14.8 C
Chania
Friday, January 10, 2025

Πιλοτικός για όλη τη χώρα ο Περιφερειακός Μηχανισμός Αγοράς Εργασίας της Κρήτης

Ημερομηνία:

Στρατηγικός στόχος για την Περιφέρεια, υλοποιείται με την εξαιρετική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και παρουσιάζεται την Δευτέρα ως καλή πρακτική στην Αθήνα.

Ο “οδικός χάρτης” που θα ακολουθήσει ο Περιφερειακός Μηχανισμός Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη, συζητήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη.

Ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό έργο μεγάλης κλίμακας. Αντικείμενο του είναι η διαχρονική και πολύ-επίπεδη παρακολούθηση των τάσεων και η διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Κρήτης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014- 2020», ξεκίνησε το Μάρτιο του 2016 και θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022. Υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και συγκεκριμένα από τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Για “μια σημαντική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την εμπιστοσύνη που έχουμε ως Περιφέρεια Κρήτης απέναντι στα Εκπαιδευτικά και Ερευνητικά ιδρύματα του νησιού”, έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης. “Ο Περιφερειακός Μηχανισμός Αγοράς Εργασίας είναι ένας στρατηγικός σχεδιασμός που υλοποιούμε ως Περιφέρεια από το 2016 έως 2022 για να μπορούμε να δούμε τις τάσεις και όσα ζητούνται από την τοπική αγορά εργασίας. Να δούμε που θα πρέπει να επενδύσουμε, που να στρέψουμε την Κατάρτιση και πως να προχωρήσουμε βήματα παραπέρα ενισχύοντας τη σύνδεση εργαζομένων και επιχειρήσεων, με μια δυναμική και συνεχιζόμενη έρευνα κι όχι μια μελέτη που θα μείνει στα συρτάρια”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης σε δηλώσεις του.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Γιάννης Παρασύρης, η Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Καινοτομίας Έφη Κουτεντάκη, η Διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Χρυσή Δασκαλάκη και η Προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Κρήτης Μαρία Κασσωτάκη.

Η Ομάδα Διοίκησης του Έργου (ΟΔΕ) με τους καθηγητές Μιχάλη Ταρουδάκη (Επιστημονικός Υπεύθυνος) Νίκο Παπαδάκη και Βαγγέλη Τζουβελέκα παρουσίασε την εξέλιξη που έχει συντελεστεί στο έργο. Να σημειωθεί πως η ομάδα έργου είναι διεπιστημονική, κι αποτελείται από Καθηγητές και Ερευνητές από 7 Τμήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπως και εξωτερικούς συνεργάτες.

“Έχει γίνει μια εξαίρετη δουλειά με τους καθηγητές του Πανεπιστήμιου στην οποία μετέχουν επτά τμήματα και συνεργάζονται. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, διότι η δράση αυτή παρουσιάζεται από το Υπουργείο Εργασίας ως καλή πρακτική στις Περιφέρειες της χώρας. Εύχομαι και πιστεύω μετά τον Ιανουάριο του 2019 που θα μας δοθούν όλα τα στοιχεία, τα συμπεράσματα και οι προτάσεις για το 2018, να δούμε τις τάσεις της αγοράς και να αποφασίσουμε πως θα προχωρήσουμε παραπέρα”, δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Αναφερόμενος στα στοιχεία που έχει συλλέξει ο Μηχανισμός, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως φαίνεται ότι “στην Κρήτη είναι μειωμένη η ανεργία όπως δείχνει η έρευνα του Μηχανισμού σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο, αλλά και πάλι παραμένει υψηλή και ειδικά στις γυναίκες. Δεν θα πορευόμαστε λοιπόν τυφλά, αλλά με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τις προτάσεις που θα κάνει το πανεπιστήμιο μας”, ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Στη συνάντηση ο κ. Παπαδάκης ανακοίνωσε πως έχει διεξαχθεί η ποσοτική έρευνα στο ανθρώπινο δυναμικό και αναμένεται εντός Νοεμβρίου 2018 η διεξαγωγή της ποσοτικής έρευνας στις επιχειρήσεις. Επίσης έχει αρχίσει η οργάνωση της ποιοτικής έρευνας επικαιροποίησης (2018-2019) σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ακόμα συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση πως τα συνολικά αποτελέσματα της ερευνητικής επικαιροποίησης για το 2018 θα υποβληθούν στην Περιφέρεια Κρήτης στις 31 Ιανουαρίου 2019 σύμφωνα με την πρόταση της ομάδας εργασίας.

“Είναι ο πρώτος και εξ όσων γνωρίζω ο μόνος στην Ελλάδα Περιφερειακός Μηχανισμός που έχει ολοκληρώσει όλη την ερευνητική διαδικασία για τα δύο πρώτα χρόνια. Πρόκειται για ένα παρατηρητήριο απασχόλησης και διάγνωσης αναγκών σε δεξιότητες και σε ζητήματα κατάρτισης”, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, ενημερώνοντας πως η ομάδα έργου έχει  “ακτινογραφήσει, τάσεις, ανασχηματισμούς, δεδομένα για τις επιχειρήσεις, για το εργατικό δυναμικό, για τους ανέργους και όλες τις υποπαραμέτρους, για τις ανάγκες σε δεξιότητες και κατάρτιση για τις τάσεις των επαγγελμάτων και το δυναμισμό που παρουσιάζουν στην Κρήτη. Έχουμε λοιπόν δεδομένα μέσα από έρευνα που κάνουμε όχι μόνο δευτερογενή με ανάλυση υπαρχόντων στοιχείων αλλά και πρωτογενή, ποσοτική στο ανθρώπινο δυναμικό της Κρήτης και σε επιχειρήσεις του νησιού και παράλληλα ποιοτική έρευνα στο εργατικό δυναμικό και στις επιχειρήσεις του νησιού και διασταυρώνουμε τα δεδομένα”, τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και τον εθνικό μηχανισμό διάγνωσης αναγκών και την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου ο ίδιος έχει κληθεί από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και το Υπουργείο στην παρουσίαση που θα κάνει το Υπουργείο Εργασίας για τον εθνικό μηχανισμό διάγνωσης της αγοράς εργασίας “Θα παρουσιάσουμε εμείς μόνοι από τις περιφέρειες της χώρας, τον Περιφερειακό Μηχανισμό της Κρήτης στη συνάντηση που θα γίνει με τις Περιφέρειες της χώρας. Στη σημερινή συνάντηση έγινε επισκόπησης της πορείας του μηχανισμού και μιας κύριας ανάλυσης για όσα έχουν αλλάξει στην αγορά εργασίας της Κρήτης μετά τα πρώτα χρόνια της Κρήτης και μέχρι σήμερα ενώ ο μηχανισμός θα συνεχίσει να παράγει αποτελέσματα μέχρι το 2022 γιαυτό και συζητήσαμε σήμερα τον οδικό χάρτη”, κατέληξε.

Πιλοτικό πρόγραμμα σε επίπεδο χώρας για την ενδυνάμωση και κατάρτιση ανέργων  

Παράλληλα, ο Κωνσταντίνος Φλουρής, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Σύμβουλος Απασχόλησης, υπάλληλος του Τμήματος Δια βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Περιφέρειας Κρήτης παρουσίασε το πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης και επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας, που είναι το πρώτο σε επίπεδο χώρας και θα αξιολογηθεί στο πλαίσιο της διαρκούς αξιολόγησης του μηχανισμού, όπως εξήγησε ο Κώστας Φλουρής

“Χρησιμοποιούμε τα πρώτα παραδοτέα του Περιφερειακού Μηχανισμού με στόχο να υλοποιήσουμε ένα βιωματικό εργαστήρι που αφορά σε 20 ανέργους με σκοπό την ενδυνάμωσή τους, την επανακατάρτισή τους και την επανένταξη στην αγορά εργασίας. Το βιωματικό εργαστήρι γίνεται σύμφωνα με την μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων, με παιχνίδια ρόλων, με ερωτηματολόγια και βιωματικές ασκήσεις και στοχεύουμε τα αποτελέσματα που θα έχουμε από αυτή την πιλοτική εφαρμογή να ενσωματωθούν πάλι στον περιφερειακό μηχανισμό, δηλαδή ότι πήραμε ως πληροφορία να το χρησιμοποιήσουμε ώστε να διαμορφωθεί ένας κύκλος προτάσεων. Είναι η πρώτη πρακτική εφαρμογή και πιλοτική εφαρμογή σε πανελλήνιο επίπεδο. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που κάνουμε μια τέτοια κοινωνική παρέμβαση σε επίπεδο επανακατάρτισης και επανένταξης ανέργων και περιμένουμε με πολλή αγωνία και τα πρώτα αποτελέσματα που θα έχουμε για το πρόγραμμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ