18.8 C
Chania
Tuesday, November 5, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΡΩΣΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ – RUSSIAN REVOLUTION
(7 Νοεμβρίου 1917)

Η μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση της νεότερης ιστορίας, που έθεσε την ανεξίτηλη σφραγίδα της στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, ανατρέποντας το αστικό καθεστώς και θεμελιώνοντας, κατά τις αρχές του μαρξισμού – λενινισμού, το κράτος των εργατών και αγροτών στη Ρωσία, ως πρώτο στάδιο της πλήρους μετάβασης στον σοσιαλισμό. Από το Φεβρουάριο μέχρι το Νοέμβριο του 1917 (Θέσεις του Απρίλη, πραξικόπημα Κορνίλωφ, τελευταία κυβέρνηση Κερένσκυ) προετοιμάζεται η εξέγερση. Στις 6 και 7 Νοεμβρίου, κάτω από τα κανόνια του θωρηκτού Αβρόρα, η Πετρούπολη υποκύπτει στους μπολσεβίκους και στις 8 Νοεμβρίου η έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα σφραγίζει το νικηφόρο αποτέλεσμα της επανάστασης. Μέσα στη νύχτα, οι επαναστάτες εκδίδουν τα Διατάγματα για την ειρήνη, για τη γη, για τον τύπο, για την εργατική πολιτοφυλακή. Ακολουθούν τα Διατάγματα του ενοικιοστασίου, του εργατικού ελέγχου των εργοστασίων, της συγκρότησης λαϊκών δικαστηρίων, της αναγνώρισης των εθνικοτήτων, της απαγόρευσης της απεργίας. Η νέα κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού, με πρόεδρο τον Λένιν, αρχίζει το έργο της.

Βιβλιογραφία: John Reed, Ten days that shook the world, 1919, Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, Η λευκή φρουρά, 1926, Victor Serge, Year One of the Russian Revolution, 1930, Avrahm Yarmolinsky, Road to Revolution, A century of russian radicatism, 1956, Κεντρική Επιτροπή Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης, Η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, Ντοκουμέντα και υλικά, 1957, 1967, 1977, Π.Ι. Στούτσκα, Στην πάλη για την Οκτωβριανή Επανάσταση, 1960, R. Browder-Al. Kerensky, The Russian Provisional Government 1917, 1961, Orlando Figes, A people’s tragedy, The Russian Revolution 1891-1924, 1996, Richard Malone, Analysing the Russian Revolution, 2004, Λέον Τρότσκι, Ιστορία της ρώσικης επανάστασης,1930-1932, Εγκυκλοπαιδεία Πάπυρος – Λαρούς, Μεγάλη Σοβιετική Εγκυκλοπαίδεια (Γκ.Ν. Γκολίκοφ-Μ.Ι. Κουζνιέτσοφ), Βικιπαίδεια.

Εικονογραφία: Ο Β.Ι. Λένιν στο βήμα, πίνακας, Α.Μ. Γκερασίμοφ, 1947, Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, Μόσχα, Το χειμερινό ανάκτορο καταλήφθηκε, πίνακας, Βλ.Α. Σερόφ, 1954, Πινακοθήκη Τρετιάκοφ, Μόσχα.

Κινηματογράφος: Οχτώβρης, Σεργκέι Άιζενστάιν, 1927, (Γκριγ. Αλεξαντρόφ), Δόκτωρ Ζιβάγκο, David Lean, 1965, (Ομάρ Σαρίφ).

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΤΖΩΝ ΡΗΝΤ, ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ