17.8 C
Chania
Thursday, November 14, 2024

Πλήρης αποτυχία της κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ημερομηνία:

Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του θα έπρεπε να ασχολούνται αποκλειστικά με την παρουσία του σε περίπου 15 μέρες στη ΔΕΘ και με τα όσα θα εξαγγείλει από το βήμα της, κηρύσσοντας, ουσιαστικά, την έναρξη της πολιτικής χρονιάς.

Ωστόσο, όπως και τον περασμένο Ιούλιο, έτσι και τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να περνά ένα μεγάλο μέρος του χρόνου του στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της Πολιτικής Προστασίας, καθώς η χώρα βρίσκεται και πάλι, για δεύτερη φορά μέσα στο καλοκαίρι, σε πύρινο κλοιό και, αυτή τη φορά, εκτός από τεράστιες καταστροφές σε φυσικό περιβάλλον αλλά και περιουσίες υπάρχουν και ανθρώπινες απώλειες, ο αριθμός των οποίων μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι λέξεις υπολογίζεται σε πάνω από 18.

Πολλά ερωτήματα

Την ώρα που οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, συνεπικουρούμενες από Ρουμάνους συναδέλφους τους, δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες που συνεχίζουν για μέρες το καταστροφικό τους έργο στην Αλεξανδρούπολη και, ταυτόχρονα, προσπαθούν να αποτρέψουν ένα νέο 2007 εμποδίζοντας τη φωτιά να περάσει στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, τα ερωτήματα προς την κυβέρνηση γίνονται σε καθημερινή βάση όλο και πιο πιεστικά, όσο πιεστικές γίνονται και οι αναφορές από τοπικά ΜΜΕ για λάθη και παραλείψεις όσον αφορά στην προετοιμασία της χώρας για την αντιπυρική περίοδο:

● Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ο Μητσοτάκης είχε μιλήσει για περισσότερα μέσα στα χέρια της ΠυροσβεστικήςΠού είναι και ποια η διαχείρισή τους;

● Επίσης, είχε μιλήσει για καλύτερο συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείςΠόσο επαρκής είναι ο συντονισμός αυτός;

● Δύο χρόνια μετά την – επεισοδιακή, όσον αφορά την ηγεσία του – ίδρυση του υπουργείου αυτού, ο ρόλος του οποίου υποτίθεται ότι ήταν ακριβώς η καλύτερη αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών (πυρκαγιές, χιόνια, πλημμύρες, κ.λπ.), έχει γίνει κάποια αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητά του και, αν ναι, ποια τα αποτελέσματά της;

● Και, εν τέλει, μετά την – επιεικώς μέτρια – έως σήμερα διαχείριση τέτοιων κρίσεων (να θυμίσουμε την αποκλεισμένη από χιόνια Αττική Οδό και κεντρικούς δρόμους της Αττικής, αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές), ποια βήματα έχουν γίνει για την ενίσχυση των υποδομών, αλλά και των σχεδίων;

Νεκροί μετανάστες

Ακόμα χειρότερα, το «μάντρα» της κυβέρνησης (υπό το βάρος της τραγωδίας του Ματιού) ότι τουλάχιστον δεν υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες έχασε ένα μεγάλο μέρος της ισχύος του, μετά την τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς – μεγάλο μέρος του οποίου είχε καεί πέρσι – όπου τουλάχιστον 18 παράτυποι μετανάστες κάηκαν αβοήθητοι μέσα στις φλόγες.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ψελλίζει για τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης αλλά και την εκδήλωση ακραίων ρατσιστικών συμπεριφορών μετά τη διοχέτευση πληροφοριών περί «ασύμμετρων απειλών», συμπεριφορών που υποχρέωσαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να δώσει εντολή για προκαταρκτική έρευνα.

Το σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι οι τεράστιες καταστροφές από φωτιές εκδηλώνονται σε μια ιδιαίτερα… επικίνδυνη για πυρκαγιές περίοδο, με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία να προειδοποιεί εγκαίρως για συνθήκες που ευνοούν τις δασικές φωτιές, αλλά και μετά τις καταστροφές του Ιουλίου, που, θεωρητικά, τουλάχιστον, θα έπρεπε να είχαν θέσει την κυβέρνηση σε κατάσταση συναγερμού και θα έπρεπε να είχαν γίνει προσπάθειες για καλύτερη προετοιμασία.

Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι λίγα πράγματα έγιναν παρά τις προειδοποιήσεις, άμεσες και έμμεσες, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα στην Ελλάδα να έχουν καεί πολύ περισσότερες εκτάσεις απ’ ό,τι, ας πούμε, στην Ιταλία ή τη Γαλλία.

Το πόσο άσχημα είναι τα πράγματα γίνεται εμφανές αν κάποιος αναλογιστεί ότι στην Αττική, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας και λίγο πριν από τον απαράμιλλου κάλλους και φυσικής αξίας εθνικό δρυμό της Πάρνηθας εκκενώνονται οικισμοί λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε στη Φυλή, ενώ στον Ασπρόπυργο, και αφού κάηκαν περιουσίες και εμπορεύματα, η φωτιά το μεσημέρι της Τετάρτης αναζωπυρώθηκε και το 112 έδωσε σήμα για εκκένωση προς την Αττική Οδό.

Ταυτόχρονα, στην Αθήνα «χιονίζει» αποκαΐδια, φέρνοντας στο μυαλό πολλών τη μεγάλη φωτιά της Πάρνηθας του 2007, ενώ υπάρχουν και προειδοποιήσεις για κίνδυνο για τη δημόσια υγεία από τα μικροσωματίδια που μεταφέρονται με τη στάχτη.

Πολιτική κόντρα

Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένης της μαζικής κατακραυγής αντιπολίτευσης και πολιτών για την ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει την πολιτική κυριαρχία της φέρνοντας το θέμα στη Βουλή.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δηλώνει ότι «την ώρα της μάχης δεν υπάρχει χώρος για στείρα αντιπαράθεση και κομματικό “ακτιβισμό”. Θα έρθει η ώρα του απολογισμού. Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα γίνει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων», ενώ ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα.

Μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι οι κοινοβουλευτικές ισορροπίες μπορούν να της επιτρέψουν να περάσει μια σύγκρουση στη Βουλή σχετικά… αναίμακτα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι ότι ο Μητσοτάκης αναμένεται να στριμωχτεί, καθώς:

● Η ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ήταν αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία και απόφαση, οπότε θα πρέπει ο ίδιος να εξηγήσει τι δεν πήγε καλά ώς τώρα και να δώσει πειστικές απαντήσεις για το τι θα γίνει από τούδε και στο εξής.

● Επίσης, θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις διαρκείς, πλέον, καταγγελίες για απουσία επαρκούς χρηματοδότησης του Πυροσβεστικού Σώματος, για τα γερασμένα πτητικά μέσα, για την αποτελεσματικότητα των μέσων που ενοικιάζει η χώρα κ.ο.κ.

● Ταυτόχρονα, ειδικά για το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών και δεδομένων των υποδειγμάτων άλλων χωρών, όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία, θα χρειαστεί να εξηγήσει γιατί ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα, που έχει αυξημένες ανάγκες, ειδικό σώμα δασοπυρόσβεσης, όπως, άλλωστε, υπήρχε μέχρι το 1998.

● Τέλος, δεδομένου ότι κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησηςο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για μια «επανάσταση» στην πολιτική προστασία που θα συντελεστεί τα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να εξηγήσει κατά το δυνατόν λεπτομερώς το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση της «επανάστασης» αυτής.

Τσινάει η Αυτοδιοίκηση

Ωστόσο, μέχρι ώρας, τα πράγματα δείχνουν απλώς προβληματικά, με:

● την αντιμετώπιση των πυρκαγιών να επαφίεται στον πατριωτισμό των πυροσβεστών και των εθελοντών,

● τη χρήση του 112 και την τακτική των εκκενώσεων να μοιάζει να αποτελεί το βασικό, αν όχι το μόνο, μέσο προστασίας του πληθυσμού από τις φλόγες

● και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να… τσινάει όταν κατηγορείται για ανεπάρκειες και έλλειψη συντονισμού και να απαντά ότι ούτε τα κονδύλια είναι επαρκή ούτε υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας από τις πυρκαγιές, με ορισμένους δημάρχους, μάλιστα, να ξεκαθαρίζουν χαρακτηριστικά και σε ιδιωτικές συζητήσεις τους, αλλά και δημοσίως, ότι δεν θα γίνουν εξιλαστήρια θύματα χρόνιων δυσλειτουργιών και ελλείψεων.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας εις βάρος μεταναστών, τα οποία εκδηλώθηκαν έπειτα από διάφορες φήμες περί «ασύμμετρων απειλών» και «υβριδικού πολέμου» και τη δραματική παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, η εικόνα που σχηματίζεται κάθε άλλο παρά καλή μπορεί να θεωρηθεί για την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η συντεταγμένη ελληνική πολιτεία, μέσω των αρμοδίων αρχών, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης των πυρκαγιών και εξετάζει κάθε καταγγελία. Φαινόμενα αυτοδικίας ή διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων δεν θα γίνουν ανεκτά», ενώ θα πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΥΠ, η υπηρεσία που είναι καθ’ ύλην αρμόδια να ελέγχει τέτοιου είδους πληροφορίες, παραμένει υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Πάνω από 20% το ΠΑΣΟΚ στην εκτίμηση ψήφου – Πέμπτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο πολιτικό σκηνικό μετά τη νέα...