετικά βραχώδες και η ομάδα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική κατά την πεζοπορία σε τόσο ανώμαλο έδαφος. Πεζοπορούσε κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα και έφτασε στον προορισμό της την 27η Αυγούστου.

Για πολλούς από την ομάδα, αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία πεζοπορίας. Η ασφάλεια των μελών της T1D YOUTH Challenge κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας διασφαλίστηκε από την παρουσία ειδικής ομάδας επιστημόνων του SWEET e.V., με επικεφαλής την καθηγήτρια Όλγα Κορδονούρη. Επίσης, η Delphine Arduini, ιδρύτρια της World Diabetes Tour, και ο Peter Nerothin, ο οποίος ίδρυσε την οργάνωση Insulindependence, λειτούργησαν ως μέντορες των 11 πεζοπόρων, καθοδηγώντας τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπειρίας αυτής.

Η ομάδα της T1D YOUTH Challenge διέδωσε με τον καλύτερο τρόπο το θετικό μήνυμα ότι ακόμα και όταν η πρόκληση είναι δύσκολη, με τη σωστή προετοιμασία και την καλή γνώση των διατροφικών και φυσικών αναγκών του σώματος, ο έλεγχος του διαβήτη τύπου 1 είναι εφικτός και μπορεί να ανοίξει την πόρτα σε μία ζωή γεμάτη ευκαιρίες.

Για την υποστήριξη της ενέργειας T1D YOUTH Challenge στα Λευκά Όρη της Κρήτης, ο Τομέας Διαβήτη της Sanofi ένωσε τις δυνάμεις του με τους διοργανωτές της αποστολής, “SWEET e.V.” και “World Diabetes Tour”, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να δώσει ελπίδα σε όλα τα άτομα, και ιδιαίτερα τους νέους που ζουν με διαβήτη τύπου 1, ώστε να συνεχίζουν να αγωνίζονται.

Το SWEET e.V. είναι ένα διεθνές δίκτυο Πρότυπων Κέντρων για την παιδιατρική φροντίδα του διαβήτη, που υποστηρίζεται από τη Sanofi εδώ και αρκετά χρόνια. Το SWEET ιδρύθηκε το 2006 και κύριος στόχος του είναι να ενισχύσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των παιδιών και των νέων που ζουν με διαβήτη στην Ευρώπη, βελτιώνοντας τη δευτερογενή πρόληψη, βοηθώντας την έγκαιρη διάγνωση και συμβάλλοντας στην αποτελεσματική διαχείριση της νόσου. Το SWEET e.V. ενθαρρύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και ορθών πρακτικών, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και συστάσεων, προωθώντας την ίδρυση Πρότυπων Κέντρων για τον Παιδικό Διαβήτη. Η World Diabetes Tour είναι μια ένωση ασθενών που προωθεί μια θετική στάση για το διαβήτη τύπου 1, επιδιώκοντας να βοηθήσει τα άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 1 και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για τη νόσο.

Τί είναι ο διαβήτης τύπου 1; 

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια μορφή σακχαρώδη διαβήτη που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία. Προκαλείται όταν, από μία λανθασμένη απόκριση σε κάποιο αντιγόνο, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται και καταστρέφει τα βήτα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Υπό κανονικές συνθήκες, τα κύτταρα αυτά «ανιχνεύουν» την αύξηση του σακχάρου (γλυκόζη) στο αίμα και ανταποκρίνονται παράγοντας την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης, για να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα.

Η ινσουλίνη δρα σαν ένα “κλειδί” που ανοίγει τα κύτταρα, επιτρέποντας στη γλυκόζη να μπει μέσα και στη συνέχεια να μετατραπεί σε ενέργεια. Χωρίς ινσουλίνη, δεν υπάρχει “κλειδί” και η γλυκόζη δεν μπορεί να μπει στα κύτταρα και παραμένει στο αίμα. Έτσι, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται πάρα πολύ, ενώ παράλληλα τα κύτταρα του σώματος στερούνται την απαραίτητη γι’ αυτά γλυκόζη. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, κετοξέωση, που μπορεί να οδηγήσει σε διαβητικό κώμα και θάνατο και μακροχρόνια σε βλάβες στα μάτια, τα νεφρά, το νευρικό σύστημα και την καρδιά.

Βασικά στατιστικά στοιχεία και επιβάρυνση σε όλο τον κόσμο 

Το 2011, ο αριθμός των ατόμων όλων των ηλικιών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, υπολογίστηκε σε πάνω από 30 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, ωστόσο, σε πολλές χώρες αυτά τα δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα.

Αριθμητικά δεδομένα από το 2014 δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% ετησίως, με περίπου 79.100 νέα περιστατικά κάθε χρόνο σε νέους κάτω των 15 ετών – ένα περιστατικό κάθε 7 λεπτά. Από το 1,9 δισ. νέων κάτω των 15 ετών στον κόσμο, περίπου 497.000 έχουν διαβήτη τύπου 1. Οι περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά νέων κάτω των 15 ετών με διαβήτη τύπου 1 είναι η Ευρώπη (περίπου 130.000 νέοι), η Βόρεια Αμερική και η Καραϊβική (περίπου 110.000 νέοι), και η Νοτιοανατολική Ασία (σχεδόν 80.000 νέοι).

Ζώντας με διαβήτη τύπου 1 και ο κίνδυνος επιπλοκών

Για τους νέους που αντιμετωπίζουν τη νόσο κάθε μέρα, ο διαβήτης μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στη ζωή τους και τη συναισθηματική τους ευεξία και μερικές φορές μπορεί να γίνεται δύσκολος στη διαχείριση. Τα ανεπαρκώς ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε υπογλυκαιμίες (χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα) ή υπεργλυκαιμίες (υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα). Για να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 συνήθως ακολουθούν σχήμα με πολλές ενέσεις ινσουλίνης ημερησίως ή έχουν αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης. Αυτή η αυστηρή καθημερινή ρύθμιση του διαβήτη συμβάλλει στη μελλοντική υγεία του ατόμου: όσο περισσότερο βρίσκεται κάποιος εκτός των κανονικών ορίων γλυκόζης στο αίμα, τόσο μεγαλύτερος κίνδυνο επιπλοκών διατρέχει.

Πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές που προκύπτουν από τον αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 περιλαμβάνουν 1,5: 

• Καρδιαγγειακά προβλήματα (καρδιοπάθεια και παθήσεις των αιμοφόρων αγγείων)
• Νεφροπάθεια (νεφρική βλάβη που μπορεί να εξελιχθεί σε νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου)
• Νευροπάθεια (βλάβη των νεύρων)
• Αμφιβληστροειδοπάθεια (βλάβη στα μάτια που μπορεί να φθάσει έως και σε τύφλωση)
• Διαβητικό πόδι (συνδυασμός βλάβης των αγγείων και κακής κυκλοφορίας με πληγές που δεν κλείνουν και μπορούν να οδηγήσουν σε ακρωτηριασμό)

Περισσότεροι από το 70% των νέων ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 δεν πετυχαίνουν το στόχο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) 7. Η επίτευξη γλυκαιμικού ελέγχου συνδέεται σημαντικά με καλύτερη ποιότητα ζωής για τους νέους7.

Συναισθηματικός φόρτος

Η κατανόηση του συναισθηματικού φόρτου που ο διαβήτης έχει σε ένα νεαρό άτομο είναι σημαντική. Αξιολογήσεις των συναισθηματικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 περιγράφονται στις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για το διαβήτη, όπως αυτές από την Αμερικανική Διαβητολογική Ένωση 8 και τη Διεθνή Εταιρεία Παιδιατρικής και Εφηβικού Διαβήτη (IPSAD).

Ο Διαβήτης Τύπου 1 μπορεί:

• να οδηγήσει σε διακρίσεις και να περιορίσει τις κοινωνικές σχέσεις ενός ατόμου
• να έχει αντίκτυπο στο πόσο καλά ένα παιδί τα πάει στο σχολείο1 και επιπλέον, λόγω της έλλειψης γνώσης μέσα στο σχολείο σχετικά με το διαβήτη, να οδηγήσει το παιδί σε απομόνωση και στιγματισμό
• να επιβαρύνει τόσο οικονομικά όσο και συναισθηματικά όλη την οικογένεια (κόστος για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού)

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια νόσος με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη τύπου 1 αυξάνεται κάθε χρόνο με ταχείς ρυθμούς, ιδίως μεταξύ των νέων κάτω των 15 ετών. Η διάγνωση του διαβήτη σε μικρή ηλικία έχει επιπτώσεις, προβάλλοντας την ανάγκη ρύθμισης του διαβήτη τύπου 1 και των επιπλοκών του νωρίτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη ζωή των ασθενών.

Ο έλεγχος του διαβήτη τύπου 1 είναι το πρώτο βήμα που επιτρέπει στους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

health.in.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ