12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Πνευματικό Ημερολόγιο (Σημειώσεις για τον 21ο αιώνα): ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Κείμενα: Στρατής Παπαμανουσάκης

ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ – CARL GUSTAV JUNG
(Κέσβιλ, Φουργκάου, Ελβετία 1875- Κύσναχτ, Ζυρίχη 1961)

Ελβετός ψυχίατρος, καθηγητής στη Βιέννη, Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ζυρίχη, Βασιλεία, ιδρυτής της αναλυτικής ή συμπλεγματικής ψυχολογίας, εισηγητής των εννοιών του συλλογικού υποσυνείδητου και του αρχετύπου, του κοινού θησαυρού της ανθρωπότητος που αποτυπώνεται στη μυθολογία. Στην ψυχολογία του ανέλυσε τους παράγοντες, που επηρεάζουν την ψυχική κατάσταση, λίμπιντο, πνευματικές, ηθικές και θρησκευτικές αρχές, ένστικτα και ζωτική ενέργεια, καθώς και τη σχέση συνειδητού και ασυνειδήτου. Διέκρινε τους ανθρώπινους ψυχολογικούς τύπους σε ενδοστρεφείς και εξωστρεφείς, σε σχέση με τη διάνοια, τη συνείδηση, την αίσθηση και την ενόραση. Στο έργο του τονίζει ιδιαίτερα τη σημασία της τέχνης, της μυθολογίας, της πίστης και της φιλοσοφίας προς εξισορρόπηση της μονομερούς τάσης του σύγχρονου ανθρώπου προς το θετικισμό. Οι θεωρίες του άσκησαν μεγάλη επιρροή και έδωσαν νέα τροπή στις ψυχολογικές έρευνες.

Έργα: Μεταμορφώσεις και σύμβολα της λίμπιντο (1912), Η ψυχολογία του ασυνειδήτου (1912), Ψυχολογικοί τύποι (1920), Ψυχικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής (1931), Ψυχολογία και θρησκεία (1939), Περί της ψυχολογίας του υποσυνειδήτου (1942), Ψυχολογία και αλχημεία (1944), Συμβολική του πνεύματος (1948), Ερμηνεία της φύσεως και της ψυχής (1952), Το κόκκινο βιβλίο (Liber novus) (2009).

Βιβλιογραφία: [Έκδ. The collected works of C.G. Jung, Routlege, London (1953-1962), 20 τόμ.], Τόνι Βολφ, Εισαγωγή στις βασικές αρχές της ψυχολογίας των συμπλεγμάτων, Σ. Καλλιάφας, Η αναλυτική ψυχολογία του Κ. Γιουνγκ σε αντιπαραβολή προς την ψυχολογία του Φρόυντ και του Άντλερ, 1936, J. Jacobi, La phychologie de C.G. Jung, 1950, H. Hostie, Du myth à la religion, 1955, E. Glover, Freud ou Jung?, 1955, D. Bair, Juny, A biography, 2003, Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου (άρθρ. Σπ.Μ. Καλλιάφα), Βικιπαίδειa.

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΚΑΡΛ ΓΙΟΥΝΓΚ, Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ

*  *  *

Ψυχή και πνεύμα αντιπαρατάσσονται προς το σώμα. Προς το σώμα, τη σάρκα και τα οστά, αντιπαρατάσσει η χριστιανική θρησκεία και δυο άλλες έννοιες, τον νου και την καρδία. Ο νους αυτός, δεν είναι βέβαια ο εγκέφαλος και η καρδία αυτή, δεν είναι βέβαια η καρδιά. Ο νους είναι η έδρα των διανοητικών λειτουργιών του ανθρώπου, το αντίστοιχο του πνεύματος. Η καρδία είναι το κέντρο των λειτουργιών της ζωής, αντίστοιχη της ψυχής. Η ορολογία αυτή, που προέρχεται από τους νηπτικούς Πατέρες, αποδίδει ίσως καλύτερα τα ψυχικά και τα πνευματικά φαινόμενα και πλησιάζει περισσότερο, χωρίς να συμπίπτει, προς τα δεδομένα της φυσιολογίας. Επιτρέπει όμως τη διάκριση ψυχής (καρδίας) και πνεύματος (νου), τον χωρισμό των διανοητικών και φυσιολογικών λειτουργιών, την καθαυτή ζωή από τις πνευματικές εκδηλώσεις της. Ίσως η βυζαντινή ορθοδοξία να χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ανάλυση.

Ήδη όμως, μπορούμε από την φανερή διάκριση και αντίθεση σώματος και ψυχής να συνθέσομε το πνεύμα, ως συμφιλιωτική δύναμη που συγκροτεί την ανθρώπινη ολοκλήρωση. Το πνεύμα ως καθεαυτό ανθρώπινο είναι, που υπερβαίνει σώμα και ψυχή, εξέρχεται από τις γνωστικές ψυχικές λειτουργίες και δημιουργεί τα πνευματικά καθαρά γεγονότα του εγώ ως υποκειμενικό και αντικειμενικό πνεύμα. Το πνεύμα ως συνειδέναι, ως συνείδηση αυτή καθεαυτή χωριστά από τα περιεχόμενά της, παραστάσεις, νοήματα, βουλήματα, συναισθήματα, βιώματα, ως καθαρό γνωσιολογικό υποκείμενο. Το πνεύμα ως ενεργητική οντότητα υπεράνω του στατικού σωματικού και του δυναμικού ψυχικού στοιχείου.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

M. Χνάρης: Ορατός ο κίνδυνος απώλειας ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων για χιλιάδες πολίτες

Την επιβεβλημένη ανάγκη παράτασης της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο πέραν...

Συμβουλές από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την Black Friday

Συμβουλές προς τους καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των φετινών...

ΓΙΑΒΟΛ ΑΙΜΑ, ΛΗΘΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ

Από το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά "Αίμα, λήθη και...

Η στέγη παραδομένη στην αγορά, η «γενιά των ενοικιαστών» χωρίς κρατική μέριμνα

του Θάνου Καμήλαλη Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το...