11.8 C
Chania
Sunday, December 29, 2024

Πληθαίνουν οι τηλεφωνικές απάτες με διεθνείς κλήσεις στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Πληθαίνουν με ανησυχητική συχνότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα τα κρούσματα τηλεφωνικής απάτης σε βάρος πολλών Κρητικών, οι οποίοι δέχονται, κυρίως στα σταθερά τους τηλέφωνα, διεθνείς κλήσεις απατεώνων που επιδιώκουν να υποκλέψουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και κυρίως κωδικούς πρόσβασης.

Για τα κρούσματα αυτά είναι ενήμερα τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και συστήνουν στους πολίτες να αντιδρούν με περίσκεψη σε τέτοιου είδους κλήσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου δράσης των απατεώνων αποτελεί η μαρτυρία αναγνώστη του cretalive, ο οποίος σε επιστολή του διηγείται την εμπειρία που έζησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Πιο συγκεκριμένα, γράφει:

“Στις 8.15 το πρωί μου τηλεφώνησε ένας νεαρός στο σταθερό μου τηλέφωνο από το 0035925474592 , μιλούσε αγγλικά, μου έλεγε ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μου κατέβασε παράνομες ιστοσελίδες μέσω της Microsoft. Άκουγα κι άλλους συναδέλφους του να μιλάνε παράλληλα. Προφανώς έχουν στήσει βιομηχανία απάτης! Του είπα στα αγγλικά ότι θα τον αναφέρω στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το έκλεισε αμέσως! Ενημερώστε τον κόσμο διότι κάποιοι θα τον πιστέψουν και θα τους κλέψει τα χρήματά τους!”

Τι επιδιώκουν οι καλούντες

Ο τρόπος δράσης των επιτηδείων παρουσιάζει πολλές ομοιότητες, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν πολίτες που δέχθηκαν ανάλογα τηλεφωνήματα. Οι κλήσεις γίνονται από το εξωτερικό, με το πρόθεμα 0035 που αντιστοιχεί στην Ινδία και μιλώντας αγγλικά, υποδύονται τους τεχνικούς εταιρίας πληροφορικής.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο καλών προσπαθεί να πείσει τους ανυποψίαστους πολίτες ότι έχει παρουσιαστεί ένα μείζον πρόβλημα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους και προτίθεται να δώσει οδηγίες για την εγκατάσταση λογισμικού που υποτίθεται ότι θα επιδιορθώσει την κατάσταση.

Στόχος είναι, με την εγκατάσταση του προγράμματος να καταστεί εφικτή η υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και άλλων δεδομένων του καλούμενου και κυρίως οι κωδικοί του e-banking ώστε οι επιτήδειοι να έχουν πρόσβαση στους προσωπικούς λογαριασμούς του.

Εφευρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους

Δεν είναι, όμως, μόνο οι επιτήδειοι από το εξωτερικό που προσπαθούν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες μέσω τηλεφωνικών κλήσεων. Όσο περισσότερο ενημερώνεται ο κόσμος για τις επινοήσεις των απατεώνων, τόσο εκείνοι γίνονται περισσότερο εφευρετικοί. Όπως, στην περίπτωση του επιχειρηματία που ανέδειξε το cretalive, ο οποίος δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν υποτιθέμενο ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων.

Στο τηλεφώνημα αυτό, ο πρατηριούχος ζητούσε προσφορά από τον επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στον τομέα του κρασιού, ενόψει μιας μεγάλης ανοιχτής εκδήλωσης που θα διοργάνωνε και αφού έκλεισε η “συμφωνία” ισχυρίστηκε ότι από λάθος έκανε κατάθεση στον λογαριασμό της επιχείρησης χρηματικού ποσού πολύ μεγαλύτερου του συμφωνηθέντος. Για τον λόγο αυτό, με υποτιθέμενο τραπεζικό παραστατικό, φωτογραφία του οποίου έστειλε στον επιχειρηματία, ζητούσε να του επιστραφεί η … διαφορά.

Το ευτύχημα στην περίπτωση αυτή, ήταν ότι το υποψήφιο θύμα της απάτης ήταν υποψιασμένο και δεν ενέδωσε στον περίεργο πελάτη…

Τι προφυλάξεις μπορείτε να πάρετε για τις απάτες μέσω τηλεφώνου

Ευτυχώς, παρά το γεγονός ότι οι απάτες και οι απατεώνες έχουν εξελιχθεί αρκετά, εντούτοις υπάρχει ακόμη τρόπος να προφυλαχθείτε από αυτούς τους νέους και πολλές φορές ύπουλους τρόπους τηλεφωνικής απάτης. Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εκτός από το να κλείσετε το τηλέφωνο:

Απλά και μόνο με το που θα σηκώσετε το τηλέφωνο σας, να ξέρετε ότι αμέσως κάνετε γνωστό στους πιθανούς απατεώνες – εγκληματίες ότι ο τηλεφωνικός αριθμός σας είναι σε ισχύ, δηλαδή λειτουργεί και άρα είναι σαν να τους λέτε ότι μπορεί ίσως να τους φανεί χρήσιμος στις όποιες απάτες μπορεί να σχεδιάζουν.

Επίσης, να έχετε πάντοτε στην άκρη του μυαλού σας ότι το τηλεφωνικό σας νούμερο μπορεί να μεταπωληθεί σε άλλους απατεώνες ή μη, κι έτσι να πέσετε είτε θύμα κάποιας απάτης είτε να δεχθείτε βροχή από spam πχ μηνύματα ή τηλεφωνικές κλήσεις για διαφημίσεις και προώθηση προϊόντων. Kάτι αντίστοιχο με τα chain emails δηλαδή.

Μπορείτε εύκολα να ρυθμίσετε το τηλέφωνο σας ώστε οι κλήσεις από άγνωστους αριθμούς να πηγαίνουν απευθείας στον τηλεφωνητή σας. Ή πιο απλά, μπορείτε απλά να μην απαντήσετε σε κάποια κλήση που θεωρείτε ότι είναι ύποπτη, έτσι ώστε αυτή να δρομολογηθεί αυτόματα στον τηλεφωνητή σας.

Αν αποφασίσετε να απαντήσετε στην κλήση ενός αγνώστου, προσπαθήστε να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί και δύσπιστοι, ειδικά αν σας απευθύνουν ερωτήσεις που περιλαμβάνουν το “ναι” σαν πιθανή απάντηση.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, όπως είπαμε και νωρίτερα είναι να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνο. Αν παρόλα αυτά θέλετε να το τραβήξετε για να δείτε που το πάει ο συνομιλητής σας, μπορείτε να του απαντήσετε με μια ερώτηση του τύπου:

Ποιος είστε εσείς και για ποιο λόγο με καλείτε;

Να είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση οι επίδοξοι απατεώνες – εγκληματίες να μπουν στη διαδικασία να αφήσουν ποτέ μήνυμα στον τηλεφωνητή σας.

Γενικά δεν πρέπει για κανέναν απολύτως λόγω να γνωστοποιείτε σε οποιουσδήποτε τρίτους, και ιδιαίτερα σε αγνώστους, οποιεσδήποτε ευαίσθητες προσωπικές σας πληροφορίες, ακόμη κι αν ισχυρίζονται ότι εργάζονται σε κάποια εταιρία που γνωρίζετε ή για παράδειγμα στην τράπεζα σας.

Και αν ανησυχείτε για το πόσο αγενές θα είναι να κλείσετε το τηλέφωνο κατάμουτρα σε κάποιον άγνωστο, καλύτερα να αναλογιστείτε πόσο άσχημα μπορείτε να μπλέξετε αν δεν το κάνετε ή αν εν πάσει περιπτώσει δεν δώσετε την δέουσα προσοχή.

Nα σημειώσουμε ότι σε επικοινωνία που είχαμε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μας είπαν ότι υπάρχει χιλιάδες αναφορές πολιτών για τη συγκεκριμένη απάτη.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο:ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): FEELSAFE E-COMMERCE.

Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

agonaskritis.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εδώ και εκεί παππάς, παντού παπάς, τελικά όμως άφαντος

Του Μανώλη Καπετανάκη * Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κάποιος,...

Η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. ανακοινώνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2025

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης (Ι.Λ.Α.Ε.Κ.) ολοκληρώνει...

Δωρεά Οργάνων χάρη στο μεγαλείο Ψυχής της οικογένειας της άτυχης 33χρονης

Χάρη στο μεγαλείο ψυχής της οικογένειας της άτυχης 33χρονης...